Muukonkankaalle kaavaillaan yhdeksää sähkötuulimyllyä

Rakentaminen voisi alkaa ensi vuoden syksyllä. Ensimmäinen vaihe helpottaisi tuulisähköpulaa jo kesällä 2012.

ESA VILENIUS

LAPPEENRANTA. Tuulisaimaa Oy:n suunnitelmissa on yhdeksän tuulivoimalan rakentaminen Muukonkankaalle. Osa voimaloista erottuisi selvästi Kuutostielle. Tämän hetken kaavailujen mukaan niiden pylväät olisivat noin sata metriä korkeita ja voimalan kolmisiipiset turbiinien lavat noin 50 metriä pitkiä. Siten myllyn suurin korkeus olisi 150 metriä.

Tuulisaimaan hallituksen jäsenen Jorma Laukkasen mukaan olisi edullista päästä vielä korkeammalle.

– Nyrkkisäännön mukaan kymmenen metriä lisää korkeutta on viisi prosenttia lisää tehoa.

Muukonkankaan voimaloiden teho olisi 1-3 megawattia. Ensimmäisessä vaiheessa voimalatorneja tulisi kaksi Kuutostien kummallekin puolelle. Toisessa vaiheessa eteläpuolelle tulisi kolme ja pohjoispuolelle kaksi voimalaa lisää.

Kaikki suunnitellut voimalat ovat kaupungin maalla. Lähin asutus on nykyisin 670 metrin päässä.

Toistaiseksi tuulivoimalat ovat vielä suunnitteluasteella, mutta Tuulisaimaa haluaa antaa keskustelulle konkreettisen pohjan. Torstai-iltana hankkeesta kerrottiin yleisötilaisuudessa. Sekä Tuulisaimaan hallituksen varapuheenjohtajan Jarmo Partasen että Lappeenrannan seudun ympäristötoimen ympäristötarkastajan Sari Janhusen mukaan tilaisuudessa oli positiivinen yleisvire.

Janhusen mukaan tuulivoimalankin pohjavesiriskit pitää lain mukaan tutkia.

Tuulivoimalan kannalta tärkeä asia ovat myös alueen lentorajoitukset, koska voimalan korkeus on ratkaisevaa sen tehokkuudelle ja kannattavuudelle.

Tuulivoiman hintaa arvioidaan suhteessa sen tehoon. Yksi megawatti maksaa noin 1,5 miljoonaa euroa. Siten Muukonkankaan kokonaisuuden hinnaksi tulisi jopa kymmeniä miljoonia euroja.

TUULIVOIMALOITA voitaisiin alkaa toteuttaa investointipäätöksellä syksyllä 2011. Sitä ennen pitäisi selvittää paitsi ympäristökysymykset myös taloudellinen kannattavuus. Tuulisaimaa on nyt ensi kerran suunnittelemassa voimalaa Suomen sisämaahan. Muukonkankaan lisäksi se tutkii muitakin paikkoja Etelä-Karjalassa.

Varsinaiset tuulimittaukset tehdään vasta lupapäätösten jälkeen, sillä niiden kustannuksiksi on arvioitu jopa 100 000 euroa.

Tuulisähköllä on vahva tilaus kaikkialla Euroopassa. Tuulisaimaan osakkaana olevalla Lappeenrannan Energialla ei ole tällä hetkellä myytävänä tuulisähköä. Kaupungin energiayhtiön lisäksi osakkaina on kuusi yksityishenkilöä.

Tuulisaimaalla on toistaiseksi rooli mahdollisuuksien kartoittajana, mutta sen tavoitteena on myös tuulivoimaloiden ja -puistojen rakentaminen.

ARI SUONVIERI/ARKKITEHTITOIMISTO TIMO VUORI Osa tuulivoimaloista näkyisi selvästi Kuutostielle. Havainnekuvan voimaloiden pylväät ovat noin sata metriä korkeita.

Tuulipuiston aikataulu

Alueen asukkaiden ja maanomistajien mielipiteet: kevät 2010 Maakuntakaavan valmistuminen: 2010 Ympäristötekijät ja lupien alustavat vaatimukset: kevät 2010 Kannattavuuden alustava arviointi: kevät 2010 Ympäristöselvitys ja poikkeamislupa (lentoliikenne): kesä 2010 Rakennuslupahakemus ja päätös: syksy 2010 Tuulen mittaus: syksy 2010-2011

Investointipäätös: syksy 2011

Rakentaminen: talvi 2011

Tuulipuiston ensimmäinen vaihe käynnistyy: kevät 2012

Kirjoittaja:
Esa Vilenius