Haapajärven kunnostus alkaa loppuvuodesta

Haapajärven kuivatus ja lisäveden johtaminen Rakkolanjokeen maksavat yhteensä ainakin 5,7 miljoonaa euroa. Hankkeet pannaan alkuun suunnittelulla.

Leena Sallinen

LAPPEENRANTA. Haapajärven kunnostus alkaa näillä näkymin joulukuussa. Edessä on järeä operaatio, sillä Haapajärvi kuivatetaan kahden talven ajaksi. Siihen tarvitaan pengerrystä, patoja ja pumppausta sekä alustavan kustannusarvion mukaan 2,2 miljoonaa euroa rahaa.

Kunnostuksesta vastaa Lappeenrannan Vesi, joka valmistautuu myös lisäveden johtamiseen Saimaan kanavasta Rakkolanjokeen.

Sitä varten kanavan varteen pitää rakentaa pumppaamo ja siitä putki Kalliokoskenojaan, jota pitää ruopata vajaat kymmenen kilometriä Rakkolanjokeen saakka. Lokakuussa 2011 alkavan hankkeen hinta on alustavan arvion mukaan 3,5 miljoonaa euroa.

Rakkolanjoki on toistaiseksi Lappeenrannan kaupungin puhdistettujen jätevesien purkuvesistö ja Haapajärvi pahoin rehevöitynyt järvi sen varrella. Lappeenranta sai velvoitteen niiden kunnostamisesta aiemmassa jätevesiluvassa ja ympäristöluvan kunnostamiseen viime vuoden lokakuussa.

Nyt on valmistunut kunnostuksen aikataulu, jonka Lappeenrannan kaupunginhallitus hyväksyi osaltaan maanantaina. Aikataulun mukaan suunnittelu alkaa Haapajärven osalta heti, Rakkolanjoen osalta ensi vuonna.

Alustavaa suunnittelua on tehty vuosikaudet.

LAPPEENRANNAN ympäristöjohtajan Ilkka Räsäsen mukaan Haapajärven kunnostus on tähän asti suurin Suomessa kuivattamalla toteutettava järven kunnostushanke.

Kuivattamisen jälkeen järven pohjasta vapautuu vähemmän ravinteita ja vedenlaatu paranee. Haapajärven virkistysarvo kohentuu, roskakalojen määrä taas vähenee. Tavoitteena on palauttaa Haapajärvi myös kunnon lintujärveksi, jona se nimettiin Natura-kohteeksi.

HAAPAJÄRVEN kunnostus saadaan aikataulun mukaan valmiiksi vuoden 2013 loppuun mennessä. Lisäveden johtaminen Rakkolanjokeen alkaa kesäkuussa 2013.

Rakkolanjoelle tehdään kunnostuksen ajaksi uoma Haapajärven lävitse. Joki laskee Venäjän puolella Suomenlahteen.

Kaupungin velvoitteena on kunnostaa Rakkolanjoki rajalle saakka. Alajuoksulta sitä ryhdytään kunnostamaan lohikalojen nousujoeksi Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen hankkeessa.

KAAKKOIS-SUOMEN ELYyn hyväksyttäviksi menevät vielä myös Lappeenrannan kunnostushankkeet aikatauluineen. Kaupunki ja vesiyhtiö koettavat saada kustannuksiin ainakin Enpi-rahaa ja ympäristöministeriön tukea.

Lappeenrannan puhdistettujen jätevesien osuus Rakkolanjoen ja Haapajärven kokonaiskuormituksesta on Ilkka Räsäsen mukaan tätä nykyä 10 prosenttia.

Kaupungin jätevesien tulevan suunnan ratkaisee uusi ympäristölupa, joka on Korkeimman hallinto-oikeuden käsittelyssä.

KUVATEKSTI

Raimo Suomela

Rakkolanjoki laskee Haapajärven pohjoispäähän, josta kuva on toukokuulta 2005.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen