Kauppakamari vauhdittaa LTY:n pääoman keruuta

Yliopiston tavoitteena on saada viisi miljoonaa euroa yksityistä pääomaa. Valtion erikoistarjoukset pääoman kartuttamiseen ovat voimassa vuoden loppuun.

Leena Sallinen

LAPPEENRANTA. Etelä-Karjalan kauppakamari vauhdittaa kampanjalla Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LTY) varainhankintaa. Kauppakamari vetoaa pieniin ja keskisuuriin yrityksiin, jotta ne osallistuisivat yliopiston pääoman kokoamiseen.

– Kohderyhmänä ovat pienet ja keskisuuret yritykset. Niitä aktivoidaan nyt mieltämään yliopiston merkitys tälle alueelle, kauppakamarin toimitusjohtaja Mika Peltonen kertoo.

Kampanja lanseerataan myöhemmin maaliskuussa. Se liittyy Peltosen mukaan kauppakamarin 70-vuotisjuhlavuoteen.

– Toivotaan, että huomionosoitukset osoitetaan yliopistolle.

YLIOPISTON pääoman keruu liittyy yliopistolain uudistukseen. Se antoi vuoden alusta yliopistoille lisää vapautta, mutta myös lisää vastuuta taloudestaan.

Valtion perusrahoitusten lisäksi yliopistojen pitää kerätä toimintaansa yksityistä pääomaa. Valtio on luvannut maksaa pääomaan valtionosuutta 2,5 kertaa yksityisiltä tahoilta saadun summan verran. Tarjous on voimassa tämän vuoden loppuun.

Varojen lahjoittajille porkkanana on mahdollisuus verovähennykseen. Yritysten ja yksityishenkilöiden lahjoitukset ovat vähennyskelpoisia 850 eurosta 250 000 euroon.

YKSITYISEN pääoman kokoaminen alkoi yliopistoissa syyskuussa. LTY on asettanut tavoitteeksi koota viisi miljoonaa euroa. Toistaiseksi sillä on koossa noin 800 000 euroa. Tilanne ei ole niin huono, miltä näyttää, sanoo dosentti Pertti Kolari, joka on LTY:n varainhankinnan asiamies.

– Varojen keruussa mennään ihan suunnitelman mukaisesti.

Suunnitelman mukaan kauppakamari patistaa pk-sektoria, josta lahjoituksia on jonkin verran jo tullutkin. Yliopisto lähestyy suoraan suuria yrityksiä ja muita mahdollisia suuremman potin lahjoittajia.

– On tahoja, joissa päätökset tehdään vasta syksyllä.

ON MYÖS tahoja, joiden lahjoituksilla ei ole valtion vipuvaikutusta. Pääsääntönä on, että lahjoittaja ei saa olla liian lähellä yliopistoa, jotta lahjoitus olisi aidosti uutta pääomaa.

Kolarin mukaan esimerkiksi LTY:n tukisäätiön antama 100 000 lahjoitus pääomaan ei tuo siihen 2,5-kertaista valtion pottia.

Yliopistot voivat koota pääomaansa tämän vuoden jälkeenkin, mutta valtion porkkanoiden jatkosta ei ole tietoa.

– Kerätty pääoma karttuu myös varainhoidolla, Kolari muistuttaa.

Yliopistot voivat sijoittaa pääomansa harkintansa mukaan. Ne saavat käyttää vain pääoman tuottoa.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen