Miettinen haluaa selvän rajan keskustan ja Leirin välille

Kaupunginjohtajan mukaan Leiriin ei voi perustaa ydinkeskustan kanssa kilpailevaa kauppakeskusta. Lappeenrannan kaupunginhallitus käsittelee asiaa maanantaina.

Johanna Sjöholm

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupunginjohtaja Seppo Miettinen penää tiukennuksia Leirin kauppakeskusta koskevaan sopimukseen. Miettisen mukaan on tärkeää varmistua, ettei Leiriin muodostu ydinkeskustan kanssa kilpailevaa aluetta.

Rakennusyhtiö SRV:n haluaa rakentaa Opintien varteen Prisman läheisyyteen suuren, 35 000 neliön kauppakeskuksen.

Kaupunginhallitus käsittelee kauppakeskusasiaa maanantaisessa kokouksessaan. Miettinen esittää hallitukselle, että asia palautetaan tekniselle lautakunnalle uudelleen valmisteltavaksi.

Tekninen lautakunta otti joulukuussa kauppakeskukseen kielteisen kannan, kun se hylkäsi kaupungin ja SRV:n välisen sopimusesityksen niukasti äänin 7-6. Kaksi lautakunnan jäsentä äänesti tyhjää.

– Kantani on selvä. Katson, että nykyisessä muodossa sopimusta ei voi hyväksyä, vaan se tarvitsee lisää täsmentämistä. Leirin alueen kehittämiseen ja uudelleen kaavoitukseen suhtaudun myönteisesti, Miettinen sanoo.

MIETTISEN mukaan tärkeintä on varmistaa sopimuksella ja kaavoituksella, ettei Leiriin tule ydinkeskustaan kuuluvia erikoiskaupan liikkeitä tai palveluita.

Ennen uutta sopimusta pitää myös selvittää, miten Kesämäen koulukeskittymän oppilaiden liikenneturvallisuus taataan.

Suunnitellun kauppakeskuksen välittömässä läheisyydessä sijaitsee kolme koulua, joissa on yhteensä tuhat oppilasta. Opintien tontilla toimivat tällä hetkellä kaupungin korjaamo, varikko ja varasto. Miettisen mukaan myös näiden uusi sijaintipaikka ja kustannusarvio pitää miettiä ennen, kuin kauppakeskushankkeeseen voi ottaa kantaa.

– Asiasta tulee käydä uusi valmistelu ja katsoa, syntyykö siitä lautakunnalle ja hallitukselle hyväksyttävä muoto.

LEIRIN kauppakeskus on herättänyt vastustusta monella suunnalla. Koulut pelkäävät lisääntyvän liikenteen haittaavan niiden toimintaa.

Hanketta vastaan ovat olleet tiukasti myös Lappeenrannan keskustan kehittämistä ajava Lakes ry ja Lappeenrannan työväenyhdistys. Niitä on huolestuttanut muun muassa keskustan näivettyminen ja kaupunkirakenteen hajoaminen.

Leirin kauppakeskuksen on määrä valmistua vuoden 2012 loppuun mennessä.

Jos Miettisen ehdotus menee läpi hallituksessa, asian uudessa valmistelussa menee pitkään. Miettinen arvioi, että asia saadaan hallituksen uuteen käsittelyyn aikaisintaan kesällä.

35000

Rakennusyhtiö SRV suunnittelee Leirin kaupunginosaan suurta 35 000 neliömetrin kauppakeskusta.

Kirjoittaja:
Johanna Sjöholm