Simpelejärven kunnostukseen tarvitaan yhteishenkeä

Kosteikkojen rakentamiseen kunnostushankkeesta ei tule rahaa. Särkisalmen jätevedenpuhdistamon toimintaan vaikutetaan vain sen ympäristöluvan kautta.

PARIKKALA. Simpelejärven kunnostushanke ei voi rahoittaa suoraan kosteikkojen rakentamista.

– Me voimme hankkeessa vain auttaa kosteikkojen tekijöitä hakemaan rakentamiseen muuta rahoitusta. Sekin raha voi tosin olla Leader-rahaa, sanoo hankehakemusta tekevä ympäristöinsinööri Helena Kaittola Imatran seudun ympäristötoimesta.

Syynä on Leader-hankkeen tukiperiaatteet eli tuen saaja ei voi itse välittää tukea muille. Simpelejärven kunnostushankkeelle haetaan keväällä nimenomaan Leader-tukea.

Kunnostushanke ei siten itse rakennuta kosteikkoja tai laskeutusaltaita, vaan ne ovat maan- ja metsänomistajien vastuulla.

– Maan- ja metsänomistajilta kaivataan hyvää tahtoa ja yhteishenkeä, sillä suunnitelmissa on isompien alueiden yhteisiä kosteikkoja tai laskeutusaltaita, sanoo Kaittola.

Kunnostushankkeessa pyritään erityisesti vähentämään ulkoista kuormitusta. Kaittolan mukaan joissakin hankesuunnitelmasta annetuissa lausunnoissa tätä asiaa ei ymmärretty.

– Ulkoisen kuormituksen vähentämisellä pureudutaan juuri järven huononevan kunnon syyhyn. Esimerkiksi hoitokalastus ja vesikasvillisuuden niitto ovat vain oireiden hoitoa. Tärkeintä on puuttua ojien kautta tulevaan kuormitukseen.

Vesistövaikutuksetkin näkyvät Kaittolan mukaan hitaasti.

Lausunnoissa tuli myös ilmi, ettei kunnostushanke voi juurikaan puuttua Särkisalmen jätevedenpuhdistamon toimintaan.

– Puhdistamon toimintaa määrää ympäristölupa, sanoo Kaittola.

Simpelejärven kunnostushankkeessa laaditaan kuntien, osakaskuntien, yhdistysten, järjestöjen ja viranomaisten lausuntojen perusteella nyt lopullista hankehakemusta, joka esitetään alkuvuodesta Rautjärvelle ja Parikkalalle.

Hankkeen toteutumisen ehtona on, että kunnat tulevat mukaan 10 prosentin rahoitusosuudella. Toinen ehto on saada toiset 10 prosenttia yksityistä rahaa, jota on jo pyydetty alueen yrityksiltä ja yhdistyksiltä.

Simpelejärven kaksivuotinen kunnostushanke pyrkii parantamaan Simpelejärven ja Kivijärven vedenlaatua. Kustannusarvio on 166 000 euroa. Hanke on suunniteltu alkavaksi tämän vuoden toukokuussa.

Kirjoittaja:
anssi Kemppinen