Sarviniemen messut kaavasta kiinni

Loma-asuntomessuja suunnitellaan täyttä päätä. Taipalsaaren kunnanjohtaja pitää nykymenon jatkumista alueella pahimpana vaihtoehtona.

Helena Rissanen

SARVINIEMEN loma-asuntomessujen järjestäjät odottavat nyt alueen kaavamuutoksen hyväksymistä. Samaan aikaan vuoden 2012 messuja suunnitellaan jo täyttä häkää.

Kaavamuistutuksia tuli toistakymmentä, ja niitä käsitellään perjantaina viranomaisneuvottelussa. Valtuuston päätettäväksi kaava tulee viimeistään huhtikuussa.

— Kaikkein pahin vaihtoehto ympäristön ja varsinkin norpan kannalta on se, että ei tehdä mitään. Nykymeno alueella on varsin villiä, Taipalsaaren kunnanjohtaja Jari Willman sanoo.

Kaavamuutos saattaa kariutua tai viivästyä valitusten vuoksi.

— Silloin vaihtoehdot ovat messujen siirtäminen, peruuttaminen tai toteuttaminen olemassa olevan kaavan pohjalta. Peruminen veisi kunnalta jopa 50 rakennusaikaista työpaikkaa.

SUOMEN asuntomessut osuuskunnan toimitusjohtaja Pasi Heiskanen pitää Sarviniemeä yhtenä hienoimmista ellei hienoimpana loma-asuntomessualueena.

— Alue on monipuolinen ja topografia mielenkiintoinen. Sieltä löytyy kivikko-, kaislikko- ja hiekkarantaa, tasaista maata ja harjuja. Joka tontille voidaan toteuttaa erityyppisiä ratkaisuja, Heiskanen kehuu.

Heiskanen uskoo tonteilla olevan kysyntää. Kaikki tontit ovat kenen tahansa haettavissa, niin talotehtaiden, rakennuttajien kuin yksityisten ihmistenkin.

Hinnat on määritelty etukäteen, samoin tonttien sijainti ja koko. Jos yksittäisestä tontista tulee kilpailu, arvioidaan, mikä hakemuksista täyttää messujen määrittelemän tavoitteen parhaiten.

MESSUJEN teemaa ei ole vielä päätetty. Se voi olla esimerkiksi energiatehokkuus.

Sekä asunto- että loma-asuntomessuja on joskus syytetty ökyilystä, tavallisen ihmisen unohtamisesta. Heiskasen mukaan yleisön ja tiedotusvälineiden kiinnostus kohdistuu perinteisesti juuri kalliimpiin ja suurimpiin rakennuksiin.

— Olemme lähteneet rajoittamaan rakennusten kokoa. Porissa esimerkiksi alue jaettiin huvila- ja mökkialueiksi.

LUONNONSUOJELijat pelkäävät norpan jäävän hankkeen jalkoihin, mutta Heiskasen mielestä norppa tekee alueesta maailmanlaajuisestikin ainutlaatuisen.

— Messut voivat olla keino levittää norppavalistusta. Suunnitelmissa on edelleen pysyvä luontokeskus, joka opastaisi ja antaisi mahdollisuuden jopa tutkimustyöhön.

Willman ihmettelee norppapuheita. Hänen mukaansa armeija on pitänyt alueen vilkkaana sotien jälkeisistä ajoista saakka ja lomakylätoimintakin vuosikymmeniä.

Lisääntyvän veneliikenteen haittoja hän pitää pienempänä kuin lähellä kulkevan laivaväylän.

Saimaa Spirit Oy:n toimitusjohtajan Jukka Sunisen mukaan alueella on päätetty kieltää verkkokalastus Saimaan norpan seurantaryhmän suosituksen mukaisesti huhtikuun puolivälistä kesäkuun loppuun. Moottorikelkkailuakaan ei sallita maa-alueilla ennen kuin saadaan moottorikelkkareitit. Verkkokalastuslupien määrä puolitetaan.

Loma-asuntomessut

Suomen asuntomessut osuuskunta suunnittelee vuoden 2012 loma-asuntomessuja Sarviniemeen yhteistyössä Taipalsaaren kunnan alueen omistavan Saimaa Spirit Oy:n kanssa.

Loma-asuntomessuja on järjestetty vuodesta 2000.

Messuilla on käynyt vähintään 32 000 ja enintään 65 000 ihmistä.

Seuraavat messut järjestetään Mäntyharjulla 2011.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen