Pappilanniemen uusi asuinalue lievittää Taipalsaaren tonttipulaa

Saimaan maisemiin kaavaillaan toistasataa uutta asuntoa. Rakentaminen pääsee alkuun ehkä vuoden tai kahden päästä. Sitä ennen Taipalsaarella ei ole tontinostajille juuri tarjottavaa.

Johanna Sjöholm

TAIPALSAARI. Taipalsaaren Pappilanniemeen suunnitellaan uutta, yli sata asuntoa kattavaa asuinaluetta. Asuinalue nousee kunnan omistamalle, 30 hehtaarin laajuiselle niemelle kirkonkylän eteläpuolelle.

Pappilanniemen asuinrakentaminen tulee Taipalsaarelle tarpeeseen. Kunnanjohtaja Jari Willmanin mukaan kunnalla on tällä hetkellä vain muutama hajatontti myytävänä.

– Pappilanniemeä päästään rakentamaan toivottavasti vuonna 2011 tai 2012. Sitä ennen voimme tarjota tonttia kyseleville vain ei oota.

Kunnan rakennusosaston johtajan Erkki Kallosen mukaan Taipalsaaren tonttipula on herättänyt ihmetystä.

– Kunta omistaa maata erittäin vähän. Maanomistajat osaavat arvostaa taajaman kyljessä olevia vesistömaisemia, joten hintaneuvottelut ovat olleet haastavia, Kallonen selittää.

Pappilanniemen kunta osti seurakunnalta kesällä 2008.

TAIPALSAAREN järjestämän Pappilanniemen kaavoitusideakilpailun voitti kankaanpääläinen Kaavoitus- ja Arkkitehtipalvelu Mattila. Arkkitehti Ilmari Mattilan suunnitelmassa kantava ajatus lähti niemeä ympäröivästä Saimaasta.

– Paikka on tosi hieno, joka puolella on vesistöä ja korkeuseroja. Suunnittelin tontit siten, että niiltä on näkymä Saimaalle.

Mattilan ideassa on kaksi eri vaihtoehtoa. Toisessa niemen eteläranta jätetään alueen asukkaiden yhteiseen virkistyskäyttöön, toisessa omakotitaloja rakennetaan arvokkaalle paikalle aivan rannan tuntumaan.

Ensimmäisessä vaihtoehdossa omakoti- ja rivitaloasuntoja on yhteensä 108. Toisessa suunnitelmassa asuntoja on 169, pien- ja rivitalojen lisäksi kolme viisikerroksista kerrostaloa. Mattilan mukaan ykkössuunnitelmaankin on mahdollista lisätä kerrostaloja.

Molemmissa vaihtoehdoissa Pappilanniemen pohjoispuoli jätettäisiin asunnoista vapaaksi virkistys- ja viheralueeksi.

KALLONEN painottaa, että ideasuunnitelma on täysin alkutekijöissään. Mattilan kahta eri ideaa voidaan vielä muuttaa ja yhdistellä.

– Jos suunnittelijan kanssa ei päästä yhteisymmärrykseen, idea voidaan haudata ja Pappilanniemen suunnittelussa palataan nollapisteeseen.

Taipalsaaren kunnanhallitus päätti tiistaisessa kokouksessaan aloittaa neuvottelut kaavoitusyhteistyöstä Kaavoitus- ja Arkkitehtipalvelu Mattilan kanssa.

Kallosen mukaan Pappilanniemen rakentaminen pyritään saamaan ripeästi käyntiin.

Seuraavaksi kunta miettii, millaisia toiveita ja vaatimuksia sillä on alueelle.

Sen jälkeen neuvottelut käynnistetään Mattilan kanssa. Jos hinnasta ja suunnitelmasta päästään yhteisymmärrykseen, Pappilanniemen kaavoittaminen voidaan kunnanjohtaja Jari Willmanin mukaan saada valmiiksi vuoden sisällä.

Kirjoittaja:
Johanna Sjöholm