Liito-oravien kohtalo nyt Luumäen käsissä

Asemakaavan toteuttaminen nykyisessä muodossa olisi Pentti Saleniuksen mielestä luonnonsuojelulain vastaista.

Matti Riihelä

LUUMÄKI. Kuhina Pihlajaniemen kaavaratkaisun ympärillä jatkuu Luumäellä. Kaavaa alusta lähtien vastustanut kunnanvaltuutettu Pentti Salenius (sd.) muistuttaa, että liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikkojen heikentäminen tai hävittäminen on luonnonsuojelulaissa kielletty.

Liito-oravahavainnot Pihlajaniemessä tehtiin toissa vuonna, kun valitusprosessi eteni jo hallinto-oikeudessa. Havaintojen vuoksi Kaakkois-Suomen ympäristökeskus tutustui tuolloin alueeseen ja vahvisti havainnot.

Salenius toimitti tiedot lisäperusteluina hallinto-oikeuteen, mutta se ei ottanut enää niitä huomioon, koska paperit eivät ehtineet perille valitusajan kuluessa.

KORKEIN HALLINTO-OIKEUS piti täpärällä äänestyspäätöksellä hallinto-oikeuden päätöksen voimassa, ja kaava sai kuin saikin lainvoiman.

KHO:n viidestä hallintoneuvoksesta yksi olisi tutkinut liitto-oravia koskeneen valitusperusteen ja kumonnut aiemmat päätökset. Toinen hallintoneuvos ja asian esittelijä olisivat hyväksyneet Saleniuksen purkuhakemuksen.

– Valitusperusteiden esittämistä koskevat säännökset eivät ole käytännössä toimivia ja selviä, koska ylimmän tuomioistuimenkin sisällä syntyy niiden soveltamisesta erimielisyyttä, Salenius lataa.

KAAVAN toteuttaminen nykyisessä muodossa olisi hänen mielestään luonnonsuojelulain vastaista.

– Nyt punnitaan kunnallisen päätöksentekijän selkärankaa ja luonnetta, kun tehdään muun muassa alueen rakennuslupia koskevia päätöksiä.

KUVATEKSTI

Matti Riihelä

Pihlajaniemen maisemat ovat lumituiskujen jäljiltä tällä hetkellä neitseellisessä talviasussa.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä