Laulaja ei pääse instrumentistaan

Äänen varjelu voi tehdä laulajasta omaan napaansa tuijottelijan. Laulutaiteen lehtori Anssi Hirvonen suosittelee vastapainoksi vaikka perhe-elämää.

ANNE KOTIHARJU

LAPPEENRANTA. Laulajan sielukin käpertyy pahimmillaan äänihuuliin.

– Kun stradivariuksen voi jättää yöksi nurkkaan, kantaa laulaja instrumenttiaan 24 tuntia vuorokaudessa. Jos laulajan elämä pyörii liikaa äänihuulten ympärillä, uhkaa liiallinen egoismi. Ei uskalla tehdä mitään ja varoo vähän kaikkea. Se on hyvin raskasta, sanoo oopperalaulaja, Sibelius-Akatemian laulutaiteen lehtori Anssi Hirvonen.

– Moni laulaja ei uskalla elää normaalia elämää. Tavoite voisi olla, että kohtuus kaikessa mutta elää pitää.

– Laulajat ovat usein sinkkuja ja pystyvät keskittymään itseensä. Itse huomasin, kun kasvatin kolme mukulaa, että esimerkiksi perhe-elämä auttaa ottamaan tarvittavaa etäisyyttä.

Laulajan toki täytyykin varjella instrumenttiaan, huolehtia kunnostaan, levosta ja rentoudesta.

– Mutta kuntosalin lihastehtailu voi hävittää luonnollista balanssia. Kaikessa harjoittelussa pitää säilyttää rentous, ettei jää kestojännitystä päälle.

Kokemus auttaa tuntemaan omat rajat ja mahdollisuudet.

– Itse kärsin refluksitaudista. En nauti mitään raskasta ruokaa ainakaan neljään tuntiin ennen esitystä. Jotkut taas tankkaavat esitykseen, kun eivät muuten jaksa.

Laulaja on esiintyessään harvoin parhaassa terässä.

– Joku on arvioinut, että 95 prosentissa esiintymisistä on jotain häikkää, mutta laulajan pitää laulaa pahoinakin päivinä. Tässä auttaa hyvä tekniikka ja ammattitaito, kuten jännittämiseenkin. Kun luottaa tekniikkaansa, sillä voi hallita pelkojaan.

Laulajan pitää sietää kritiikki ja kilpailu sekä hallita julkisuus.

– Nykyisin myös katsotaan miltä laulaja näyttää. Vääränlaisen ulkonäön saa anteeksi vain erinomainen laulaja. Vaikka laulat kuin enkeli, ohjaaja on ehkä sitä mieltä, että laulajan pitää myös näyttää uskottavalta.

Liika on liikaa laulajallekin.

– Joitakin harvinaisempia ääniä houkutellaan Keski-Eurooppaan. Ilta illan jälkeen joutuu laulamaan yli instrumenttinsa, revittämään. On tapauksia, joissa ura loppuu tähän kun uran pitäisi olla parhaimmillaan.

Miten kohtuutta noudattava laulaja voi sitten päästää höyryjä?

– Itse menen saunaan ja otan pari olutta. Tapaan ystäviä. Loma-aikana voi vaikka vähän rällätä. Mutta juovuspäissään ei saa huutaa tai käyttää ääntään varomattomasti tai vilustuttaa itseään.

Es-arkisto/TARJA SÄRKKÄ

Laulajan tuntee kaulahuivista ja kädessä olevasta vesipullosta, nauraa Anssi Hirvonen nykyvillitykselle.

Lauluääntä uhkaavat riskit

Liian pitkät tai liian usein toistuvat esiintymiset tai harjoitukset Omalle äänelle sopimaton ohjelmisto Äänen suuri korkeus Äänen korkea voimakkuus (esim. ulkoilmatilaisuuksissa, taustamelussa) Äänentuottotapa Ilman kuivuus, pölyisyys, tupakansavu Hankalat työasennot Stressi Ylipaino Huono yleiskunto Tilapäiset tekijät kuten kurkunpääntulehdus

Lähde: Duodecim

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju