Keskussairaalan poliklinikka ruuhkautui uutena vuotena

Sosiaali- ja terveyspiirin uusien tietojärjestelmien käyttöönotto sujui ilman suuria ongelmia. Ruuhkat poliklinikalla johtuivat pääasiassa uuden vuoden juhlinnasta.

MATTI SAARELA

LAPPEENRANTA. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin uusi yhteinen terveydenhuollon tietojärjestelmä otettiin käyttöön vuoden vaihteessa.

Keskussairaalassa uusi tietojärjestelmä on ollut käytössä jo reilut puoli vuotta. Vuoden vaihteessa järjestelmään liitettiin kahdeksan kunnan terveyskeskusten potilastietojärjestelmät.

Siirtymävaiheessa osa tietojärjestelmistä oli pois käytöstä suunnitellusti 12 tunnin ajan.

Keskussairaalan poliklinikka ruuhkautui uuden vuoden päivänä. Osastonhoitaja Heli Naukkarisen mukaan ruuhka ja pitkäksi venyneet odotusajat lääkärin vastaanotolle eivät kuitenkaan johtuneet tietojärjestelmän muutostöistä, vaan uuden vuoden aatosta.

– Uuden vuoden päivä on yksi poliklinikan ruuhkaisimmista päivistä, Naukkarinen kertoo.

Hänen mukaansa samanlaisia ruuhkia poliklinikalla on myös esimerkiksi vappuna ja juhannuksena. Naukkarisen mukaan poliklinikalla pystyttiin lukemaan potilaiden tietoja myös järjestelmän päivittämisen aikana. Vain uudet tiedot potilaasta piti kirjata väliaikaisiin tiedostoihin.

– Saimme esimerkiksi tiedot laboratoriokokeiden tuloksista ja röntgenkuvat näytölle ihan normaalisti, Naukkarinen sanoo.

Naukkarinen ei usko, että sosiaali- ja terveyspiiri lisäisi merkittävästi keskussairaalan poliklinikan potilasmääriä.

– Erikoissairaanhoitoa vaativat potilaat on tähänkin asti hoidettu täällä, hän sanoo.

Sosiaali- ja terveyspiirin toinen lääkäripäivystys on Parikkalassa.

– Myös Parikkalasta erikoissairaanhoitoa vaativat potilaat tuodaan tänne, Naukkarinen kertoo.

Naukkarisen mukaan poliklinikalla on otettu käyttöön myös uusi järjestelmä, jossa potilas voi odottaa omaa vuoroaan kotona.

– Potilaalle lähetetään kotiin tekstiviesti hänen vastaanottoajastaan noin tuntia aikaisemmin, kun jonossa ennen häntä on noin neljä potilasta, Naukkarinen kertoo.

Naukkarisen mukaan jonoon pääsee soittamalla poliklinikalle.

– Lääkärissäkäyntiä tarvitseva potilas saa arvion jonotusajasta puhelimitse. Tarkempi aika ilmoitetaan sen jälkeen hänelle kotiin tekstiviestillä.

Aikaisemmin potilaat ovat joutuneet odottamaan omaa vuoroaan hyvinkin pitkään poliklinikalla.

– Tietenkin tarjoamme tätä mahdollisuutta odottaa omaa vuoroaan kotona myös niille potilaille, jotka tulevat tänne suoraan ottamatta meihin ensin yhteyttä puhelimitse.

Tietohallintojohtaja Toni Suihkon mukaan Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin kuntien tietojärjestelmien yhdistäminen on ollut koko maankin mittakaavassa suuri tietotekniikkahanke.

– Sosiaali- ja terveyspiiri on uusi noin 4 000 työntekijän organisaatio, Suihko muistuttaa.

Projektin yhteydessä uusitaan noin 900 tietokonetta ja 1 550 tietokonetta asennetaan uudelleen. Katto-hankkeeksi nimetyn projektin kustannusarvio on vajaat viisi miljoonaa euroa. Terveydenhuollon henkilöstön lisäksi myös sosiaalityöntekijät sekä piirin talous- ja henkilöstöhallinto ovat saaneet omat tietojärjestelmänsä.

Vuorojärjestelmien suunnitteluun tarkoitettu Maukka on Suihkon mukaan jo tuotantokäytössä, samoin taloushallinnon Penni. Henkilöstöhallinnon Henkka otetaan tuotantokäyttöön tammikuun palkanmaksun yhteydessä.

– Sosiaalitoimen PerSo on tuotantokäytössä ja kaikkien työntekijöiden saatavissa, hän kertoo.

Suihkon mukaan järjestelmät ovat olemassa. Paljon työtä vaatii kuitenkin edelleen henkilökunnan koulutus.

– Me olemme toki järjestäneet koulutusta pitkin syksyä henkilökunnalle. Uuteen järjestelmään perehtyminen vaatii kuitenkin aina oman aikansa ja ihmiset oppivat tekemällä.

– Noin 4 000 ihmistä tulee tässä eri toimintakulttuureista samaan yhteiseen organisaatioon. Kuluu varmaan vielä jonkin aikaa, ennen kuin se yhteinen tapa tehdä näitä asioita muotoutuu, Suihko jatkaa.

KUVATEKSTI

SEPPO RAUTIOVAARA

Keskussairaalan poliklinikalla oli maanantaina iltapäivällä vielä hiljaista. Sairaanhoitaja Sanna Seppälällä oli aikaa esitellä poliklinikan uutta kulkupeliä.

Kirjoittaja:
Matti Saarela