Fazerin tehdas täynnä toimintaa

Karamellitehtaan työntekijämäärä on yli kolminkertaistunut reilussa vuosikymmenessä. Tuotanto on kaksinkertaistunut.

Outi Salovaara

LAPPEENRANTA. Fazerin karamellitehtaan rakennukset Lappeenrannassa ovat ääriään myöten täynnä. Vuosien varrella tapahtunut sokerikaramellituotannon keskittäminen Lappeenrantaan on täyttänyt tehtaan joka ikisen nurkan.

Fazer osti entisen lappeenrantalaisen Chymoksen vuonna 1993, minkä jälkeen alkoi tapahtua. Vuodesta 1995 lähtien Saimaan rannalle on siirtynyt muun muassa lakritsipatukkatuotanto Vantaalta, tuttifrutit ja turkinpippurit Tanskasta ja marmeladit Ranualta.

Parhaillaan on käynnissä ranskanpastilleina paremmin tunnettujen lentilsien valmistuksen siirto Ruotsista Lappeenrantaan. Koeluonteisesti lentilsien valmistus alkaa touko—kesäkuussa.

— Täydessä käynnissä tuotanto on kesälomien jälkeen, sanoo vuodesta 1995 lähtien Lappeenrannan-tehdasta johtanut Taisto Pitkänen.

TYÖNTEKIJÄMÄÄRÄ on yli kolminkertaistunut vuodesta 1997, jolloin tontti oli hiljaisimmillaan.

— Silloin juomateollisuus ja lastenruokien valmistus oli jo siirretty muualle, eikä karamellituotanto vielä ollut lähtenyt vahvaan kasvuun. Työntekijöitä oli silloin noin sata, muistelee Pitkänen.

Nykyisin karamellinvalmistuksessa tekee töitä 320 ihmistä. Vihreitä kuulia, panttereita ja muita pääasiassa sekoitepussi- ja irtomakeisia tehdään tehdään jopa viidessä vuorossa.

Viime vuonna Lappeenrannassa valmistui yli 16 miljoonaa kiloa karamellia, ja uusien investointien myötä määrä kasvaa edelleen. Tuotettu karkkikilomäärä on yli kaksinkertaistunut vuodesta 1995.

FAZER ON investoinut Lappeenrantaan kymmeniä miljoonia. Esimerkiksi viime vuonna tehtaaseen laitettiin lähes kymmenen miljoonaa euroa ja huippuvuonna 2008 17 miljoonaa euroa.

— Viime vuosina investoinnit ovat olleet keskimäärin 6—7 miljoonaa euroa vuodessa, Pitkänen sanoo.

Hurja tahti hiljenee väistämättä lähiaikoina, ja rahaa käytetään lähinnä korjausinvestointeihin. Pitkäsen mukaan välillä onkin hyvä vetää hieman henkeä, sillä kiivas vaikkakin positiivinen muutostahti käy työntekijöille raskaaksi.

Uusia tuotannollisia investointeja ei tehtaalle enää mahtuisikaan, vaan ne vaatisivat uudisrakentamista.

JO 1980-LUVULLA silloiselle Chymokselle töihin tullut varastoasioista vastaava ryhmäesimies Kai Gren sanoo, että tehtaan voimakas kasvu on ollut myös työntekijöihin optimismia valava ilmiö.

— Varsinkin Norrköpingin tehtaan tuotannon siirto tänne oli iso asia, sanoo Gren.

Cloetta-Fazerin Norrköpingin-tehdas Ruotsissa lopetettiin 2005. Vuosituhannen vaihteessa yhdistyneiden Cloettan ja Fazerin liitto päätyi linjaerimielisyyksiin vuonna 2008, ja yhtiö jakautui kahdeksi erilliseksi yhtiöksi.

Taisto Pitkänen arvioi, että Fazerin paluu omilleen on ollut myös työntekijöille jonkinlainen kotiinpaluu.

Fazer-konserni

Perustettu 1891.

Tuottaa leipomo- ja makeistuotteita sekä ruokailupalveluja.

Toimintaa kahdeksassa maassa.

Konsernin liikevaihto 2009 1,4 miljardia euroa, liikevoitto 44,5 miljoonaa.

Liikevaihdosta lähes puolet Suomen ulkopuolelta.

Henkilöstöä noin 17 000.

Makeistehtaat Vantaalla (suklaat), Lappeenrannassa (sokerimakeiset) ja Karkkilassa (purukumit).

Leipomoita 21 kappaletta Suomessa, Baltiassa, Venäjällä ja Ruotsissa.

Lähes 1 400 ravintolaa Suomessa, Pohjoismaissa, Baltiassa ja Venäjällä.

Lähde: Fazer

Kirjoittaja:
Outi Salovaara