Kasukkalan koulun rakentaminen pääsee käyntiin ensi viikolla

Tavoite on, että oppilaat pääsevät uusiin tiloihin tammikuussa. Rakennuksen suunnittelussa ohjenuorana on ollut muun muassa ekologisuus ja modernius.

Johanna Sjöholm

LAPPEENRANTA. Uuden koulun rakennustyöt aloitetaan Lappeenrannan Kasukkalassa ensi viikolla. Rakennustyöt on tarkoitus saada valmiiksi marraskuun loppuun mennessä.

Kasukkalan vanha koulu on jo purettu. Oppilaiden ja esikoululaisten on määrä päästä uusiin tiloihin tammikuun alussa. Siihen asti he ovat evakossa Haapajärven entisessä koulussa.

Lappeenrannan rakennuslautakunta myönsi koululle rakennusluvan tiistaina. Kaupungin tilakeskuksen rakennuttajapäällikön Erkki Suurosen mukaan uuden koulun rakentaminen maksaa arviolta 2,4 miljoonaa euroa.

Uuden koulun rakennuttaa kaupungin tilakeskus. Urakoitsijana toimii rakennusliike Evälahti ja suunnittelijana arkkitehtuuritoimisto Riitta ja Kari Ojala.

KASUKKALAN purettu koulu oli rakennettu vuonna 1911. Rakennus päätettiin purkaa sen jälkeen, kun sieltä löytyi viitteitä mikrobikasvustosta.

Koulu oli myös ahdas ja sopi huonosti nykyaikaiseen opetustoimintaan. Esimerkiksi voimistelu- ja veistosali oli yhdistetty ja toimi osittain myös ruokailutilana ja tarvittaessa juhlasalina.

Uuteen koulurakennukseen on suunniteltu tilava liikuntasali ja omat tilat myös teknisille töille.

Rakennus on pääosin yksikerroksinen, toisessa kerroksessa on hieman teknistä tilaa. Julkisivu on puuta, väritys näillä näkymin punamultaa ja keltamultaa.

RAKENNUSARKKITEHTI Riitta Ojalan mukaan tavoitteena on ollut suunnitella kyläkoulu modernein ottein.

– Koulu on varustettu nykyajan malliin, mutta ulkoasussa ja sisätiloissa korostetaan ekologisia ja pehmeämpiä arvoja.

Ojalan mukaan vanhan koulun kivijalka säilytetään osana pihamiljöötä ja vanha hirsisauna saa uuden elämän piharakennuksena.

Kaupungin rakennustarkastaja Mika Sairasen mukaan koulu lämpiää maalämmöllä.

Ojalan mukaan suunnittelussa on tähdätty siihen, että koulu voi toimia varsinaisen tarkoituksensa ohella myös kasukkalalaisten yhteisenä kylätalona.

Kasukkalan koulu sijaitsee haja-asutusalueella noin 15 kilometrin päässä Lappeenrannan keskustasta. Koulussa arvioidaan olevan tulevina vuosina noin 60 oppilasta.

Arkkitehtuuritoimisto Riitta ja Kari Ojala Oy Kasukkalan koulun ilmeestä on pyritty tekemään moderni, mutta perinteiseen maalaismaisemaan sopiva. Julkisivun väritys saattaa vielä muuttua kuvassa olevasta.

Koulu on varustettu nykyajan malliin, mutta ulkoasussa ja sisätiloissa korostetaan ekologisia ja pehmeämpiä arvoja.

Riitta Ojala

2,4 milj. e

Kasukkalan uuden koulun kustannusarvio on 2,4 miljoonaa euroa.

Kirjoittaja:
Johanna Sjöholm