Etäopetus tulee lähelle videolla

Videoneuvottelu-laitteilla opettaja voi olla yhteydessä toiseen luokkaan Lappeenrannassa samalla kun pitää tuntia Imatralla. Virtuaalineuvottelut ovat jo osa päivittäistä työntekoa.

Heikki Sairanen

LAPPEENRANNAN ja Imatran välimatka ei tunnu missään. Etäopetus poistaa välimatkan kokonaan kahden opetettavan luokan välillä. Videoneuvottelulaitteilla opettaja voi olla yhteydessä toiseen luokkaan Lappeenrannassa samalla kun hän pitää tuntia Imatralla, ja päin vastoin.

Lappeenrannan lyseon lukion apulaisrehtorin Antti Sirkiän mielestä etäopetusteknologia toimii hyvin, kun siihen tottuu.

– Aitoa ihmistä ei kuitenkaan voita mikään, eikä pidäkään. Itsekin käyn Imatralla silloin tällöin opettamassa oppilaitani.

TORSTAINA Etelä-Karjalan IB-lukion Lappeenrannan lyseon toisluokkalaiset Erkko Saarinen, Iina Koukku ja Jere Renlund istuivat biologian tunnilla. Biologian lehtori Matti Landvik opetti Imatralla ja siellä olivat myös pitkän biologian valinneet Henna Janatuinen ja Ruslan Lagashin.

Opetus tapahtuu englanniksi.

– Englanniksi kun opetetaan, saattaa äänentoisto välillä tehdä tepposia, mutta muutoin opetus toimii loistavasti. Kommunikointi onnistuu kyllä, Landvik kiittää.

– Kun systeemiin on tottunut, ei enää edes huomaa opettajan puuttuvan luokasta, Saarinen, Koukku ja Renlund toteavat.

Heistä, kuten myös imatralaisista on aivan luonnollista, että vaikka välissä on matkaa, koulunkäynti sujuu aivan yhtä hyvin. Opettaja ei tunnu lainkaan vieraalta, koska lappeenrantalaiset käyvät joka toinen maanantai Imatralla.

OSATAAN sitä muuallakin. Technopoliksen aluejohtaja Markku Hokkanen ei pärjäisi enää ilman videoneuvotteluja. Hokkaselle virtuaalikokoukset ovat arkipäivää. Virtuaaliset kokouspalvelut mahdollistavat osallistujien läsnäolon heidän fyysisestä sijainnistaan riippumatta.

– Aivan taivaallinen systeemi, kun ei tarvitse matkustaa.

– Muutamia vuosia sitten virtuaalineuvottelupalvelut olivat vaikeita käyttää ja usein myös epävarmoja ja huonolaatuisia.

Nyt tekniikka on Hokkasen mukaan korkealaatuista. Se mahdollistaa uudenlaisen läsnäolon tunteen videoneuvottelussa. Korkealaatuisen tekniikan ansiosta pystytään luomaan tunnelma siitä, että vastapuoli istuu saman pöydän äärellä välimatkasta huolimatta.

– Vaikka kokouksen osapuolet istuisivat eri paikkakunnilla tai eri maanosissa, tuntuvat he olevan saman pöydän ääressä.

UPM:N Kaukaan tehtailla on käytössä puhelinkonferenssi. Viestintäpäällikkö Mariitta Stenbäck sanoo, että heillä on myös kokeiltu videoneuvotteluja, mutta he päätyivät puhelinkonferenssiin.

– Se on toiminut erittäin hyvin. Matkustus on vähentynyt sen ansiosta todella paljon.

KUVATEKSTI

Vesa Laitinen

Etelä-Karjalan IB-lukion Lappeenrannan lyseon Iina Koukku piti esitelmää Lappeenrannassa. Videolaitteilla se välittyi myös Imatralle.

IB-lukio

Kansainvälistä lukiota hallinnoi Imatran yhteislukio. Lukion toinen fyysinen toimipiste on Lappeenrannan lyseon lukio.

IB-lukioon valitaan vuosittain vähintään uutta 25 opiskelijaa Imatran ja Lappeenrannan seudulta. Lisäksi on valittu muutamia opiskelijoita Pietarista.

IB-lukio johtaa kansainväliseen ylioppilastutkintoon, jonka voi suorittaa yli sadassa maassa. Opetussuunnitelmat ovat yhtenäiset kaikkialla maailmassa. Opetus tapahtuu englanniksi.

Pääsykoe Etelä-Karjalan IB-lukioon lukuvuodeksi 2010-2011 järjestetään Imatralla ja Lappeenrannassa 23. huhtikuuta.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen