Karhusaaren hylystä löytyi hyvää puuta

Epäonni ja sää vaikeuttivat Museoviraston tutkimuksia Lappeenrannan Karhusaaren hylyllä. Sukellusvarusteisiin tuli vikoja ja yksi tutkija sairastui.

Ilpo Leskinen

LAPPEENRANTA. Päivä ei paistanut Karhusaaren hylyn tutkimuksissa. Museoviraston tutkimusryhmällä oli tiistaina monenlaista epäonnea, kun hylylle sukellettiin ottamaan puunäytteitä hylyn ajoituksen tarkentamiseksi.

Päivä päättyi onnellisesti, sillä tutkijat saivat hylystä yhdeksän puunäytettä. Arkeologi Essi Tulonen kertoo, että näytteet ovat parempi kuin viime toukokuussa otetut.

– Toivottavasti edes viidestä näytteestä saadaan tehtyä ajoitus.

MUSEOVIRASTON tutkijat tekivät tiistaina kaksi sukellusta hylylle. Ensimmäisen sukelluksen aikoihin tuntui, että jumalat jäivät lepyttämättä.

Tulonen oli vähän flunssainen jo Lappeenrantaan tullessaan. Flunssa iski sukelluksella päälle, ja hän joutui toteamaan, ettei veteen ole enää mitään asiaa.

VARUSTEIDEN kanssa tutkijoilla oli hankaluuksia.

Hyinen tuuli ja lumi-räntäsade kostuttivat sukellusvarusteita, jolloin niissä esiintyi monenlaista vikaa.

– Huono sukelluskeli tuli sikäli yllätyksenä, että nyt ei ollut pakkasta. Yleensä tällaisia ongelmia esiintyy kovilla pakkasilla, Tulonen kertoo.

Viat korjattiin ruokatunnilla, ja iltapäivän sukelluksella varusteet pelasivat.

HYINEN TUULI sekä lumi-räntäsade tekivät olosta epämukavan. Lisäksi jäällä oli kymmenien senttien paksuinen vetinen sohjokerros.

Vaikka päivä oli hankala, jotain hyvääkin Tulosella oli kerrottavana. Pien-Saimaan pohjassa näkyvyys on nyt niin hyvä kuin se vain voi olla.

Työmestari Pekka Paanasalo sukelsi hylylle maanantaina ottamaan videokuvaa. Olot olivat paremmat kuin toissa vuoden marraskuussa, jolloin Paanasalo otti myös hylystä kuvaa.

TUTKIJA Pentti Zetterberg Joensuun yliopiston dendrokronologian laboratoriosta saapuu keskiviikkona tarkastamaan hylystä otetut näytteet. Hän tekee niistä ajoituksen.

Lappeenrantalaiset järviarkeologian harrastajat Pentti Kokki ja Ilari Vilmari löysivät Karhusaaren ja Mikonsaarenselän hylyt viistokaikuluotaimella toissa ja viime vuonna.

Karhusaaren hylyn alustava ikäarvio, 1800-luvun loppupuoli, saatiin toukokuussa otetusta kolmesta näytteestä.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen