Categories
Artikkelit

Imatran budjetti piti repeilemättä

Kaupungin vuosikate kasvoi verotulojen vähenemisestä huolimatta. Velkaantuminen jatkui, mutta sen vauhtia saatiin hidastettua.

Matti Veijalainen

IMATRA. Budjetissa rönsyilemättä pysyneet menot pitivät Imatran kaupungin tilinpäätöksen tunnusluvut terveinä.

Poistot reilusti kattava vuosikate kasvoi viime vuonna edelleen ja tuloksesta tuli ylijäämäinen, vaikka lama löi jo lovea verotuloihin. Kunnallisverotulot kasvoivat vielä, mutta yhteisöveron tuotto laski edellisvuodesta lähes 1,5 miljoonalla eurolla kokonaisverotuloja pudottaen.

Olosuhteisiin nähden hyvästä tuloksesta talousjohtaja Kai Roslakka kiittää toimialojen tiukkaa sitoutumista budjetteihinsa. Käyttömenojen kasvu saatiin puristettua poikkeuksellisen pieneksi. Imatran toimintakate kasvoi myös maltillisesti vain kahdella prosentilla selvästi kuntien keskiarvosuhdelukua vähemmän.

KAUPUNGINJOHTAJA Pertti Lintunen nimeää katsauksessaan tulevaisuuden suureksi haasteeksi riittävään palvelutuotantoon tarvittavan tulopohjan turvaamisen. Lintusen mukaan kaupunki on maapolitiikallaan ja investoinneillaan turvannut edellytyksiä matkailun ja kaupan kasvulle.

Tämän vuoden tulopohjaa rapauttaa kunnallisverojen liikatilitysten tasaus. Imatra sai Kai Roslakan mukaan verohallinnolta viime verovuodelta tilityksiä liikaa 2,6 miljoonaa euroa, mikä on tältä vuodelta päältä pois. Tiukkaa on luvassa muutoinkin. Teollisuuskaupungin kuntataloutta taantuma iskee Roslakan mukaan lujaa tänä ja ensi vuonna.

Lisätuloa tuo 0,75 prosenttiyksiköllä täksi vuodeksi noussut kunnallisveroprosentti. Ylijäämäpuskuria Imatran taseissa on viime vuoden tilinpäätöksen jälkeen 17 miljoonaa euroa.

IMATRAN kaupungin lainakanta kasvoi viime vuonna puoli miljoonaa euroa. Velkaantumisen kasvuvauhtia saatiin kuitenkin hidastettua.

Koko kaupunkikonsernin lainakanta kasvoi kymmenellä miljoonalla eurolla. Osittain konsernilainojen kasvu selittyi sillä, että Imatran YH-Rakennuttaja Oy:stä tuli kaupungin konsernitaseeseen laskettava alakonserni.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen