Voisalmen kouluun suunnitellaan draamakerhoa EHA-oppilaille

Kehitysvammaisten viikoittaisten kulttuuriharrastusten määrä lisääntyy. Toimintaa on silti vähän.

TEEMU SAINTULA

LAPPEENRANTA. Voisalmen koulun kehitysvammaisten harjaantumisluokkien oppilaat eli EHA-oppilaat voivat päästä jatkossa viikoittain draamakerhoon.

– Suunnittelemme sitä alaluokille ensi kevääksi, kertoo Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus Metkun toiminnanjohtaja Minna Pirilä-Martti.

Aloite tuli neljältä lappeenrantalaiselta kehitysvammaisen äidiltä.

Rahoitus uuteen kerhoon tulisi Metkulta. Draamakerhossa voisi olla esimerkiksi näyttelemistä ja piirustusta.

Pirilä-Martti ei vielä voi kertoa enempää, koska moni yksityiskohta on auki.

– Jos draamakerho on koulupäivän jälkeen, miten saamme järjestettyä vaikkapa koulukuljetukset, Pirilä-Martti kertoo esimerkkinä.

Parhaassa tapauksessa kerho voisi aloittaa jo tammikuussa.

Nuorten kehitysvammaisten tilanne parani tänä vuonna.

Lappeenrannan seudun 13-17-vuotiaiden kehitysvammaisten harjaantumisluokkien oppilailla on mahdollisuus käydä viikoittain kuvataidekerhossa Lappeenrannan lasten ja nuorten kuvataidekoulussa. Toiminta on rahoitettu Suomen kulttuurirahaston Myrskyn jäljet 28 -nuorisohankkeen avulla.

Kuvataidekerho jatkuu keväällä.

Aikuisten kehitysvammaisten orkesteri Rytmi-Norpat on toiminut kolmisenkymmentä vuotta. Orkesteri toimii Etelä-Karjalan työväenopiston alla.

Lappeenrannan kehitysvammaisten tuki ry:n varapuheenjohtajan Eeva Ranta-ahon mukaan aikuisilla voisi olla muunkinlaista toimintaa.

– Sellaista joka ei vaatisi niin paljon sitoutumista. Jossa voisi vaan piirrellä tai maalailla.

Kehitysvammaiset eivät usein osaa vaatia toimintaa. Ranta-ahon mukaan kehitysvammaiset ovat kuitenkin monista asioista kiinnostuneet, kun ovat harrastuksen aloittaneet.

Lappeenrannan kaupungin kulttuurisihteerin Jorma Kallion mukaan erityisryhmien kanssa asia menee yleensä niin, että erityisryhmät ovat toiveineen aloitteellisia kaupungin suuntaan.

Toiminnan lisäämisessä on neljä ongelmaa. Ensimmäinen on raha. Toinen pulma on tilojen puute.

– Tilan puute on ongelma kaikilla harrastekerhoilla, Pirilä-Martti huomauttaa.

Kolmanneksi, yhteistyötä tarvitaan.

– Me olemme työtoiminnan asiantuntijoita, mutta tarvitsemme yhteistyökumppaneita kulttuuriharrastusten järjestämiseen, huomauttaa erilaisia työtoimintamahdollisuuksia kehitysvammaisille tuottavan Laptuote-säätiön työtoimintayksikön päällikkö Anna-Kaarina Gardemeister.

Laptuote-säätiön kehitysvammaiset ovat silti onnekseen pystyneet käymään esimerkiksi taidenäyttelyissä ja useana kesänä katsomassa Hiekkalinnaa työtoiminnan ohessa.

Neljäs puute on avustajien vähäisyys.

– Avustajia on tarjolla melko vähän, kertoo Lappeenrannan kehitysvammaisten tuki ry puheenjohtaja Sirkka Rennola.

– Erilaisten asuntoloiden henkilökunnillakaan ei usein ole mahdollisuutta olla asukkaiden avustajina kulttuuritapahtumissa tai kulttuurin teossa, Ranta-aho sanoo.

Kehitysvammaisten yksiköt voivat järjestää toimintaa, mutta se ei yleensä ole avointa kaikille.

Viime keväänä kehitysvammaiset, Laptuote-säätiö, Lappeenrannan kehitysvammaisten tuki ja draamapedagogi Maria Fomin tekivät taidekoulu Estradissa näytelmän Ravintola Suhe.

– Näytelmä sai tukia, kaupungin kulttuuritoimi oli apuna, ja Laptuote-säätiön työntekijät olivat näyttelijöiden avustajina, Ranta-aho muistelee iloisena.

KUVATEKSTI

ES-ARKISTO/JANNE HARJULA

ES-ARKISTO/HELINÄ LEMINEN

ES-ARKISTO/TIINA AHO

Taidekoulu Estradissa tänä vuonna esitetyssä näytelmässä Ravintola Suhe esiintyivät myös Antti Liimatainen, Lotta-Maija Tähkä ja Jussi Hirvikallio.

Ei taidetta kummempaa.

Rautjärven kehitysvammaiset ovat laulaneet levylle saakka.

Kehitysvammaiset pitivät taidenäyttelyn Kouvolan pääkirjastossa muutama vuosi sitten.

Myrskyt ja Metkut

Myrskyn jäljet 28 -hanke tarjoaa 13-17-vuotiaille nuorille taidepajatoimintaa.

Lappeenranta on hakenut ja jakaa tuota rahaa myös kehitysvammaisten ryhmälle. Imatra hakee rahoja tammikuussa ryhmille, jotka ovat avoimia kaikille. Kehitysvammaisille ei ole tulossa omaa ryhmää Imatralla.

On tarkoitettu syrjäytymisen ehkäisyyn muun muassa erityistarpeita omaaville.

Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus Metkun tarkoitus on monipuolistaa ja kehittää lasten ja nuorten kulttuuripalveluja Etelä-Karjalan alueella.

Kerho maksaa

Voisalmen koulun kehitysvammaisten harjaantumisluokkien draamakerho koko keväälle maksaisi noin 1 500 euroa.

Ohjaajan palkkio jokaisesta 45 minuutin oppitunnista on noin 30 euroa. Päälle tulevat ohjaajan matkakustannukset ja materiaalit.

Nuorten kehitysvammaisten kuvataidekoulun kustannukset yhdeltä lukukaudelta ovat noin 1 500 euroa, mutta sen päälle tulevat kuvataidekoulun tilavuokrat.

Kirjoittaja:
Teemu Saintula