Parikkalalaiset maksavat Sote-piiristä eniten

Parikkalalaisten hoitosuhde Savonlinnaan jatkuu entisellään. Jotkut äidit ovat valinneet synnytyssairaalaksi Lappeenrannan.

ANSSI KEMPPINEN

PARIKKALA. Parikkalalaiset maksavat eniten Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksoten palveluista. Parikkalan maksuosuus on kuntalaista kohti 3 424 euroa, kun se esimerkiksi maakunnan toisessa päässä Luumäellä on 2 707 euroa.

– En näe oikeastaan tähän muuta syytä kuin viiden vuoden takaisen kuntaliitoksen, jonka takia meillä on vielä kolmen kunnan alueen palvelumuotoja ja -ketjuja jäljellä, sanoo Parikkalan sosiaalijohtaja Sirkka Pennanen.

Pennasen mukaan hintaa nostaa esimerkiksi useat kiinteistöt, jotka Eksote vuokraa kunnalta.

Parikkalan johtava lääkäri ja nykyään koko Etelä-Karjalan terveyskeskuksen johtava ylilääkäri Ritva Simpanen sanoo yhdeksi syyksi sen, että Parikkalassa on yksinkertaisesti suurempi asukasluku, joka tietyissä palveluissa on maksuosuuden perusteena.

– Kunnan maksuosuushan määräytyy muun muassa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon oletetuista kustannuksista. Ja hinnoitteluperuste vaihtelee eri toimialoilla.

Simpasen mukaan suurin osa parikkalalaisista ei juurikaan huomaa palveluissa Eksoten tuloa. Lähipalvelut säilyvät monille samoina.

Muutoksia aiheuttaa ainakin se, että lääkäri- ja hammaslääkäripalvelut on vuoden alusta keskitetty Parikkalan pääterveysasemalle Parikkalan keskustaan.

Sairaanhoitajan ja terveydenhoitajan vastaanotot jatkuvat kyllä Saarella ja Uukuniemellä, mutta ne ovat siirtyneet palvelutaloihin.

– Esimerkiksi neuvolalääkärikäynnit pidetään pääterveysasemalla, mutta terveydenhoitaja voi ottaa alueella lapsen painon ja pituuden seurannan. Äitiysneuvolahan on jo vuosia ollut keskitettynä pääterveysasemalle, sanoo Simpanen.

Uusi työnantaja, potilastietojärjestelmä ja muut uudistukset aiheuttavat henkilökunnalle alussa opettelua, joten parikkalalaisten kannattaa olla kärsivällisiä ja varautua ylimääräisiin odotuksiin.

Muuhun maakuntaan verrattuna parikkalalaisille on jäänyt etuna käyttää Savonlinnan keskussairaalan erikoissairaanhoidon palveluja vaikka parikkalalaisten keskussairaala onkin nyt Etelä-Karjalan keskussairaala Lappeenrannassa. Viime vuonna Parikkala kuului vielä Itä-Savon sairaanhoitopiiriin Sosteriin.

– Pääsääntönä on, että vanhat hoitosuhteet jatkuvat Itä-Savon sairaanhoitopiirissä. Lisäksi Eksote ja Sosteri ovat sopineet keskenään, että tiettyjen erikoisalojen palvelut ostetaan parikkalalaisille kokonaisuudessaan Savonlinnasta, sanoo Simpanen.

Näitä erikoisaloja ovat sydänsairaudet, neurologia, dialyysi, ihosairaudet ja pääsääntöisesti lastentaudit.

Parikkalalaiset voivat myös valita kummassa sairaalassa haluavat synnyttää, Savonlinnassa vai Lappeenrannassa.

– Enemmistö on valinnut Savonlinnan, mutta erityisesti jotkut ensisynnyttäjät ovat jo kuitenkin päättäneet lähteä Lappeenrantaan, sanoo Simpanen.

Parikkalan keskustassa toimii edelleen myös Parikkalan sairaala. Parikkala toimii Lappeenrannan Armilan sairaalan kanssa Eksoten akuuttiyksikkönä.

Parikkalan sairaalassa on tässä kuussa valmistuvan remontin jälkeen tarjolla 36 akuuttihoitopaikkaa. Sairaalassa panostetaan myös entistä enemmän kuntouttavaan toimintaan.

Uudet akuuttipaikat on saatu siirtämällä pitkäaikaispotilaat kunnostettuihin tiloihin vanhusten palvelutaloon.

KUVATEKSTI

Anssi Kemppinen

Ambulanssi ajavat kiireellisissä tapauksissa aina lähimpään sairaalaan.

Parikkalan sairaalan akuuttiyksikön vuodepaikat lisääntyvät 36 paikkaan, kun kahden huoneen remontti valmistuu tässä kuussa.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen