Innovaatiofoorumin merkitys ja hinta kasvavat

Maakunnan yhteistyöryhmä antoi lisärahoitusta alkukesän huipputapahtumalle Lappeenrannassa. Valtaosa rahoituksesta jää paikallisille palvelun tarjoajille.

Jyrki Nuottimäki

LAPPEENRANTA. Toukokuussa pidettävän EU-Venäjä-innovaatiofoorumin kustannukset ovat kasvaneet reippaasti.

Kulut kasvavat samassa tahdissa foorumin kiinnostavuuden ja merkityksen kanssa. Tämä oli perusteena, kun Lappeenranta haki Etelä-Karjalan maakunnan yhteistyöryhmältä (MYR) lisärahoitusta tapahtumalle.

Yhteistyöryhmä myönsi rahoituksen, joka on yhteensä 425 000 euroa. Foorumin kustannukset ovat nousseet ensimmäisen avustuspäätöksen jälkeen noin 145 000 euroa. Avustussummaa nostettiin nyt runsaalla 100 000 eurolla.

YHTEISTYÖRYHMÄSSÄ kyseltiin erityisesti kustannusten ja yhteistyökumppanuuksia koskevien viittausten perään.

Elinkeinoelämän keskusliiton Pirjo Hedman ihmetteli korkeiksi nousseita kustannuksia ja peräsi faktaa myös siitä, onko Aalto yliopiston kanssa sovittu strategisesta kumppanuudesta suomalais-venäläisessä innovaatioyliopistossa yhdessä Lappeenrannan teknillisen yliopiston kanssa.

Kokoukselle foorumia esitellyt Lappeenranta Innovation Oy:n kehittämispäällikkö Katja Keinänen osasi vastata talouskysymykseen.

– Meillä ei ole aikaisempaa kokemusta näin mittavasta tapahtumasta. Järjestelyt ovat vaatineet paljon tausta- ja neuvottelutyötä sekä Venäjän että EU-komission kanssa, ja se on kasvattanut kustannuksia.

KORJATTU LASKELMA vastaa paremmin todellisia kustannuksia, mutta riittääkö sekään, Keinänen epäili, kun osallistumismaksuilla katetaan vain hyvin pieni osa kustannuksista.

Keinäsen mukaan suurin osa rahoituksesta kuluu ostopalveluihin.

– Eniten rahaa nielee ruokailupalvelujen järjestäminen kokouspäivien aikana. Osanottajille on myös järjestettävä bussikyyditys kokouspaikan ja hotellin välille. Osa vieraista on majoitettu Imatralle saakka.

OSTOPALVELUJA ovat Keinäsen mukaan myös tulkkauksen ja tulkkauslaitteiden kustannukset, seminaarin markkinointi sekä kokouksen materiaalit ja esitteet.

– Ostopalveluihin käytettävä raha jää valtaosaltaan paikallisille palvelujen tarjoajille. Muualle meneviä asiantuntijoiden konsultaatiopalveluja ostetaan noin 20 000 eurolla Venäjältä ja Brysselistä.

Ostopalveluista osa on kilpailutettu foorumia varten ja osa palveluista hyödynnetään Etelä-Karjalan Hankintapalvelujen aikaisempien kilpailutusten kautta.

MAAKUNTAHALLITUKSEN jäsen Ari Berg (kesk.) halusi tietää, onko paikallinen taho aina kustannusvelvollinen vastaavanlaisissa tapahtumissa.

Maakuntajohtaja Timo Puttosen mukaan näin on. Hän ja MYR:n puheenjohtaja Eeva Arvela (sd.) olivat sitä mieltä, että foorumi on koko alueelle hintansa väärti, ja myönnetyt rahat tulevat takaisin.

– Jos me haluamme olla täällä idän porttina, ei sekään ihan ilmaiseksi synny, Puttonen muistutti.

EU-Venäjä-foorumin kustannusarvio

Kustannukset (euroa):

Henkilökustannukset 13 200

Ostopalvelut 376 080

Matkakustannukset 140 000

Vuokrakustannukset 11 100

Toimistokulut 6 080

Muut kustannukset 18 000

Yhteensä 564 960

Rahoitus:

Haettava Euroopan aluekehitysrahasto ja valtio 241 460 Kuntien rahoitus 176 000 Muu julkinen rahoitus 7 500 Yhteensä 424 960

Foorumin teemoja:

Teollisuuden modernisointi

Energiatehokkuuden kasvattaminen

Venäjän innovaatioiden edistäminen

EU-Venäjä-innovaatioyhteistyön tiekartan laatiminen

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki