Asukkaiden kanta on tiukka ei

Lauritsalan kartanon uutta asemakaavaa vastustettiin torstaina kaupungintalolla joukolla. Kaupunki haluaa lohkaista alueesta palan rakennustonteiksi pientaloille.

Matti Saarela

LAPPEENRANTA. Alueen asukkaat vastustavat lähes yksituumaisesti kaupungin suunnitelmia kaavoittaa rakennustonteiksi osa Lauritsalan kartanon maista.

Torstaina kaupungintalolla järjestetyssä tiedotustilaisuudessa virkamiehiltä kysyttiin tiukassa äänilajissa, miksi kartanon alueelle pitää kaavoittaa tontteja uusille omakotitaloille. Kaavoituspäällikkö Heikki Puranen sai asiasta myös kaksi adressia, joista toisen jätti Lauritsalan alueen asukasyhdistys ja toisen Asunto-osakeyhtiö Panimon hallitus.

Tiedotustilaisuuden alussa Puranen sai selitellä paitsi kaavoitushanketta, myös sitä, miksi tieto kaavoituksesta oli vuotanut hänen mukaansa ennen aikojaan julkisuuteen.

ASUKKAIDEN puolesta ensimmäisen puheenvuoron käytti Kalevi Siltanen, joka kertoi asuneensa alueella vuodesta 1963 alkaen. Siltanen oli sitä mieltä, että kaupunki on aikaisemmin luvannut jättää kartanon alueen koskemattomaksi.

– Tällainen laittaa luottamuksemme kaupungin johtoon koetukselle, Siltanen sanoi ja arveli tilaisuuden jälkeen, että kaavoitushankkeen todellinen puuhamies ja takapiru on kaupunkiyhtiöiden toimitusjohtaja Tom Hultin. Lappeenrannan Yritystilat Oy omistaa suuren osan kartanon maista.

Panimon hallituksen puheenjohtaja Ritva-Liisa Rantonen muistutti, että Lauritsalan kartanon alue on valtakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristö.

– Lauritsalan kartano on Lappeenrannan kantakaupungin ainoa ehjänä säilynyt kartanomiljöö. Alue muodostaa kulttuurihistoriallisesti arvokkaan kokonaisuuden.

OMAN tontin aikanaan UPM:ltä Kartanontien varresta ostanut ja sille rakentanut Antti Kiesi piti asiaa periaatteellisesti tärkeänä. Hän epäili, että nyt suunniteltu asemakaavan muutos on vasta ensimmäinen askel ja koko alue voidaan vähitellen kaavoittaa rakentamiseen, jos sen koskemattomuudesta ei nyt pidetä kiinni.

– Kun me rakensimme, sanottiin, että kartanon alue on pyhä ja koskematon, Kiesi muistutti. Hän piti kuitenkin hyvänä asiana sitä, että kaupunki osti kartanon alueen UPM:ltä, eikä se päätynyt esimerkiksi jollekin venäläiselle sijoittajalle.

Erityisen pettynyt kaupungin kaavoitussuunnitelmiin oli Lauritsalan kartanon tilat yrityksensä käyttöön vuokrannut Markku Leväsvirta. Hän epäili, että koko liikeidea, jonka varaan kartanon toiminta on rakennettu menettää mielekkyytensä, jos alue rakennetaan.

VALTUUSTON puheenjohtaja Heikki Järvenpää (kok.) kertoi, että kaupunki suhtautui aluksi kielteisesti UPM:n tarjoukseen ostaa kartano.

– Se ostettiin sillä ehdolla, että alueelle löytyy jotakin käyttöä, Järvenpää muistutti. Hän vetosi uuden asemakaavan puolesta myös sillä, että alue on suuri, noin kahdeksan hehtaaria.

Uusi kaava

Kaupunki osti Lauritsalan kartanon maa-alueet UPM:ltä lokakuussa 2007.

Pöyryn suunnittelutoimisto tekee alueelle uutta asemakaavaa.

Alueen länsireunaan on tarkoitus rakentaa Haartmaninkadun viereen uusi Makasiinikatu.

Makasiinikadun länsipuolelle kaavoitetaan viisi omakotitalotonttia ja itäpuolelle tontteja paritaloille.

Alueen lounaisnurkkaan on tarkoitus kaavoittaa kolme tonttia omakotitaloille.

Vesiensuojelulain, metsälain ja luonnonsuojelulain mukaiset kartoitukset alueella on tehty.

Liito-oravien mahdollista esiintymistä selvitetään vielä.

Kirjoittaja:
Matti Saarela