Savitaipaleella maksetaan Etelä-Karjalan kovimmat verot

Luumäkeläisperhe selviää tänä vuonna 1 460 euroa pienemmillä veroilla. Kirkollisvero vie imatralaiset lappeenrantalaisten ohi.

HELENA RISSANEN

SAVITAIPALEELLA asuva keskituloinen perhe maksaa tänä vuonna 1 460 euroa enemmän erilaisia tuloveroja kuin luumäkeläinen perhe. Veronmaksajien keskusliiton laskelman mukaan Etelä-Karjalan kuntien keskinäisessä vertailussa keveintä tuloverotus on Luumäellä ja kovinta Savitaipaleella.

Lappeenrantalainen perhe maksaa puolestaan 875 euroa enemmän veroja kuin luumäkeläinen, ja liki sata euroa vähemmän kuin imatralainen, jossa kirkollisvero on kovempi.

Erot johtuvat pääosin kunnallisveroprosentista. Luumäen veroprosentti on tänä vuonna 18, Savitaipaleen 20 ja Lappeenrannan ja Imatran 19,50. Etelä-Karjalassa veroprosentti on keskimäärin 19,38.

Kunnallisvero on verotuotoltaan merkittävin yksittäinen vero Suomessa. Tänä vuonna Suomen keskimääräinen kunnallisveroprosentti nousee 0,39 prosenttiyksiköllä 18,98:aan, kun yli puolet kunnista korottaa veroja.

KUNNALLISVEROA selvästi pienemmän verotaakan muodostaa kiinteistövero.

Luumäki perii myös maakunnan pienintä kiinteistöveroa, yleinen kiinteistöveroprosentti on 0,60. Keveitä kiinteistöverottajia ovat myös Savitaipale (0,66) ja Rautjärvi (0,67).

Kovimmat kiinteistöverot peritään Imatralla (1,35) ja Lappeenrannassa (1,0). Keskimääräinen kiinteistöveroprosentti on Etelä-Karjalan kunnissa 1,01.

KIRKKOON kuuluvien verotaakkaa nostaa vielä kirkollisvero.

Lappeenrantalaiset maksavat Etelä-Karjalan kunnista vähiten kirkollisveroa. 1,35:n kirkollisveroprosentti tarkoittaa 876 euron vuotuista menoa kirkkoon kuuluvalle keskituloiselle palkansaajaperheelle Lappeenrannassa.

Lemillä, Parikkalassa, Rautjärvellä, Savitaipaleella ja Suomenniemellä kirkollisvero vie vastaavasti ansaitsevalta perheeltä 1 135 euroa vuodessa.

YKSITTÄINEN keskituloinen palkansaaja Etelä-Karjalassa maksaa tänä vuonna kunnallisveroa keskimäärin 6 265 euroa.

Kymenlaaksolainen maksaa 26 euroa vähemmän ja eteläsavolainen 144 euroa enemmän. Uusimaalaisen kunnallisverotaakka on liki 400 euroa keveämpi.

19 kaupunkikeskuksen vertailussa kireintä kunnallisverotus on Kajaanissa ja Rovaniemellä, joissa veroprosentti on 20. Helsingissä veroprosentti on selkeästi matalin (17,50).

Vertailussa Lappeenranta on kovimmin verottavien puoliskossa. 19 vertailukaupungista kymmenellä veroprosentti on Lappeenrantaa alhaisempi.

Lappeenrannassa keskituloinen palkansaajaperhe maksaa tuloveroja tänä vuonna 23 065 euroa, Kotkassa 23 163 ja Mikkelissä 23 098.

Helsinkiläisperhe selviää 21 541 euron veroilla eli lappeenrantalaisperhe maksaa vuodessa 1 525 euroa helsinkiläisperhettä enemmän.

Kiinteistöveroa palkansaajaperhe Helsingissä maksaa 292 euroa, kun lappeenrantalaiset selviävät 139 eurolla.

Kunnittain määräytyviä veroja eli kunnallis-, kirkollis ja kiinteistöveroja lappeenrantalaisperhe maksaa tänä vuonna yhteensä 13 666 euroa ja helsinkiläisperhe 12 294 euroa.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen