Kaukaan Voima käy nyt hyvin ja täysillä

Myös Mertaniemi laitettiin ”tulille”. Sähköstä saadaan nyt hyvä hinta.

ESA VILENIUS

LAPPEENRANTA. Kaukaan Voiman biovoimala on viime päivät käynyt täysillä. Kaupunki ja Kaukaan tehtaat tarvitsevat lämpöä, sähköllä on hyvä markkinahinta ja samalla laitosta voidaan vielä kokeilla täysillä kuormitettuna.

Laitospäällikkö Jukka Kiurun mukaan biovoimalassa on saavutettu hyvä käyttövarmuuden aste. Ennen joulua ollut viikon seisokki ei johtunut varsinaisesti vioista, vaan laiteparannuksista, joita vasta valmistuneeseen laitokseen haluttiin tehdä.

Laitoksen polttoainehuolto on myös toiminut hyvin. Tällä hetkellä se käyttää noin 30 prosenttia turvetta polttoaineseoksessaan, mutta vuositasolla turpeen käyttöä jäänee 20 prosenttiin.

Yksi peruste laitoksen käyttöön täysillä on sähkön korkea hinta. Torstaina hintanoteeraukset olivat jopa 300 euroa megawattitunnilta. Kaukaan Voiman laitos tuottaa hyvin, kun sähkön hinnat on 50-60 euroa megawattitunnilta. Vuotuinen keskihinta jää tämän alle.

Kun Lappeenrannan Energian ja Pohjolan Voiman yhteisomistuksessa oleva laitos tuottaa sekä lämpöä että sähköä, sen hyötysuhde on 90 prosentin luokkaa.

MYÖS Lappeenrannan aiemmin tärkein kaukolämmön tuottaja, Mertaniemen maakaasuvoimala on käynnistetty. Maakaasuturbiini pyörittää generaattoria. Koneiston yhteydessä olevasta kattilasta otetaan lämpö käyttöön. Jo hieman veteraani-ikäistä laitosta kannattaa pakkasilla ja hyvän sähkön hinnan aikana käyttää.

Lappeenrannan Energian tuotantojohtaja Tuomo Parviaisen mukaan Lappeenrannan lämmöntarve oli torstaisessa noin kuuden asteen pakkasessa suunnilleen 150 megawattia.

Kaupungissa on vielä varalla kuusi erillistä lämpölaitosta Mertaniemessä, Ihalaisessa, Lauritsalassa, Kahilanniemessä, Skinnarilassa ja Hyrymäessä.

Kirjoittaja:
Esa Vilenius