Isoja yrityksiä syntyy Etelä-Karjalaan harvoin

Yritysten määrä väheni taantumassa lähes kolmella sadalla. Suurin osa uusista firmoista on yhden hengen yrityksiä.

Eeva Sederholm

YRITYSTEN määrä Etelä-Karjalassa kääntyi taantuman myötä selvään laskuun. Tilastokeskuksen mukaan maakunnassa oli vuonna 2008 vielä yli 6 700 yritystä, mutta viime vuoden puolivälissä määrä oli pudonnut alle 6 500 yritykseen.

Pienten lopettajien ohessa on mennyt suuria työllistäjiä. Viimeisimpinä toimintansa ovat päättäneet UPM:n vaneritehdas ja moottoriajoneuvojen tukkukauppa Delta Motor. Myös postia välittävä Itella vähentää selvästi lajittelukeskuksensa työntekijöitä.

Viranomaisten silmissä huonontunut tilanne alkoi näkyä vuoden 2008 syksyllä.

– Silloin lähti tulemaan yt-neuvotteluesityksiä, lomautuksia ja lopulta irtisanomisia, kertoo työnvälityksen päällikkö Jaana Vainikka Lappeenrannan työvoimatoimistosta.

NÄKYVIÄ yrityksiä on kadonnut seudulta kuitenkin jo aiemmin. Vuonna 2007 lopetti vaatetustehdas Pola, jonka myötä hävisi 129 työpaikkaa. Järvi-Suomen Portti ja UPM:n Luumäen tehdas lakkautettiin seuraavana vuonna.

Vainikan mukaan lopetukset olivat työntekijöille hankalia, koska alan töitä ei juuri ole Etelä-Karjalassa tarjolla. Edessä oli alan vaihto tai muutto pois paikkakunnalta.

UUSIA YRITYKSIÄ syntyy jatkuvasti. Suurin osa niistä on kuitenkin yhden hengen mikroyrityksiä, jotka yleensä kuolevat tekijänsä mukana.

– Niistä ei synny perheyrittäjyyttä, eikä yritys kasva, sanoo yrityspalvelujohtaja Ismo Pöllänen Imatran seudun kehitysyhtiöstä.

Lappeenrannassa toimiva tuulivoimayhtiö the Switch on suurimpia yksittäisiä yrityksiä, joka alueella on viime vuosina aloittanut. Sielläkin on töissä vain noin 60 ihmistä.

– Se ei missään tapauksessa korvaa teollisuudesta menetettyjä työpaikkoja, vaikka toki siltä odotetaan kasvua, Pöllänen sanoo.

Uusien yritysten joukossa ovat myös puhelinmarkkinointiyhtiöt Midas Touch ja Barona, jotka toimivat Lappeenrannan Kareltekissä. Jaana Vainikan mukaan puhelinmarkkinoinnin imagosta huolimatta joillekin syntyy yhtiöissä pysyvä ura:

– Osa ihmisistä hakee tämän alan töitä.

PÖLLÄSEN mukaan kasvua syntyisi helpoiten, jos 10-25 ihmisen yritykset saataisiin laajentumaan.

Laman lisäksi kehitystä hidastaa kuitenkin nykyinen yt-laki. Pölläsen mukaan byrokratia kasvaa merkittävästi, jos työntekijämäärä ylittää 20.

– Tämän takia moni yrittäjä ei halua laajentaa toimintaansa.

Taantumaa edeltävältä ajalta Pöllänen mainitsee laajentumisesta hyvänä esimerkkinä Imatran Työstöasennuksen ja Imatran Teräsvalmisteen.

Nyt uusia työpaikkoja odotetaan lähinnä matkailupuolelta. Lisää virtaa tulee yrityspalvelujohtajan mielestä jo siitä, että Holiday Club investoi Rauhan ja YIT Imatran kylpylän alueelle.

Yli 50 ihmistä työllistäviä yrityksiä Etelä-Karjalassa

Uusia

2006

Midas Touch, telemarkkinointiyritys, Lappeenranta

2008

The Switch, palvelee esim. tuulivoimateollisuutta, Lappeenranta

Lopettaneita

2005

ADR-Haanpää, kuljetusyhtiö, lopetti Lappeenrannan toimipaikan

2007

Pola, vaateteollisuus, Lappeenranta

2008

Järvi-Suomen Portti, teurastustoiminta, Lappeenranta UPM:n Jurvalan jalostetehdas, Luumäki

2009

Delta Motor, moottoriajoneuvojen maahantuonti, Lappeenranta

Lähteet: Etelä-Karjalan liiton toimialarekisteri, Etelä-Saimaan arkisto

129

Polan vaatetehtaalta irtisanottiin aikanaan kaikki 129 työntekijää.

Kirjoittaja:
Eeva Sederholm