Kaupunki haluaa pienentää Huhtiniemeen kaavailtua kylpylää

Kaupungin sopimusluonnoksessa kylpylän rakennusoikeus tippuu jonkin verran. Kaavan piti tulla valtuustoon jo viime vuonna.

OUTI SALOVAARA

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupunki haluaa pienentää Conte Invest -sijoitusyhtiön Huhtiniemeen suunnitteleman kylpylän rakennusoikeutta.

Kaupunginsihteeri Juha Willberg ei täsmennä vähennyksen suuruutta.

– Kovin suuresta pudotuksesta ei ole kyse, hän toteaa.

Alunperin Huhtiniemi-hankkeelle kaavailtiin 31 000 kerrosneliömetrin rakennusoikeutta.

Neliöt olisivat kattaneet hotellin ja ravintolan, loma-asuntoja sekä kylpylän ja monitoimihallin.

Alustavan rakennusoikeuden perusteella Saimaan rantatontin myyntihinta oli 3,5 miljoonaa. Jos rakennusoikeus pienenee, myös kauppahinta pienenee.

Rakentamisen yksityiskohdista sovitaan täytäntöönpanosopimuksessa, jonka neuvottelut ovat edelleen kesken.

Willberg antoi Conte Investille kaupungin esityksen sopimuksesta jo alkusyksystä, minkä jälkeen yhtiö on miettinyt esitystä tahollaan.

Joulukuun puolivälissä kaupunki kävi Helsingissä neuvotteluja Conte Investin edustajien kanssa. Seuraavan kerran sopimusta aiotaan hioa tammikuun alkupuolella.

Willbergin mukaan suurimmat kysymykset koskevat rakennusoikeuden ohella rakentamisjärjestystä ja myytävän maa-alueen yksityiskohtia.

Conte Investille myytävän tontin suuruus on edelleen auki. Toistaiseksi Willbergin mukaan on puhuttu vain suunnittelualueesta, eikä Conte Investin alueesta ole sen tarkemmin sovittu.

– Katsotaan kaavan laatimisen yhteydessä, mitä myytävään alueeseen kuuluu ja missä rajat menevät, Willberg sanoo.

Neuvoteltavaa on kaiken kaikkiaan vielä runsaasti.

– On vielä useita kohtia, joista ei ole yhteistä näkemystä, summaa Willberg.

Hänen mukaansa tilanne ei kuitenkaan ole dramaattinen.

– On tärkeää, että täytäntöönpanosopimuksesta tulee sellainen, jonka molemmat osapuolet voivat hyväksyä, ja se edellyttää meiltä kaupunginvaltuuston hyväksymisen.

Willberg muistuttaa, että kaupungilla ja Conte Investilla on aikaa kesäkuun 2011 loppuun saakka saada aikaan täytäntöönpanosopimus. Mikäli sopimukseen ei siihen mennessä päästä, kylpyläsuunnitelma raukeaa.

Kunhan täytäntöönpanosopimuksesta päästään sopuun, sopimus tuodaan yhdessä asemakaavaluonnoksen kanssa valtuuston käsiteltäväksi.

Alunperin valtuuston piti saada kylpylän kaava käsiteltäväkseen jo viime vuonna. Täytäntöönpanosopimuksen venyminen kuitenkin muutti tilanteen.

Valtuusto päätti syksyllä 2008 kovalla kiireellä yhteistoimintasopimuksesta, jolla Huhtiniemi päätettiin myydä Conte Investille.

Willberg muistuttaa, että sopimus oli aiesopimuksen luonteinen.

Kaupunki sitoutui vain kaavoittamaan alueen ja Conte Invest rakentamaan kylpylä-hotellin.

– Yhteistoimintasopimuksen syntymisen aikaan ei kaikkia yksityiskohtia ole pystytty edes ennakoimaan. Nyt kaavatyön yhteydessä niitä on tullut sovittavaksi, Willberg sanoo.

– Mikään ei ole karannut käsistä. Taantuma on tuonut tähän tietynlaisen aikalisän.

Kylpylää puuhaavan Conte Investin omistavat Mediakolmio-mainostoimiston toimitusjohtaja Janne Mäenpää, Karelia Linesin toimitusjohtaja Saku Hyttinen, muun muassa autokauppaa tekevä yrittäjä Markku Rusanen sekä Etelä-Karjalan yrittäjäjärjestön toimitusjohtaja Jukka Korkeila.

Conte Investin puhemies Janne Mäenpää ei maanantaina ehtinyt vastata Etelä-Saimaan kysymyksiin.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara