Rautjärven seurakunnan lomautukset ainutlaatuisia

Seurakunta lomauttaa henkilöstönsä kolmeksi viikoksi. Seurakunnassa valmiuksia jopa yhdistymiseen naapuriseurakuntien kanssa.

Anssi Kemppinen

RAUTJÄRVEN seurakunnan suunnitellut henkilöstölomautukset ovat ainutlaatuisia Suomen seurakunnissa.

– Tiedossa ei ole muita tällaisia päätöksiä. Enkä tiedä onko suunnitteillakaan, sanoo kirkkoneuvos Risto Voipio Kirkkohallituksen työmarkkinaosastolta.

Voipio korostaa, ettei tunne Rautjärven seurakunnan tilannetta eikä ole keskustellut seurakuntalaisten kanssa. Hänen mukaansa seurakuntien taloustilanne yleisesti on vaikea ja hankaloituu entisestään tänä vuonna.

– Kirkon verotuloilla on samantyyppiset odotukset kuin kuntaverotuksessa. Seurakunnissa odotukset ovat vähän huonommatkin.

VOIPION mukaan 1990-luvun laman aikana seurakunnista väheni työpaikkoja, mutta 2000-lukuun mennessä määrä oli jo samalla tasolla ja jopa korkeammalla.

Nykyinen talouden taantuma ei ainakaan vielä ole vähentänyt väkeä. Työpaikat näyttävät pysyneen.

– Meidän viime vuoden tilastoissa ei ole vielä näkynyt henkilöstön vähennyksiä.

Suuren joukon eläköityminen seuraavina vuosina voi kuitenkin aiheuttaa luonnollista poistumaa ja työpaikkojen vähentymistä.

– Pienissä seurakunnissa on kuitenkin vähän puskuria henkilöstövähennyksille.

Lisäksi tulojen lisäys on vaikeaa.

RAUTJÄRVEN seurakunta lomauttaa tänä vuonna henkilökuntansa. Seurakunnan talouspäällikkö Jouko Pokkinen sanoo, että lomautusaika on kolme viikkoa.

– Työntekijät voivat miettiä itse työn kannalta sopivan ajankohdan lomautukselleen. Koko seurakuntaa ei voi laittaa kokonaan kiinni.

Pokkisen mukaan järeämpiä henkilöstötoimia ei ole toistaiseksi suunniteltu.

POKKISEN mukaan lomautuksilla saadaan säästöjä, mutta muuten tämä vuosi näyttää hankalammalta kuin viime vuosi.

– Eikä mitään parempaa ole näkyvissä. Seurakunnan talous riippuu pitkälti verotuloista, sanoo Pokkinen.

Seurakunta aikoo vähentää myös ilmoittelua. Lisäksi kirkkovaltuutetut luopuvat kokouspalkkioistaan.

RAUTJÄRVEN seurakunta jatkaa myös yhteistyöneuvotteluita Imatran ja Ruokolahden seurakunnan kanssa. Ruokolahden seurakunta tekee tämän vuoden puolella kartoituksen yhteistyöstä.

– Yhteistyöstä lähdetään liikkeelle. Omasta puolestani voin sanoa, että Rautjärven seurakunta olisi valmis menemään yhdistymiseen asti.

Talouspäällikkö näkee taloustilanteen seurakunnassa todella huonolta.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen