Seutukirjasto ei vielä toteudu Etelä-Karjalassa

Kuntien sivistyslautakunnat ottavat vielä selvitystulokseen kantaa.

LEENA SALLINEN

Seutukirjasto siirtyy Etelä-Karjalassa haman tulevaisuuden hankkeeksi. Sen edistämiseen ei tällä hetkellä ole kylliksi kannatusta kunnissa.

Kuntien näkemyksiä asiaan selvitti Lemin kirjastonhoitaja Anu Huotari. Selvityksen toimeksianto oli Lappeenrannan kaupunginhallitukselta ja rahoitus opetusministeriöstä.

– Kantoja tuli puolesta ja vastaan, mutta riittävästi mielenkiintoa seutukirjastoon ei nyt näytä olevan. Kunnat katsovat, ettei siitä ole tarpeeksi hyötyä, Huotari kertoo.

Kuntien sivistyslautakunnat ottavat vielä alkuvuoden aikana selvityksen tuloksiin kantaa.

Seutukirjasto tarkoittaa kunnankirjastojen yhdistämistä yhteisen hallinnon alle.

Siihen on tulossa tekniset edellytykset, koska tämän vuoden lopulla Etelä-Karjalan kuntien kirjastot ottavat käyttöön yhteisen tietojärjestelmän. Siinä ovat mukana muut maakunnan kunnat paitsi Luumäki ja Suomenniemi.

– Yhteinen järjestelmä tuo jo tiiviit yhteistyökuviot, joten seuraava askel olisi miettiä yhteistä hallintoa, Huotari sanoo.

Hänen mukaansa hallinnon yhdistäminen seutukirjastoksi jäänee nyt hautumaan.

– Kukaan ei tiedä, mikä on tilanne muutaman vuoden päästä. Jos kiinnostus seutukirjastoon herää, nyt tehty selvitys toimii työkaluna.

KUVATEKSTI

ES-ARKISTO/TUULI TRUHPONEN

Taipalsaarella on tänä vuonna käyttöön otettu pääkirjasto Saimaanharjulla. Taipalsaaren sivistyslautakunta totesi maanantaina, ettei seutukirjaston perustamiseen ole nyt edellytyksiä.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen