LTY:n yhteistyö vähenee itä-Suomen yliopiston kanssa

Itä-Suomen yliopistossa aloitti itsenäinen kauppatieteiden laitos. LTY-läiset kritisoivat yksikön toimintakykyä. Rehtoreiden mukaan yliopistojen välit ovat normaalit

LAPPEENRANNAN teknillisen yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston yhteistyö on vähentynyt. Kuopion ja Joensuun yliopistot yhdistyivät Itä-Suomen yliopistoksi vuodenvaihteessa, ja samalla lakkasi kauppatieteellinen yhteistyö.

LTY on ennen vastannut Kuopion ja Joensuun kauppatieteiden tutkintojen myöntämisestä. Yhteistyö alkoi 2000-luvun alkupuolella.

Vuoden 2010 alusta Itä-Suomen yliopiston kauppatieteiden laitos sai opetusministeriön päätöksellä oman tutkinnonanto-oikeuden, joten se toimii nyt itsenäisenä yksikkönä.

LTY:N kauppatieteellisen tiedekunnan dekaani Jaana Sandström kritisoi itsenäistymistä tiukasti.

– Laitoksella on ihmismäärässä mitattuna hyvin pienet resurssit. Heillä on kova työ tehdä kaikki tarvittava edes perusopetuksen eteen. Tutkimustyö jää vähemmälle.

Sandströmin mukaan LTY:llä ei ole enää juuri mitään yhteistyötä Itä-Suomen yliopiston kauppatieteiden laitoksen kanssa.

– Me katsomme nyt länteen ja suurempien yliopistojen suuntaan. Tutkimuksellista yhteistyötä on viritteillä Aalto-yliopiston ja Turun kauppatieteellisen kanssa.

LTY:n rehtorin Ilkka Pöyhösen mukaan vuodenvaihteessa tapahtuneessa murroksessa ei ollut mitään dramaattista. Päätös Itä-Suomen yliopiston itsenäisestä kauppatieteiden laitoksesta tehtiin jo pari vuotta sitten.

Pöyhönen pitää laitoksen itsenäisyyttä kuitenkin yhä huonona ratkaisuna.

– Ei ollut mielekästä antaa tutkinto-oikeuksia uusille toimijoille. Se oli täysin vastoin valtioneuvoston ja opetusministeriön aiempia näkemyksiä. Tämä oli kuitenkin poliittinen ratkaisu, ja nyt eletään sen mukaan.

PÖYHÖSEN mukaan yliopistojen välit ovat normaalit.

– Yhteistyötä on jonkin verran, joskaan ei mitään järisyttävää.

Myös Itä-Suomen yliopiston rehtori Perttu Vartiainen luonnehtii välejä ihan hyviksi.

– Meillä ei ole mitään erityisiä ongelmia. Suhde on samanlainen kuin kaikkiin muihinkin yliopistoihin.

Vartiainen sanoo olevansa jo kyllästynyt puhumaan yliopistojen väleistä.

– Tämä on sellainen keskustelunaihe, jonka toivoisin jo taukoavan. Tällä hetkellä se ei ole millään tavalla ajankohtainen.

ITÄ-SUOMEN yliopiston kauppatieteiden laitoksen johtajan Matti Turtiaisen mukaan laitos toimii tällä hetkellä käytännössä samalla tavalla kuin ennenkin.

– Resurssien vähäisyys on totta tässä tilanteessa. Pidemmällä aikavälillä muutoksia kuitenkin tulee. Nyt kun tietty epävarmuus on poistunut, voimme alkaa kehittää opetusta ja tutkimusta.

Rehtori Vartiaisen mukaan yksikkö on yhtä toimiva kuin muutkin.

– En usko, että asia enää kuumentaa tunteita.

Ympäristöyliopisto tuli tiensä päähän

Johanna Sjöholm

LAPPEENRANNAN teknillisen yliopiston sekä Kuopion ja Joensuun yliopistojen yhteinen ympäristöyliopisto jäi vaille toivottua suosiota. Vuonna 2001 perustettu yhteistyö lakkautettiin muutama vuosi sitten kaikessa hiljaisuudessa.

Ympäristöyliopistoon päässeet opiskelijat suorittivat osan kursseista Lappeenrannassa sekä osan Kuopiossa ja Joensuussa. Koulutusohjelmassa aloittaneet suorittavat vielä tutkintonsa normaalisti loppuun, mutta linjalle ei oteta enää uusia opiskelijoita.

Rehtori Ilkka Pöyhösen mukaan hankkeen hautaamisella ei ole mitään tekemistä yliopistojen välien tai Itä-Suomen yliopiston perustamisen kanssa.

– Kaikilla oli halu jatkaa yhteistyötä. Kiertävä systeemi ei vain innostanut opiskelijoita. Linjalle hakeneet opiskelijamäärät alkoivat olla pieniä.

Ympäristötekniikan koulutusohjelman johtajan Lassi Linnasen mukaan hankkeesta jäi jäljelle joitakin yhteistyökuvioita. Lappeenrannasta käy yhä opiskelijoita Joensuussa suorittamassa ympäristöoikeuden opintokokonaisuuden ja Kuopiossa ympäristöterveyden kokonaisuuden.

Kirjoittaja:
Johanna Sjöholm