Paltta punoo uusia juonia

Kirjailijayhdistys Paltan uusi puheenjohtaja Marja Huuhtanen kirjoittaa mielellään pakinoita ja runoja. Laiska kirjoittaja tarvitsee keppiä ja porkkanaa.

Veera Jääskeläinen

LASTEN JA NUORTEN sanataideharrastuksen tukeminen on tällä hetkellä kirjailijayhdistys Paltan sydäntä lähellä. Tuore Sanasampo-hanke on Paltan historian suurimpia ponnistuksia ja sen myötä sanataideopetus halutaan vakiinnuttaa Etelä-Karjalaan.

– Sanasampo on keskeinen asia yhdistykselle, Paltan juuri valittu puheenjohtaja Marja Huuhtanen sanoo.

Sanasampo-kerhoja on saatu polkaistua käyntiin kuusi. Lisää aloittaa myöhemmin keväällä ja syksyllä. Huuhtanen on tilanteeseen tyytyväinen ja varojenkeruukin on saatu mukavasti alkuun.

– Sanataide on hyödyllinen ja hauska harrastus, joka kehittää luovuutta.

PALTALLA ON alueellisia kirjoittajaryhmiä vajaat kymmenen. Huuhtanen itse käy Ruokolahden ryhmässä, joka on siitä poikkeuksellinen, että sen toiminnassa on mukana kirjoittajia Lappeenrantaa myöten.

– Ryhmä sai alkunsa Jaakkiman opiston vuoden 2006 luovan kirjoittamisen kurssista. Meille tuli varmaan eroahdistusta, ja niin ryhmä perustettiin, Huuhtanen mainitsee.

Myös hänen oma kirjoittamisensa alkoi Jaakkiman opistossa kuutisen vuotta sitten.

– Teininä tuli raapusteltua jotain, mutta paino oli lukemisessa. Vasta yli nelikymppisenä tuli herätys, että miksen voisi kirjoittaakin.

Huuhtasen lempilajit ovat pakina sekä runo.

KIRJOITTAMINEN on Marja Huuhtasen mukaan yllättävän sosiaalinen harrastus. Ainakin hänellä itsellään pääpaino tahtoo lipsahdella kirjoittamisesta siihen, että puhutaan kirjoittamisesta.

– En ole pöytälaatikkokirjoittaja. Haluan jakaa tekstit kavereiden kanssa ja puida niitä. Kirjoittaessa löytää itsestään uusia asioita ja välillä yllättyy, että onko sisälläni tuollaistakin. Kirjoittaminen on myös leikkiä ja rooleilla pelaamista.

Maaliskuun puolivälissä on tulossa seuraava Paltan viikonloppukurssi ja kuun lopussa matkataan Pieksämäelle valtakunnallisille kirjailijayhdistysten talvipäiville.

Kurssit ja oman ryhmän tapaamiset ovat keinoja pitää kirjoittaminen käynnissä.

– Olen aika laiska kirjoittaja, ja laiskalle pitää olla keppiä ja porkkanaa. Kirjoittaa voi koska tahansa, minkä vuoksi se tahtoo jäädä. Aloittamisen hankaluus, se kun pitää istua alas ja aloittaa, on tuttua varmaan kaikille kirjoittajille.

ON VAIKEA olla kirjoittaja, jos ei koskaan lue mitään. Viimeisin vaikuttava lukukokemus Huuhtaselle on ollut Margaret Atwoodin uusin teos Year of the Flood. Hauskoja pakinoita mielellään kirjoittava Huuhtanen pitää synkistä kirjoista.

– Atwood on pitkään ollut lempikirjailijoitani. Kirja on tuhon ennustus, jossa pandemia jättää jälkeensä vain pienen joukon ihmisiä, jotka alkavat heti pelätä toisiaan.

Kirjoittaja:
Veera Jääskeläinen