Länsi-Saimaan Sanomien toimittajat irtisanoutuivat

Toimittajien mukaan johdolla on liian erilainen näkemys lehden teosta. Toimitusjohtaja-päätoimittajan mukaan asiaan vaikutti hänen pyrkimyksensä päästä eroon ylitöistä.

EEVA SEDERHOLM

SAVITAIPALE. Savitaipalelaisen Länsi-Saimaan Sanomien molemmat toimittajat irtisanoutuivat keskiviikkona.

Toimittajat kertovat Etelä-Saimaalle, että eron taustalla ovat henkilökohtaisten syiden lisäksi lehden tekemiseen liittyvät erimielisyydet esimiehen kanssa. Toimitusjohtaja-päätoimittaja sanoo irtisanoutumisten liittyvän hänen mukanaan tuomiin toimintatapoihin.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Etelä-Karjalan radio.

Johanna Vasara ja Kaija Lankia ovat lehden pitkäaikaisia työntekijöitä. Vasara ehti olla talossa lähes 13 vuotta ja Lankia 25 vuotta. Kummallakaan ei ole uutta työpaikkaa valmiina eikä aikomusta muuttaa pois kotipaikkakunniltaan.

– Kyllä tämä on ollut erittäin raskas päätös, Vasara sanoo.

Uusi päätoimittaja aloitti viime vuonna. Viime viikolla Yhteissanomat muuttui Länsi-Saimaan Sanomiksi ja ulkoasu uudistui. Lehti ilmestyy Lemillä, Savitaipaleella, Suomenniemellä ja Taipalsaarella.

– Näkemyksemme tavoista tehdä paikallislehteä eroaa päätoimittajan näkemyksestä, Vasara muotoilee.

Toimittajat kuitenkin korostavat, että kyseessä ei ole joukkoirtisanoutuminen. Molemmat ovat tehneet asiasta oman päätöksensä.

Lehti täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Juhlalehden on määrä ilmestyä 23. maaliskuuta. Lankia epäilee, että keväästä olisi tullut rankka. Hänen mukaansa päätöksessä oli mukana pelko siitä, että omat jaksamisen rajat tulevat vastaan.

– Tämä ei ole missään tapauksessa kiusantekoa lehdelle, Vasara korostaa.

Toimitusjohtaja-päätoimit-

taja Leo Kärsämä sanoo toimittajien eron tulleen hänelle yllätyksenä. Hän arvelee työvoimapoliittisten näkemystensä liittyvän asiaan.

– Minun tapani on, että pyrimme tekemään mahdollisimman vähän ylitöitä.

– Olen sanonut, että tavoitteeni on säilyttää jokaisen työpaikka, mutta toimintatapoja pitää muuttaa, Kärsämä toteaa.

Toimittajat kertovat, että eivät ole olleet irtisanoutumisiin liittyen yhteydessä ammattiliittoon.

Kustannusosakeyhtiö Yhteissanomat omistaa Länsi-Saimaan Sanomat. Hallituksen puheenjohtajana toimiva Virpi Kallio yllättyi irtisanoutumisista.

Hän uskoo hallituksen luottamuksen toimitusjohtaja-päätoimittajaan säilyvän henkilöstön epäluottamuslauseesta huolimatta.

– Emme ole aikaistaneet hallituksen kokousta tämän takia. Seuraava kokous on helmikuun alussa, jolloin tietenkin käsittelemme asiaa.

Kärsämän mukaan lehti saadaan ilmestymään tavalliseen tapaan kaksi kertaa viikossa, ja myös juhlalehti syntyy. Vanhat toimittajat tekevät töitä vielä kuukauden irtisanomisajan.

Heti torstaina lehti laittoi hakemuksen työvoimatoimiston sivuille, ja kaksi hakijaa on ilmoittautunut.

Mika Strandén

Päätoimittaja-toimitusjohtaja Leo Kärsämän mukaan Länsi-Saimaan Sanomat ilmestyy tavalliseen tapaan irtisanoutumisista huolimatta.

Leo Kärsämä

Aloitti Yhteissanomien (nyk. Länsi-Saimaan Sanomien) toimitusjohtaja-päätoimittajana viime kesänä.

Ollut parikymmentä vuotta Alma Median paikallislehdissä. Perustanut Kemiin ilmaisjakelulehden.

Kirjoittaja:
Eeva Sederholm