Kukkulan kunkuille joudutaan etsimään uusi telmimispaikka

Meltolan päiväkodin lapsia uhkaa evakko päiväkodin huonon sisäilman vuoksi. Ongelmien uskotaan johtuvan vuonna 1974 rakennetun päiväkodin alapohjan heikosta tuuletuksesta ja rakennusjätteistä alapohjan alla.

TENHO TIILIKAINEN

IMATRA. Meltolan päiväkodin lapsille etsitään pikaisesti korvaavia päivähoitotiloja. Päiväkodin sisäilmassa on viime vuoden lopulla ja tämän vuoden alussa tehdyissä tutkimuksissa havaittu ongelmia.

Tutkimuksiin ryhdyttiin, koska päiväkodin henkilökunta oli jo pidemmän aikaa valittanut hengitystie-, silmä- ja muista sisäilmaongelmiin viittaavista oireistaan.

Meltolan päiväkodissa on ollut hoidossa 52 lasta, joista 20 on esikouluikäistä. Esikoululaiset pystytään sijoittamaan koulun yhteyteen. Muille lapsille ryhdytään etsimään päiväkotitiloja muualta. Muutto ajoittunee tulevaan kevääseen.

YMPÄRISTÖINSINÖÖRI Juha Hyrkäs sanoo tutkimuksiin perustuen ongelmien mitä ilmeisemmin sijoittuvan vuonna 1974 tilapäiseen käyttöön rakennetun viipalerakennuksen alapohjaan.

– Päiväkoti on rakennettu palasista viisiosaisen sokkelin päälle. Näyttäisi siltä, ettei rossipohja tuuletu tarpeeksi, ja lattian alle on jätetty myös jonkin verran rakennusjätteitä.

Yksikään sisäilman mitattu arvo ei tutkimuksissa noussut hälyttävän korkeaksi, mutta arvot olivat kauttaaltaan suhteellisen korkeita, korkeampia kuin esimerkiksi koulurakennuksille annetut raja-arvot.

– On syytä tutkia tarkasti mistä ongelmat johtuvat, ja sen jälkeen päättää, mitä asialle tehdään, Hyrkäs sanoo.

PÄIVÄKODIN johtajaksi viime vuonna tullut Anu Malinen on hyvillään siitä, että sisäilmaongelma on nyt otettu vakavasti. Hänen mukaansa asiaa käsitellään laajasti 8. helmikuuta seudullisen ympäristölautakunnan kokouksessa. Ympäristölautakunta voi halutessaan pistää päiväkodin käyttökieltoon.

– Jos ja kun korjaustoimiin ryhdytään, meille pitää löytyä jostakin korvaavat tilat. Kaikki vapaat tilat eivät päiväkotikäyttöön sovellu. Olisi tietysti myös hyvä, jos korvaavat tilat löytyisivät Imatrankosken alueelta.

Malisen mukaan lasten vanhemmat ovat ottaneet asiallisesti tiedon sisäilmaongelmista vastaan. Vanhemmille on kerrottu asiasta kotiin jaetulla tiedotteella ja sähköpostitse.

MALINEN kävi jo perjantaina katsomassa yhtä uutta vaihtoehtoista paikkaa kaupungin kiinteistössä Imatralla. Ei hän, eikä kasvatus- ja opetuspäällikkö Ulla Laine kuitenkaan vielä kertonut, mikä paikka on kiikarissa.

– Mihinkään teollisuushalliin päiväkotilapsia ei laiteta. Tilojen pitää olla päiväkotikäyttöön soveltuvat leikkimis-, nukkuma- ja pihatiloineen. Sekään ei ole mahdollista, että sijoittaisimme lapset hajautetusti muihin päiväkoteihin. Niissä ei ole tilaa, Laine sanoo.

KUVATEKSTI

TENHO TIILIKAINEN

Osalle Meltolan päiväkodin lapsista joudutaan etsimään uudet päivähoitotilat, jos ja kun päiväkoti menee remonttiin siellä havaittujen sisäilmaongelmien vuoksi.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen