Kyläyhdistys intoa puhkuen pyörittämään Kotalahden toimintaa

Vastuu vanhasta leirikeskuksesta siirtyi vuodenvaihteessa uimilaisten harteille. Lauantaina kyläyhdistys järjestää Kotalahdessa talvitapahtuman.

LEMI. Puitteet talvitapahtumalle Lemin Kotalahdessa ovat mitä mehevimmät. Pihapiirissä piisaa puhdasta valkoista lunta ja nurkissa napsii tammipakkanen. Seinien sisällä on kuitenkin miellyttävän lämmintä.

Uimin seudun kyläyhdistys otti Kotalahden leirikeskuksen toiminnan hoidettavakseen vuodenvaihteessa. Lauantainen talvitapahtuma on lähtölaukaus tulevalle. Sitä kohti kyläyhdistyksen väki tähtää luottavaisesti ja tarmokkaasti.

– Väki tuntuu olevan innostunutta, tuumaa kyläyhdistyksen puheenjohtaja Hannu Hakonen.

Perjantaina hän ajoi Kotalahden pihan puhtaaksi liioista lumista, jotta autot mahtuvat paikoitukseen, vaikka yleisöä ilmestyisi lauantai-iltapäivän avoimien ovien tapahtumaan paljonkin.

VIIME MAALISKUUSSA perustettu kyläyhdistys teki kunnan kanssa viiden vuoden vuokrasopimuksen Kotalahdesta. Pari edellistä vuotta leirikeskus ehti olla vuokralla yksityisellä toimijalla.

Kotalahden leirikeskus on rakennettu kouluksi vuonna 1939. Koulu oli Lemin ja Luumäen yhteinen. Välirauhan aikaan koulun alue toimi majoitus- ja harjoituspaikkana.

– Täällä oli silloin kymmeniä hevosia ja niitä vuokrattiin lähialueen asukkaille syyskylvöjä varten, tietää Hannu Hakonen.

Kotalahden koulu lakkautettiin vuonna 1972, ja siitä lähtien se on toiminut leiri- ja vapaa-ajan keskuksena.

UIMIN SEUDUN kyläyhdistyksessä on jäseniä jo toista sataa. Heitä on Lemin lisäksi myös Savitaipaleelta ja Luumäeltä. Kotimaassa kauimmaiset jäsenet asuvat Rovaniemellä, ulkomailla Saksassa.

– Olemme poliittisesti ja aatteellisesti sitoutumaton yhdistys. Aktiiveja on parikymmentä, kertoo Hannu Hakonen.

Näiden aktiivien voimin Kotalahden leirikeskuksen toimintaa lähdetään nyt vetämään. Varauskirja täyttyy hiljalleen. Valtaosa merkinnöistä ajoittuu kesäaikaan.

Lahjoituksina on saatu muun muassa polttopuuta, joka näin pakkaskaudella onkin kovaan tarpeeseen. Ison rakennuksen lämmittäminen sähköllä on kallista.

– Sähkö on ehdottomasti suurin kuluerämme.

Perjantaina luumäkeläiset Arvo ja Soile Hämäläinen rahtasivat Kotalahteen lahjoituksenaan sähköurut.

– Toivottavasti on käyttöä, toivoi Soile Hämäläinen, kun urut oli kannettu sisään.

Vielä talven mittaan Kotalahteen odotetaan ilmalämpöpumppuja, joiden toivotaan keventävän sähkölaskua. Kesällä aiotaan panna kuntoon kuistien alapohjat.

– Talkoilla lähdemme alkuun. Kun, toivottavasti, tilille alkaa tulla rahaa, sitten voimme maksaa palkkaa esimerkiksi emännälle, Hannu Hakonen mietti.

KUVATEKSTI

MATTI RIIHELÄ

Hannu Hakonen ja Arvo Hämäläinen kantoivat Hämäläisen perheen lahjoittamat sähköurut sisään pakkassäästä.

Kotalahden päärakennus on rakennettu kouluksi vuonna 1939. Koulukäytöstä se poistui jo 1970-luvulla.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä