Imatrankosken Torigalleria sinnittelee kohti valoa

Talon 13 liiketilasta on nyt tyhjillään neljä. Keväällä lähtee vielä kenkäkauppa. Yrittäjissä elää silti usko valoisampaan tulevaisuuteen.

Minna Mäkinen

IMATRA. Imatrankosken torin laidalla olevan liikekeskus Torigallerian keskikäytävä ei varsinaisesti pursua elämää. Tällä hetkellä viisi sisäkäytävän liikehuoneistoa on aktiivikäytössä, kolmen pleksit ovat säpissä. Pian tilanne on fifty-fifty. Kenkäkauppa ShoeBoxissa on käynnissä loppuunmyynti. Se näyttää vetävän liikkeeseen mukavasti väkeä.

— Kauppa käy avajaisissa ja lopetuksessa, vitsailee ShoeBoxin yrittäjä Jaana Mykkänen.

MYKKÄNEN ehti myydä kenkiä Torigalleriassa reilun vuoden. Sitä ennen hän toimi 2,5 vuotta läheisellä Jukankadulla.

— Ei ollut vikatikki tulla tähän. Sijainti on hyvä ja asiakkaat ovat löytäneet meidät. Lopettamispäätös piti tehdä, kun myynti ei laman vuoksi muodostunut toivotuksi, Mykkänen muotoilee.

Hän myöntää, että Torigallerian tyhjät liikehuoneistot eivät ole olleet positiivinen juttu.

— Sillä mielellä tänne tietysti tultiin, että käytävä on täysi.

MYKKÄNEN vakuuttaa uskovansa Torigallerian tulevaisuuteen.

— Nousu alkaa jossain vaiheessa.

Uusia liiketiloja Imatrankoskella ei Mykkäsestä tarvita. Nykyisissä liiketiloissa hän voisi nähdä uusina liikkeinä lelukaupan, lemmikkieläinkaupan ja Alkon.

— Niitä asiakkaat ovat tässä kyselleet.

TORIGALLERIAN ulkonurkalla on yrittäjä Pirjo Miikin 4,5 vuotta pyörittämä Caffé Prego. Pöydät kuhisevat väkeä. Miikki hymyilee tyytyväisenä.

— Meille sijainti on ykkösasia. Tämän keskustammaksi ei pääse. Vuokra on kova, mutta varmaan määritelty oikein.

Kahvila on oheispalvelu, jonka kävijämäärä on paljolti riippuvainen ympärillä olevista liikkeistä.

— Tyhjät liiketilat ovat tietysti hirveän huono viesti.

MIIKISTÄ päättäjien pitäisi päästä vihdoin yksimielisyyteen siitä, että Imatrankoski on kaupungin ainoa ja oikea ydinkeskusta.

— Kehittäminen pitäisi keskittää tänne. Lisärakentamista pitäisi kuitenkin ajatella maltilla.

Miikki arvioi, että käynnissä olevat matkailun kehittämisprojektit tulevat vaikuttamaan myönteisesti Imatrankosken yrittäjien tulevaisuuteen. Torigalleriassa Miikki näkee markkinaraon hyvälaatuisen tavaran second hand -kaupalle.

— Jos olisi nuorempi, sellaisen voisi perustaa.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Jaana Mykkänen päättää yrittäjäuransa tällä erää tähän.

Torigallerian sisäkäytävä ei ole houkuttanut liikkeitä toivotulla tavalla.

Torigallerian sisäkäytävä ei ole houkuttanut liikkeitä toivotulla tavalla.

Marimekko pani pleksinsä säppiin Mansikkapaikassa helmikuussa.

— Me olemme nähneet Mansikkapaikassa hiljaisia ja vilkkaampia aikoja. Nyt meillä on ollut hyvästi töitä. Paikkaan olemme tyytyväisiä. Tyhjiä tiloja täällä aina välillä on, mutta se ei vaikuta ratkaisevasti meidän työssä. Naapuriin on tulossa uusia kauppaliikkeitä (Lidl ja Rajamarket) ja tuntuisi, että tämä on yksi keskuspaikka jatkossakin, arvioi yrittäjä Paula Nuotio Parturi-kampaamo Skaffari&Nuotiosta. Yritys on toiminut Mansikkalassa liikekekeskus Mansikkapaikassa 15 vuotta.

— Mansikkapaikka on hyvä liikepaikka, tässä on iso parkkialue. Myynti ja vuokrataso ovat tyydyttävät. Yleisilmeen kannalta olisi mukava, että kaikki liiketilat olisivat täynnä. Lidl ja Rajamarket tulevat lisäämään asiakasvirtaa Mansikkalassa. Meidän ainoa ongelmamme tässä on tilan puute, laajentamaan ei pysty, kertoo yrittäjä Jarmo Miettinen Euron Puodista. Miettiset ovat toimineet Mansikkapaikassa toistakymmentä vuotta, Euron Puodilla on menossa 7. vuosi.

— Minä en lähde Niskalta mihinkään. Houkuteltu on, mutta minä olen sanonut kiitos ei. Imatrankoskella on puolta kalliimmat vuokrat. Niskalla pitää säilyttää oma vaateliike. Myynti voisi olla huonompikin. Vuoksenniskalla pitäisi nyt tapahtua jotain positiivista ja äkkiä. Kuokka pitäisi iskeä maahan. Se olisi merkki, että jotain tapahtuu. Kaupungin herrojen pitäisi katsoa pikkuisen tännekin päin, sanoo yrittäjä Sirpa Savolainen Asuste Sirpakasta. Yritys on toiminut Vuoksenniskalla 17,5 vuotta.

Kirjoittaja:
Minna Mäkinen