Lappeenranta laittaa pursuilevat investointitoiveet järjestykseen

Kaupunginjohtaja Seppo Miettinen pistää toiveiden tynnyriin tulpan. Valtuusto saa päätettäväkseen listan lähivuosina toteutettavista hankkeista.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Suurhallin, urheilutalon laajennuksen ja Tali-Ihantalan tieto- ja näyttelykeskuksen kautta uuden konserttisalin vaatimiseen ulottuvaa Lappeenrannassa vellovaa keskustelua pistetään ruotuun.

– Nyt on tyhjennetty julkisuuteen kaikenlaisia toiveiden tynnyreitä. On syytä hetkeksi pysähtyä, vetää henkeä ja katsoa, että mitkä ovat niitä asioita, jotka on todella tarkoitus tehdä ja missä järjestyksessä, selvittää kaupunginjohtaja Seppo Miettinen.

Virkamiehet valmistelevat parhaillaan listaa esillä olleista hankkeista. Valtuusto päättää keväällä, mihin kaupunki sitoutuu ja mihin ei.

VALTUUSTORYHMÄT ovat toivoneet kokonaiskäsitystä siitä, missä mennään.

– On heitelty urheilutalon laajennusta, Lappeen koulua, Tali-Ihantalaa, Sammonlahden monitoimihallia ja vaikka mitä. Olisi hyvä saada käsitys siitä, mihin meillä todella on varaa. Tällaista listaa olemme vaatineet, kertoo sosiaalidemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja Risto Kakkola.

– Kun muistamme kaupungin noin 55 miljoonan euron korjausvelan ja vesiyhtiön isot investointitarpeet, listaa, johon sitoudutaan, tarvitaan.

Keskustan valtuustoryhmä olisi toivonut listaa jo ennenkuin ryhmä ottaa kantaa teatterin uudisrakennuksen ja peruskorjauksen välillä.

– Jos kaikki investoinnit tehdään yksittäisinä ratkaisuina ilman, että on kokonaiskäsitystä, se on pulmallista, perustelee ryhmän puheenjohtaja Jouni Kemppi.

– Tarvitsemme priorisointilistan. Kaikkeahan voi vaatia, mutta onko kykyä tehdä, se on eri asia.

SEPPO MIETTISEN mukaan investointien puitesuunnitelma valmistuu kevään kuluessa.

– Siinä katsotaan, mikä on kaupungin investointivara ja mitä esille nostetuista lukuisista investoinneista voi sijoittaa toteutettavaksi. Ohjelma ulottuisi vuoteen 2016 eli yli ensi valtuustokauden.

– On selvää, että ennenkaikkea rakennusten kunnossapitoon kiinnitetään erityinen huomio. Kunnallistekniikan rakentaminen on myös turvattava. On oltava riittävä tonttivaranto. Sen jälkeen näkee, mihin muuhun on varaa.

TEATTERIKIN sisältyy listaukseen. Kaupunginhallituksessa on pöydällä uudisrakennusta puoltava Miettisen esitys.

– Puiteohjelmassa tulee ratkaistavaksi se, mahtuuko ohjelmaan teatterin uudisrakennus vai peruskorjaus. Asiaan on syytä ottaa nyt aikalisä peruskorjausvaihtoehdon jatkoharkitsemista varten. Jos valitaan uudisrakennus, on arvioitava teatterin paikka.

Listalla otetaan kantaa myös Helsingintien nelikaistaistamiseen. Myö-ryhmän varapuheenjohtajan Teppo Puhakaisen mielestä tiehanke on tullut yllättäen esille kampussuunnitelman kylkiäisenä.

Toiveiden tynnyrin sisältöä

Suurhalli esimerkiksi Harapaisiin

Monitoimihalli Rauhaan (kaupunki sitoutunut) Urheilutalon laajennus ja/tai peruskorjaus Sammonlahden uima(monitoimi)halli Joutsenon harjoitusjäähalli Teatterille uudisrakennus tai peruskorjaus Konserttisali Tali-Ihantala-keskus Energiamaa Helsingintien nelikaistaistaminen

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju