Pakkanen paukkui ja Imatran ylivoima jatkui maakuntaviestissä

Maakuntaviestin peruuttamiselta vältyttiin, mutta kovan pakkasen vuoksi hiihtomatkoja hieman lyhennettiin. Imatra otti taas kaksoisvoiton ja vei voiton myös minimaakuntaviestissä.

RUOKOLAHTI. Pakkanen paukkui kireissä lukemissa loppiaisena Ruokolahdella, mutta Etelä-Karjalan hiihdon 61. maakuntaviesti päästiin sujuttelemaan läpi suunnitelmien mukaisesti.

Toistakymmentä vuotta maakuntaviestissä jatkunut Imatran voittoputki ei osoittanut vielä minkäänlaisia katkeamisen merkkejä. Ensimmäistä kertaa Imatran ankkurina miesten osuuden hiihtänyt 18-vuotias Ilkka Kaskinen toi joukkueensa voittoon liki viiden minuutin erolla toisen sijan ottaneeseen Imatran kakkosjoukkueeseen. Lappeenranta oli viime vuoden tapaan kolmas.

Keskiviikoksi Etelä-Karjalan ennusteltu kireä pakkanen oli vielä aamun varhaisina tunteina maakuntaviestin peikkona. Yli 20 asteen miinuslukemat lauhtuivat kuitenkin aamuyhdeksältä juuri juniorien minimaakuntaviestin pakkarajaksi asetetun 15 asteen tuntumaan.

Kun kilpailupaikalla Ruokolahden urheilukeskuksessa oli täysin tyyni keli ja viralliseksi kisalukemaksi saatiin päätöksen hetkellä miinus 14,5 astetta, päätettiin nuorimpienkin viesti hiihtää.

Iltapäiväksi elohopea laski kuitenkin jo miinus 17 asteen lukemiin ja varsinaisen maakuntaviestin miesten kuuden kilometrin osuudet puolitettiin kuudesta kilometristä kolmeen.

– Hyvä, että puolitettiin: Sen verran tukkoinen olo oli, että tänään riitti hyvin tuo lyhyt osuus, eikä ollut kovasta kilpailustakaan väliä, tuumaili Imatran ankkuri Ilkka Kaskinen, joka on saanut hiihtää Imatran voitokkaassa maakuntaviestijoukkueessa 2000-luvulla jo kaikkien ikäluokkien osuuksilla.

Pian 19 vuotta täyttävä Kaskinen otti maakuntaviestin sopivana välipalana valmistautumisessa reilun viikon päästä tutuissa Ukonniemen maastoissa Imatralla hiihdettäviin nuorten SM-kisoihin.

– Tiistaina kävin ensimmäistä kertaa hiihtämässä uuden SM-kisaladun ja ne uudet nousut, kertoi Imatran Urheilijoita SM-kisoissa edustava Kaskinen.

Lappeenranta johti maakuntaviestiä avausosuuden ajan. Atte Seppänen spurttasi rajuimmin vesitornin nousuun ja repäisi kaulaa Imatran Olli Jarvaan 20–30 metriä. Jarva ajoi etumatkan hieman ennen vaihtoa laskun jälkeen kiinni.

Toisella osuudella matkalla olivat juniorit ja Imatran Aapo Ahonen nosti ensimmäisessä nousussa joukkueensa ykköspaikalle, jossa se myös pysyi loppuun asti.

Seuraavilla osuuksilla Imatran viestiä veivät Linda Ojalainen, Ville Ahonen, Venla Lehtonen ja Teemu Majander

Toiseksi viimeisellä naisten osuudella Imatran joukkueessa piti hiihtää Anu Tähtinen, mutta viime talvena Lappeen Riennon riveissä naisten SM-viestikultaa voittanut Tähtinen oli sairastelun vuoksi sivussa. Tähtistä paikkasi mainiosti kolmosjoukkueesta nostettu juniori Jasmin Ojalainen, joka lähetti Ilkka Kaskisen ankkuriosuudelle lähes viiden minuutin keulan turvin.

Maakuntaviestin ainoa perinteisen osuus hiihdettiin miesten avaustaipaleella, jossa Rautjärven kokenut avaaja, 52 vuotta tänä vuonna täyttävä Harri Kirvesniemi jäi puolisen minuuttia Atte Seppäsen ja Olli Jarvan vauhdista.

– Ei se ole ikä, mikä jarruttelee, vaan harjoituksen puute. Marraskuussa tuli sen verran hiihdettyä, että olisin silloin ottanut puolet tuosta erosta pois. Nyt on ollut muita kiireitä, enkä ole ehtinyt hiihtämään kuin muutaman tunnin viikossa, Harri Kirvesniemi harmitteli.

Kunnon lumitalvi ja uuden pitopohjasuksen tuotanto ovat pitäneet Karhun suksitehtaan tuotepäällikön kiireisenä.

– Kaikki menee, mitä ehditään tehdä ja lisää väkeä on pitänyt palkata töihin. Nytkin loppiaisena meillä on porukka töissä. Sellaiselle sukselle on nyt kysyntää, mitä ei tarvitse voidella ja se vielä toimii pakkasellakin. Eihän nämä nuoremmat hiihtäjät enää osaa voidella suksia, Kirvesniemi sanoi.

Nuorten minimaakuntaviestiä Ruokolahdella hallitsi edellisvuosien tapaan Imatra. Voitokkaassa joukkueessa hiihtivät Aaro Näätänen, Anni Ahonen, Joonas Sinkkonen, Jenny Sinkkonen, Olli Ahonen, Ilona Sainio, Matias Lehtonen ja Katri Mäkelä. Lappeenranta hävisi minuutin ja kolme sekuntia.

Valtuustoviestin voitti Ruokolahti ja harrastesarjan Karjala Triathlon 3.

KUVATEKSTI

SEPPO RAUTIOVAARA

Maakuntaviestin kärkipaikka vaihtui toisella osuudella, kun Imatran Aapo Ahonen (oik.) siirtyi kärkipaikalle ohi Lappeenrannan Elmo Eskelisen.

Pakkaslukemien kehitystä seurattiin tiiviisti kisapaikalla.

Minimaakuntaviestin voiton varmistanut Imatran ankkuri Katri Mäkelä lensi ilmaan ja sai pehmeän laskun.

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen