Eteläkarjalaisilla Suomen kehnoin luottamus omaan talouteen

Eteläkarjalaiset ja kainuulaiset luottavat talouteensa kaikkein vähiten. Väki jarruttelee asunnonostossa, mutta on valmis panostamaan harrastusvälineisiin, kodinkoneisiin ja viihde-elektroniikkaan.

LAMA JYLLÄÄ eteläkarjalaisten mielessä. Maakunnan ihmisten mieliala laskee, kun mittarina on kulutus. Vain kainuulaisilla on eteläkarjalaisia vähäisempi luottamus talouteen.

Oman taloutensa suotuisaan kehitykseen eteläkarjalaiset eivät luota lainkaan. Etelä-Karjala on ainut maakunta, joiden asukkaiden usko omiin raha-asioihin on pakkasen puolella. Luottamus on heikentynyt selvästi viime kesästä.

Muualla Suomessa ihmiset ovat selvästi toiveikkaampia. Erityisen luottavaisia ovat Uudenmaan ja Satakunnan asukkaat.

Perinteisesti heikoimmat näkymät ovat olleet Kainuun, Lapin ja Pohjois-Karjalan asukkailla. Nyt lappilaisten luottamus on pompannut maan keskiarvoon, ja pohjoiskarjalassakin ollaan eteläisiä naapureita toiveikkaampia.

Tiedot pohjaavat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin, johon kyseltiin ihmisten talousnäkemyksiä viime vuoden lopussa.

Eteläkarjalaiset ovat hyvin varovaisia suurten hankintojen suhteen. Maakunnan kotitalouksista vain neljä prosenttia on suunnitellut käyttävänsä rahaa asunnon hankintaan tänä vuonna. Uusimaalaisista vastaavia suunnitelmia on 10:llä prosentilla.

Eteläkarjalainen aikoo panostaa sen sijaan nykyisen kodin kunnostukseen. Jopa 43 prosenttia eteläkarjalaisista kotitalouksista suunnittelee asuntonsa korjaamista.

Pienemmistä hankinnoista eteläkarjalainen ei ole valmis tinkimään, eikä etenkään harrastusvälineistä. Viihde-elektroniikan ja kodinkoneiden ostosuunnitelmissa maakunnan väki on niin ikään Suomen kärkisijoilla.

Reissussa virkistäytyminen on myös eteläkarjalaisille tärkeää. Ulkomaan lomaa suunnittelee melkein puolet eteläkarjalaisista talouksista.

Rahankäyttösuunnitelmissa eteläkarjalainen ja kainuulainen eroavat toisistaan, vaikka molemmissa maakunnissa tulevaisuuden usko on vähissä.

Kun joka neljäs eteläkarjalainen kotitalous aikoo hankkia uuden kodinkoneen, niin Kainuussa alle 10 prosenttia kotitalouksista suunnittelee samaa. Lähes joka kolmas eteläkarjalainen talous aikoo satsata harrastusvälineisiin, kainuulaisista vain joka viides.

Korkeasti koulutetut varautuvat talousvaikeuksiin hieman enemmän kuin peruskoulupohjaiset. Naiset ovat puolestaan miehiä varovaisempia.

Mitä enemmän ihmiselle tulee ikää, sitä vähemmän hän luottaa omaan talouteen. 15–44-vuotiaat ovat vielä sangen luottavaisia, mutta sen jälkeen usko omaan talouteen alkaa horjua.

KUVATEKSTI

SEPPO RAUTIOVAARA

Eteläkarjalaiset pelkäävät, että oma ja maakunnan talous heikkenee. Väki ei suunnittele suuria hankintoja, mutta pienemmistä ostoksista ei aiota tinkiä.

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen