Kokonaan uusi teatteri on kaupunginhallituksen suosikki

Kaupunginjohtaja Seppo Miettisen mielestä teatteriratkaisu on tärkeä osa keskustan kehittämistä. Ilpo Hakula vaatii teatteria City-korttelin pattitilanteen ratkaisijaksi.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan voi veikata saavan kokonaan uuden teatterirakennuksen. Etelä-Saimaan kyselyn perusteella suurin osa kaupunginhallituksesta pitää uuden teatterin rakentamista parhaana vaihtoehtona.

Samalle kannalle ovat jo aikaisemmin päätyneet teatteritoimikunta sekä kulttuurilautakunta. Tekninen lautakunta puolestaan katsoi, että kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja peruskorjaus mukaanlukien on selvitettävä lisää, vaikka peruskorjaus toisi kuitenkin vain tyydyttävän ratkaisun. Valtuusto varasi tälle vuodelle 100 000 euron määrärahan asian jatkoselvittelyyn.

Kaupunginjohtaja Seppo Miettinen tuo esityksensä teatteriasian eteenpäin viemisestä aivan lähiaikoina kaupunginhallitukseen. Miettinen sanoo perustavansa kantansa tähän mennessä tehtyihin selvityksiin ja lausuntoihin. Teatteritoimikunnan jäsenenä Miettinen oli edustatorille sijoitettavan uudisrakennuksen kannalla.

– Teatterille pitää taata hyvät toimintaedellytykset ja hyvät tilat. Yksi vaihtoehto olisi esittää jo tässä vaiheessa uuden teatterin rakentamista ja mahdollisesti jo paikkaakin, mutta asia on vielä avoin.

– Kun eri paikkavaihtoehtoja vertaillaan, on erittäin tärkeää arvioida, miten teatterin tuleva paikka tukee kaupunkirakennetta ja ydinkeskustan kehittämistä.

Miettinen muistuttaa, että uudisrakennus otettaisiin käyttöön aikaisintaan vuonna 2014 ja peruskorjattu teatteri ehkä hieman aiemmin.

– Näissä asioissa pitää nähdä tämän taantumavaiheen yli.

KAUPUNGINHALLITUKSEN toisen varapuheenjohtajan Ilpo Hakulan (kok.) mielestä uuden teatterin rakentaminen City-kortteliin avaisi keskustan kehittämistä vaivanneen pattitilanteen. Hakula pitää teatteria vetovoimatekijänä ja osana elinkeinopolitiikkaa.

Miettinen toteaa, että City-kortteli -vaihtoehdonkin voi vielä kertaalleen katsoa läpi. Teatteritoimikunta ei pitänyt sitä toteuttamiskelpoisena.

– Kaupunki on jo tuonut ne tekijät esiin, joilla se vauhdittaa City-korttelia. Kortteliin on annettu merkittävästi lisää rakennusoikeutta sekä on varauduttu toteuttamaan pysäköintilaitos.

Hallituksen jäsen Markus Iitiä (kok.) puolestaan näkee, että suurhalli ja teatteri kamppailevat samoista rahoista. Iitiä asettuu siinä asetelmassa suurhallin kannalle.

Miettinen muistuttaa, että teatterille on nyt joka tapauksessa tehtävä jotain.

– Mistään vastakkainasettelusta tai näiden hankkeiden kilpajuoksusta ei ole kysymys. Kaupungin liikuntapaikkatilanne on hyvä.

Lopullisen päätöksen teatterista tekee aikanaan kaupunginvaltuusto.

Uusi rakennettava

Ari Torniainen (kesk.): Olen edelleen uuden kannalla.

Eeva Ranta (sd.): Nykyinen tilapäisratkaisu pitää ilman muuta korvata uudella rakennuksella.

Ilpo Hakula (kok.): Uusi ilman muuta ja City-kortteli on ainoa oikea paikka, koska teatterin avulla korttelin rakentaminen viimein alkaisi.

Anja Helvasto (sd.): Vanhasta ei saa enää kunnollista.

Leena Kohvakka-Turja (myö): Uusi teatteri, monitoimitila, koska vanhasta ei saa toimivaa.

Erkki Räsänen (myö): Uusi uuteen paikkaan. Vanhan korjaaminen ei onnistu ja voi tuoda yllätyslaskun.

Hanna Holopainen (vihr.): Aikaa myöten tarvitaan uusi teatteri, kaupunkilaisten olohuone, muttei edustatorille.

Tuula Partanen (kesk:): On vaikea uskoa, että nykyistä korjaamalla saataisiin toimiva.

Vanha korjattava

Tapio Arola (kesk.): Peruskorjaus voi säästää 7-8 miljoonaa ja sillä saa teatterille lisäaikaa.

Risto Kakkola (sd.): Ei ole värkeissä varaa uuteen. Peruskorjaus tutkittava ensin perusteellisesti, ennen kuin ruvetaan vouhottamaan mitään uutta. Onnistuisiko lisärakentaminen nykyisen teatterin naapuritontille?

Markus Iitiä (kok.): En osaa sanoa. Voisiko nykyistä laajentaa Anni Swanin kadun suuntaan?

Kallellaan uuteen

Tuula Lindh (kok.): Jos olisi rahaa, otettaisiin keskustatontti ja laitettaisiin uusi teatteri siihen, ei kuitenkaan kaupungintalon eteen.

Pentti Belinskij (kok.): On punnittava, mihin ja milloin on varaa. Kaupunki ansaitsisi uuden.

Harri Iljin (sd.): Saisi olla kokonaan uusi, mutta pakko ottaa huomioon talouden realiteetit. On aika satsata kulttuuriin, kun liikuntapuolesta on pidetty jo huoli.

Juha Turkia (kd.): Pitkällä tähtäimellä tarvitaan uusi, toimiva ratkaisu. Ei kuitenkaan kaupungintalon eteen.

Vaihtoehdot

Vanhan teatterin peruskorjaus maksaa arvion mukaan 11,9 miljoonaa euroa.

Uuden teatterin rakentaminen maksaa arvion mukaan 20,2-24,2 miljoonaa euroa.

Teatteritoimikunta esitti uuden teatterin paikaksi kaupungintalon edustatoria. Muita tutkittuja paikkoja: nykyisen teatterin tontti, kirjaston ja liikenneympyrän välinen alue, City-kortteli sekä niin sanottu Autotalon tontti Kauppakadun varressa.

Tavoitteena on kulttuurigalleria, joka toimisi kulttuurin kohtauspaikkana ja näyttelytilana.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju