Antti Hirvikallio palasi soittokunnan johtoon

Lappeenrannan Työväenyhdistyksen soittokunnan suurimpana tavoitteena on löytää lisää vaskipuhaltimien soittajia.

Hanna Kuusisto

LAPPEENRANTA. Antti Hirvikallio palasi Lappeenrannan työväenyhdistyksen soittokunnan kapellimestariksi kuuden vuoden tauon jälkeen. Työväenyhdistyksen puhallinmusiikkikoulun oma kasvatti johti soittokuntaa vuosina 2002-2004.

– Opintojen takia lähdin muualle. Soittajat pyysivät minua takaisin, ja helmikuun alusta olen toiminut jälleen soittokunnan kapellimestarina, Hirvikallio kertoo.

Soittokunnan suurimpana tavoitteena on saada lisää soittajia, koska heitä on hävinnyt riveistä Hirvikallion poissa ollessa. Lisäksi soittokunta kaipaa kipeästi nuoria soittajia Työväenyhdistyksen puhallinmusiikkikouluun.

TÄLLÄ HETKELLÄ soittokunnassa on reilu kymmenen aktiivista soittajaa ja puhallinmusiikkikoulussa vajaa 15 oppilasta.

– Kaikista soittajia on pulaa, mutta erityisesti vaskipuhaltajista. Nuoria on vaikea saada mukaan, koska heillä on niin paljon muita harrastuksia. Kun itse aloitin puhallinmusiikkikoulussa, soittamisen lisäksi ei ollut muita harrastuksia.

Työväenyhdistyksen soittokunta järjestää ensi keskiviikkona tilaisuuden, jossa haetaan sekä soittokuntaan soittajia että puhallinmusiikkikouluun oppilaita.

– Oppilasvalinnoissa etusijalla ovat vaskisoittimen valinneet soittajat, mutta käytännössä kaikki pääsevät. Jos nuori haluaa soittaa esimerkiksi pasuunaa, hänet otetaan heti mukaan.

– Jos jollakin on ollut soitin kotelossa kymmenen vuotta, nyt on aika kaivaa soitin esille ja tulla soittokunnan harjoituksiin. Tämä on äärettömän hyvä sosiaalinen harrastus.

PUHALLINMUSIIKKIKOULU tarjoaa ensi talvena Suomen Työväen Musiikkiliiton tutkintoja oppilailleen. Käytännössä se tarkoittaa, että musiikkiopiston alempien tasojen tutkintoja on mahdollista suorittaa myös puhallinmusiikkikoulussa.

– Oppilas saa tuolloin puhallinmusiikkikoulusta konkreettisen todistuksen soittotaitojen kehityksestä. Toimintaan tulee pitkäjänteisyyttä, ja soittotunneilla on selkeä päämäärä.

Puhallinmusiikkikoulu antaa viikoittaista, lähes ilmaista soitonopetusta ja teoriaopetusta. Lisäksi oppilas saa ilmaiseksi lainasoittimen, jos siihen on tarvetta.

Kun taidot riittävät, orkesterisoittaminen alkaa.

– Heti, kun nuori saa äänen aikaiseksi soittimesta, hän pääsee soittamaan soittokunnan mukaan. Kokeneen vieressä on hyvä seurata nuoteista, miten kappale menee.

PUHALLINMUSIIKKIkoululla on ollut myös oppilasorkesteritoimintaa. Tämänhetkinen soitinjako ei kuitenkaan mahdollista oppilasorkesteria.

– Myös soittokunta kärsii soittajapulasta. Järjestämme kevätkonsertin yhteistyössä Ratsuväen Perinnesoittokunnan kanssa, koska muuten emme saisi esitettyä haastavaa ohjelmistoa.

Hirvikallio haluaa pitää soittokunnan ohjelmistossa sekä viihteellistä että klassista musiikkia.

– Tähän työhön on uskottava. Kun oppilaita koulutetaan, aina joku jää soittokuntaan pitkäksi aikaa.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Lappeenrannan Työväenyhdistyksen soittokunta on viime vuosina naisistunut. Laura Pukki valmistautuu klarinetin soittamiseen.

Soittokunnan rivit ovat viime vuosina harventuneet. Varsinkin nuoria vaskipuhaltajia mahtuisi mukaan reilusti.

Soittokunnassa on kaksi naista, jotka soittavat tuubaa. Elina Tuominen on heistä toinen.

Mirja Könönen aloitti huilunsoitin vuonna 1983, jolloin Lappeenrannan Työväenyhdistys perusti puhallinmusiikkikoulun.

Soittokunta harjoittelee kerran viikossa.

Soittokunnan vahvuuksia ovat hyvä yhteishenki ja ahkeruus. Hannu Ojalainen (edessä) ja Esa Jyräs ovat samaa mieltä.

Antti Hirvikallio

Aloitti vuonna 1989 klarinetin soittamisen Lappeenrannan Työväenyhdistyksen puhallinmusiikkikoulussa. Hän oli tuolloin 11-vuotias.

Opiskeli klarinetin soittoa vuosina 1993-1998 Lappeenrannan musiikkiopistossa Jorma Lautasen opissa.

Soitti Lahden Sotilasmusiikkikoulun Varusmiessoittokunnassa vuonna 1998.

Tehnyt kanttorin sijaisuuksia, kirkkourut suosikkiharrastus.

Toimi tanssimuusikkona vuosina 2000-2008.

Soitti ammattilaisena Rakuunasoittokunnassa vuosina 2001-2003.

Toimii Ratsuväen Perinnesoittokunnan kapellimestarina ja puheenjohtajana.

Nykyisin ammattina lastentarhanopettaja.

Kirjoittaja:
Hanna Kuusisto