Hyötyjäteasemien maksut ovat tulleet jäädäkseen

Luumäen kunnalle jätehuollon järjestäminen tuotti tappiota. Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy ei samalla tavalla voi menetellä.

Matti Riihelä

LUUMÄKI. Hyötyjäteaseman hoidon siirtäminen kunnalta Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy:lle kismittää aseman vanhaan menoon tottuneita Luumäellä. Urolla sijaitsevalle asemalle saattoi vielä viime vuonna viedä tavaraa ilmaiseksi. Nyt lasteista on maksettava.

Kunnan tekninen johtaja Harri Liikanen korostaa, että asemalla toimitaan kunnan jätehuoltomääräysten ja teknisen lautakunnan vahvistamien taksojen mukaisesti.

– Vielä viime vuonna meno oli hyötyjäteasemalla vapaampaa ja villimpää. Sinne pystyi viemään enemmän ilmaiseksi.

– Kunnalle ei periaatteessa saisi tulla jätehuollosta tuloja, mutta ei ylimääräisiä menojakaan. Mutta kunnalle jätehuolto on ollut aina tappiollista. Viime vuodeltakin tuli tappiota.

Maksut ovat siis tulleet jäädäkseen.

ETELÄ-KARJALAN jätehuolto hoitaa ongelmajätteiden vastaanottopalvelut Luumäen lisäksi myös Parikkalassa, Rautjärvellä, Ruokolahdella, Savitaipaleella ja Taipalsaarella.

– Ihan sama jos vie sohvan hyötyjäteasemalle Savitaipaleella tai Luumäellä. Molemmissa se maksaa samalla tavalla, huomauttaa Harri Liikanen.

Jätehuolto Oy:n toimitusjohtaja Mika Suomalainen sanoo, että kuuden kunnan alueella haetaan nyt sitä oikeaa hintatasoa.

– Odotamme Lappeenrantaa ja Imatraa mukaan, mutta tarkoitus on luoda koko maakunnan alueelle sama palvelu- ja sama hintataso niin, että kaikille eteläkarjalaisille olisi tasavertainen kohtelu.

JÄTEHUOLTO OY on täysin kuntien omistama yhtiö.

– Emme jaa osinkoa, ja jos toiminnastamme jää jotain voittoa, niin se palautuu kunnille siinä muodossa, että meidän ei tarvitse nostaa hintojamme.

– Jos voittoa jää, se jää firmaan hyödyttämään tulevia vuosia. Niillä rahoilla voidaan esimerkiksi maksaa velkoja pois, jolloin se hyödyttää kuntalaistakin, selittää Mika Suomalainen toiminnan ja taloudenpidon periaatteita.

LUUMÄELLÄ on liikkunut huhuja siitä, että jatkossa hyötyjäteasemalle ei saisi viedä akkuja ja pattereita. Onko tällaista suunniteltu, Mika Suomalainen?

– Patterithan voi viedä mihin tahansa kauppaan tai kioskiin, joka niitä myy. Ne ottavat niitä ilmaiseksi vastaan.

– Mitään erityistä kieltoa ei jäteasemille ole annettu, ettei pattereita voisi ottaa vastaan. Toki me yritämme ohjata ihmisiä niihin pisteisiin, joita tuottajat ylläpitävät.

– Ja akkujakin otetaan vastaan. Olemme jopa rekisteröitymässä viralliseksi tuottajayhteisön vastaanottopisteeksi, vastaa Suomalainen.

KUVATEKSTI

Matti Riihelä

Stop tähän. Luumäen hyötyjäteaseman suojiin tavaraa otetaan talviaikana vastaan kahtena päivänä viikossa, maksusta.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä