Miesten sarjassakin saatiin kunnon kilpailu aikaiseksi

Lappeenrannan laulukilpailun voittajiksi nousivat ennakkosuosikit: sopraano Marjukka Tepponen ja baritoni Waltteri Torikka.

LIISA KUKKOLA

LAPPEENRANTA. Ainoa yllätys Lappeenrannan valtakunnallisten laulukilpailujen palkintojenjaossa koettiin tuomariston tavassa kertoa voittajat.

Itse voittajat olivat kaikille Lappeenranta-salissa olleille lähes tulkoon itsestään selvät – niin varmasti ja taidokkaasti sopraano Marjukka Tepponen ja baritoni Waltteri Torikka kaksi ooppera-aariaansa finaalissa lauloivat.

Aikaisempina vuosina palkintojen jakaminen on aloitettu kolmansista palkinnoista ja edetty siitä voittajiin. Tuomariston puheenjohtaja Raimo Sirkiä jakoi tällä kertaa kuitenkin ensin miesten sarjan voittajan palkinnon ja sen jälkeen naisten sarjan voittajan palkinnon.

Kun Sirkiä miesten voittajan jälkeen julisti naisten voittajan, joku saattoi yleisön joukossa jo luulla, ettei miesten sarjassa muita palkintoja jaettaisikaan

– Naisten sarjassa taso on ollut hyvä kautta kilpailun. Miesten sarjan osalta on julkisesti valitettu kilpailijoiden vähyyttä ja tasoa. Loppukilpailun osalta voi kuitenkin sanoa, että saimme kunnon kilpailun aikaiseksi ja siitä löytyi tasoa, Sirkiä sanoi palkintojenjaon aluksi.

Tepponen voitti myös Louhi-productionsin erikoispalkinnon, joka on lied-levytys.

Naisten sarjan toiseksi lauloi sopraano Hanna Rantala.

Lappeenranta-salin lämpiössä veikkailtiin voittajaksi enimmäkseen Tepposta mutta Rantalankin nimi vilahti veikkauksissa; monet ihastuivat Rantalan toisena laulamaan Violettan aariaan oopperasta La Traviata. Rantalan voittoon ei ehkä sittenkään uskottu niinkään kuin sitä toivottiin jo yllätyksellisyydenkin vuoksi.

Kolmanneksi lauloi sopraano Olga Nikolskaja-Heikkilä, jonka kauniiseen ääneen moni yleisön edustaja finaalissa ihastui.

Miesten sarjan kakkoseksi sijoittui tenoreista ensin laulanut Mika Nisula. Yleisön joukossa moni veikkasi kakkoseksi lopulta kolmanneksi sijoittunutta Niklas Vepsää.

Tuomariston puheenjohtaja, oopperalauluja Raimo Sirkiä kertoi tuomariston työskentelyn sujuneen läpi kilpailun suurimmaksi osaksi samaa mieltä ollen.

Kun erikoispalkinnot lasketaan mukaan, kaikki finalistit saivat palkinnon.

– Kun laulaja on päässyt Lappeenrannan laulukilpailussa finaaliin asti, hän on kyllä palkintonsa ansainnut. Ei voi sanoa, että kukaan olisi totaalisesti pettänyt, jotain pientä hapuilua saattoi olla tv-kameroiden ja suuren yleisön edessä live-tilanteessa, Sirkiä sanoi.

Seuraavan kerran Lappeenrannassa kilpaillaan kolmen eikä kahden vuoden kuluttua. Kilpailtutahdin harventaminen on Sirkiän mielestä yksiselitteisen oikea.

– Annetaan näille nuorille mahdollisuus kehittyä laulajina. Nykyisin on niin paljon kilpailuja, etteivät kaikki ehdi niiden välillä kypsyä laulamisessaan, Sirkiä sanoi.

Sirkiä oli tuomariston puheenjohtajana tämän vuoden lisäksi vuonna 2008. Hänet nähtäneen myös vuoden 2013 laulukilpailuissa käyttämässä tuomariston ylintä valtaa.

– Huomenna alkavat Yön ruhtinaan harjoitukset Imatralla. Siellä tulee varmaankin hikoilluksi enemmän kuin täällä, jossa enimmäkseen tuli vain istutuksi.

KUVATEKSTI

VESA LAITINEN

Palkinnot

I palkinto 10 000 euroa: Marjukka Tepponen ja Waltteri Torikka II palkinto 7 000 euroa: Hanna Rantala ja Mika Nisula III palkinto 5 000 euroa: Olga Nikolskaja-Heikkilä ja Niklas Vepsä

Erikoispalkinnot: Lpr:n Konserttiyhdistyksen palkinto 1 000 euroa Reetta Haavisto, Suni-konsernin 1 000 euroa Miina-Liisa Värelä, UPM-Kaukaan 1 000 euroa Annami Hylkilä.

Lied-levytys: Marjukka Tepponen

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola