Sote-piirin tuloksen käsittelystä eripura

Piirin valtuuston puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen sanoo kuntien imevän itselleen muilta kuin niiltä itseltään hankittuja tuloja.

Matti Riihelä

LAPPEENRANTA. Käyvätkö kunnat toisen kukkarolla järjestellessään Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin tulosta mieleisekseen? Piirin valtuuston puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterisen mielestä käyvät. Kuntajohtajien mielestä eivät.

Marja-Liisa Vesterisen mukaan piirin valmiiksi tiukkaa taloutta tiukennetaan koko ajan ja piiriä suorastaan rahastetaan.

– Piiri joutuu toimimaan kuntatalouden pankkiiriliikkeenä.

– Piirillä on yli 17 miljoonaa euroa muita kuin kuntalaskutustuloja.

– Kunnilla on omistajaohjaukseen kuuluva oikeus puuttua vain siihen osaan toimintaa, joka koskee kuntien asukkaiden hoitoa kustannuksineen ja kuntalaskutuksineen.

– Piirin muu toiminta on sen omaa toimintaa kuluineen ja tulonhankintoineen. Niihin ei kuntien pidä puuttua, koska ne eivät ole niissä millään tavoin osallisena tai maksumiehenä, lataa Vesterinen.

VESTERISESTÄ vaikuttaa siltä, että hankittuja tuloja ollaan imaisemassa kuntiin.

– Kyse on toisen kukkarolla käymisestä siltä osin, että kunnat ovat ottamassa muilta kuin niiltä itseltään hankittuja tuloja itselleen.

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Seppo Miettinen huomauttaa, että kaikesta rahaliikenteestä on ”yksissä tuumin ja yhteisesti piirin kanssa sovittu”.

– Kysymys on hienosäädöstä, miten tilinpäätös tehdään. Kaikki on sopimusten mukaista. Tässä suhteessa ei ole mitään ristiriitaa.

– Päätökset on valmisteltu ja tehty yksituumaisesti. Aina uuden toiminnan käynnistyessä joudutaan vähän sovittelemaan, miten siirtymävaiheen kysymykset ratkaistaan.

– Kun suuruusluokasta puhutaan, tässä on myrsky vesilasissa, Miettinen kuvaa.

TAIPALSAAREN kunnanjohtaja Jari Willman sanoo, ettei mistään rahastuksesta ole kysymys.

– Kunnilta oli ennakkoon kerätty rahoitusta vähän enemmän kuin käytännön tarve oli. Sen oikaisusta tässä on kyse. Kullekin se, mikä kullekin kuuluu.

– Kuntien edussa talouspuoli on vain yksi osa. Palveluthan tässä kuitenkin tärkeimpiä ovat ja se, että palvelut ovat sen tasoisia kuin on ollut tarkoituskin.

Wilman ei lähde kommentoimaan, kuuluuko joku osa piirin omasta tulonhankinnasta kunnille.

– Siellä on hyvin paljon erilaista toimintaa. On tutkittava tapauskohtaisesti, mikä niiden rooli on.

RAUTJÄRVEN kunnanjohtaja Harri Anttila tyrmää ajatuksen, että kunnat kävisivät toisen kukkarolla.

– Ei sosiaali- ja terveyspiiri ole erillinen maailmansa. Eikö se ole piiri, joka elää kuntien kukkarolla? Piirin talous ei ole irrallinen kunnallistaloudesta. Jäsenkunnille se on olennaisin osa niiden taloutta.

KUVATEKSTI

Arkisto/Mika Strandén

Arkisto/Seppo Rautiovaara

Marja-Liisa Vesterinen

Seppo Miettinen

Kirjoittaja:
Matti Riihelä