Kuntien verkkosivuilla paistaa aina aurinko

Kuntasivu on käyntikortti ja kuntalaisten ilmoitustaulu. Kaksi vuotta on pitkä ikä samalle ilmeelle.

ETELÄ-KARJALAN kunnissa päätöksenteon esityslistat ja pöytäkirjat tupsahtavat kunnan verkkosivuille jo rutiinilla. Sieltä niitä kuntalaiset osaavat myös hakea. Ajankohtaisia tiedotteita edustavat esimerkiksi sikainfluenssarokotuksista kertovat ohjeistukset.

Verkkosivujen mahdollisuuksia matkailun ja markkinoinnin edistämiseen ei selvästikään ole täysin hyödynnetty. Kesälomamatka suunnitellaan netin avulla, mutta harvalla kunnalla on matkailuinfoa sijaintikarttoineen esillä. Kesäasukkaillekin kuntasivu on tärkeä linkki.

Kunnat panostavat verkkosivuihinsa entistä tietoisemmin. Jotta sivujen raikkaus säilyisi, sivut vaativat pientä remonttia koko ajan, ja kunnon uudistuksen silloin tällöin. Kaksi vuotta samoille sivuille on jo pitkä aika.

ETELÄ-SAIMAA pyysi Saimaan ammattikorkeakoulun verkko-opetuksesta vastaavaa Hanna-Kaisa Parikkaa arvioimaan lyhyesti Etelä-Karjalan kuntien verkkosivuja sekä imagon että toimivuuden kannalta.

Keskimärin sivut ovat käyttökelpoisia ja persoonallisia, mutta muutaman kunnan sivut ovat jo vanhahtavia. Tämä myönnetään myös kunnissa. Esimerkiksi Savitaipaleen kunnanjohtaja Tapio Iso-Mustajärvi kertoi, että sivuille on tarkoitus tehdä jotain, jotta ne saataisiin mehevämmiksi.

Ruokolahden kunnanjohtaja Vesa Jäppinen kertoi, että kuntasivujen uusiminen on jo pohdinnassa, vaikka sivut ovat sinänsä toimivat. Sivujen käytöstä seurataan, mistä päin maailmaa siellä käydään ja millaisia asioita kysytään. Ruokolahdella on lyhyet esittelyt myös englanniksi, saksaksi ja venäjäksi.

Parikkalan hallintojohtaja Marjatta Laukkanen kertoi, että kuntasivut menevät remonttiin tänä vuonna, vaikka palaute on ollut hyvää ja oksalle lennähtävä kuukkeli jaksaa ihastuttaa.

— On koettu, että tietyt ajankohtaiset asiat ovat hankalassa paikassa.

LUUMÄEN kunnan sivut on tänä vuonna käyty läpi ja muun muassa yläpalkki uudistettu. Työssä käytettiin omaa atk-suunnittelijaa ja paikallista graafista suunnittelijaa. Sivulla ovat nyt samat värit ja sama brändi kuin muussakin markkinoinnissa. Palaute on ollut kohtuullisen hyvää.

— Tämä on sellainen asia, jota pitää jatkuvasti kehittää ja tietosisältöä pitää ajan tasalla. Tämän vuoden aikana kuntaan nimetään henkilökunnasta nettitiedottaja, joka hoitaa asiaa. Meillä koetaan hyvin tärkeänä, että nettisivut ovat kunnossa ja toimivat markkinointikanavana, kertoi kunnanjohtaja Terttu Heimala.

Hän laatii joka toinen kuukausi tervehdyksen etusivulle.

RAUTJÄRVI on uusinut sivunsa kolmisen kuukautta sitten. Uudistustarve tiedostettiin muun muassa kuntastrategiaa laadittaessa. Sieltä napattiin mainoslausekin banneriin eli sivunpään palkkiin: Rautjärvi rajalla — Sillä Simpele.

Kirjoittaja:
Ilkka Pohjalainen