Sellu kestää lamapainetta paperia paremmin

Eteläkarjalainen metsäteollisuus tekee sellua tuutin täydeltä. Maailmanmarkkinoilla on vetoa eikä lomautustarpeita näy.

Esa Vilenius

UPM:N Lappeenrannan sellutehtaalla ei ollut viime vuonna lomautuksia toisin kuin yhtiön paperitehtailla. Eikä lomautuksista ole nytkään tietoa.

Stora Ensolla Imatralla ei ole myöskään ollut lomautuksia.

Metsäteollisuudessa vietetään nyt niin sanottuja hiljaisia viikkoja ennen osavuosikatsausten julkistamista. Kaikki kolme Etelä-Karjalassa toimivaa metsäteollisuusyritystä ovat pörssiyhtiöitä, joiden työntekijät ovat sisäistäneet vaitiolovelvollisuuden. UPM:n katsaus julkaistaan tänään tiistaina ja muut tulevat lähipäivinä perässä.

UPM:n Lappeenrannan sellutehtaan johtaja Asko Paakki kertoo, että sellua tehdään täydellä teholla, noin 2 000 tonnia vuorokaudessa. Vuosituotantoa hän ei kerro. Havusellua tehdään Kaukaalla jonkin verran enemmän kuin koivusellua.

Kaukaalla noin viidesosa sellusta menee omille paperitehtaille, loppuosa kuivataan ja viedään UPM:n muille tehtaille Suomeen ja ulkomaille.

METSÄ-BOTNIAN Joutsenon tehtaiden johtaja Timo Merikallio muotoilee sellun tilanteen niin, että tämän vuoden alussa ei ole ollut tarvetta lomautuksiin. Viime vuonna Joutsenossa oli neljän viikon lomautukset.

Joutsenossa valmistetaan vain havusellua. Pitkäkuituisella havusellulla on erityismerkitys vetolujuuden lisäämisessä papereihin ja kartonkeihin. Esimerkiksi painopaperissa se parantaa ajettavuutta.

Merikallio ei kerro mihin Joutsenosta viedään sellua. Tuotantokapasiteetti on noin 650 000 tonnia.

Kokonaisuudessaan markkinatilanteeseen on tullut valoa muun muassa Kiinan kehityksen myötä. Kiinalla on paperiteollisuutta, mutta ei tarpeeksi omia kuituvarantoja.

– Paperi on lokaali, eurooppalainen tuote, mutta sellun kauppa on globaalia.

VAIKKA paperit ovat selvästi sellun tärkein lopputuote, sitä käytetään myös muussa kemian teollisuudessa. CMC eli karboksimetyyliselluloosa on erittäin yleinen sakeuttamisaine, jota tarvitaan maaleista jäätelöön.

Selluloosasta valmistetaan myös esimerkiksi aseruutia, nitroselluloosaa eli pumpuliruutia.

Tulevaisuudessa selluloosan uskotaan olevan öljypohjaisia muoveja korvaavien biopolymeerien raaka-aine. Niin ikään itse sellusta voidaan kehittää nanoteknisiä sovellutuksia.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Kuivauskoneenhoitaja

Pekka Tamper valvoo Kaukaan tehtailla Lappeenrannassa.

Kirjoittaja:
Esa Vilenius