Karjalan Kuvalehti haastaa Karjala-keskusteluun

Karjalan palauttamis-järjestöt lähestyvät yhteiskunnan päättäjiä uudella aikakauslehdellä. Luovutettuja alueita takaisin vaativa Karjalan Kuvalehti ei kerro juttujensa kirjoittajien nimiä.

Teemu Saintula

MONI PÄÄTTÄJÄ sai viime viikolla käsiinsä Karjalan Kuvalehden ensimmäisen numeron.

Muun muassa poliitikoille ja median edustajille lähetetyn aikakauslehden kantava teema on, miksi Suomen pitäisi saada takaisin viime sotien jälkeen Neuvostoliitolle luovuttamansa alueet.

Lehdessä on kuitenkin lisäksi paljon juttuja tavallisesta elämästä Virossa ja Venäjän Karjalassa sekä Karjalan liiton puheenjohtajan Markku Laukkasen (kesk.) haastattelu. Lisäksi lehti käsittelee muun muassa sotasyyllisyystuomioita ja varjoliitämistä.

Lehteä kustantavat luovutettujen alueiden palauttamista vaativat Karelia Klubi ja Pro Karelia. Lehden luovutettuja alueita koskevat jutut ovat yksipuolisia.

– Julkaisemme luovutettujen alueiden palautusta vastustavia juttuja, jos joku niitä asiallisesti tuottaisi, sanoo Karjalan Kuvalehden päätoimittaja Veikko Saksi.

Lehteä voi lukea myös verkossa.

KARJALAN Kuvalehden ja luovutettujen alueiden palauttamista vaativien järjestöjen tavoite on nimenomaan se, että luovutettujen alueiden palauttamisesta käytäisiin kunnon kansalaiskeskustelu.

– Yksikään johtava poliitikko ei ole Kekkosen ja Ahtisaaren jälkeen oma-aloitteisesti ottanut kantaa.

Saksin mukaan tilanne voi muuttua hetkessä, jos asia nousee keskusteluun. Silloin poliitikkojen on pakko ottaa kantaa, koska muuten hän voi menettää ääniä.

– Timo Soini on sanonut, että kaikki poliitikot kääntävät takkinsa yhtä aikaa keskiyöllä. Emme vain vielä tiedä, milloin se keskiyö on, Saksi naurahtaa.

PRO KARELIA ja Karelia Klubi julkaisivat aiemmin Karelia Klubi -lehteä kaikkiaan kaksikymmentä numeroa. Lehti oli Karjalan Kuvalehteä suppeampi ja käsitteli lähinnä Karjala-kysymystä, Suomea ja Venäjää. Saksin mukaan uusi ja monipuolisempi lehti antaa taustayhteisöjensä ajamasta asiasta aiempaa paremman kuvan.

– Nimenomaan sen, että haemme positiivista ratkaisua.

– Lisäksi oma ajatusmaailmani on laajentunut, kun liityimme EUEEP:een ja olemme toiminnassa mukana. Muissakin maissa on samanlaisia kysymyksiä kuin meillä.

EUEEP on eurooppalaisten karkotettujen, pakkosiirrettyjen ja pakolaisten yhteinen liitto.

KARJALAN Kuvalehti ei ilmoita juttujensa kirjoittajia tai toimittajiensa lukumäärää.

– Päätoimittaja vastaa koko lehdestä. Lisäksi Karelia Klubin aikana osa toimittajista sai epäasiallisia yhteydenottoja, kun jutuissa oli kirjoittajan nimi.

Lehden toimittajille ei makseta kirjoituksista.

KUVATEKSTI

Lehtikuva/Markku Ulander

Karjalan Kuvalehti on ottanut ulkoasuunsa ja formaattiinsa mallia Suomen Kuvalehdeltä.

Veikko Saksi on Karjalan Kuvalehden päätoimittaja.

Lehden sai 13 000 valittua

Karjalan Kuvalehti on Karelia Klubin ja Pro Karelian yhteinen lehti.

Lehti lähetettiin nimellä 13 200 ihmiselle Suomessa. Joukossa on muun muassa valtakunnan ja piiritason poliitikkoja, median jäseniä ja seurakuntien edustajia.

Ilmestyy tänä vuonna neljä kertaa.

Saa varansa tilaus- ja ilmoitusmaksujen lisäksi Pro Karelialta, Karelia Klubilta ja näitä tukevilta tahoilta.

Lehden painaa Printall AS Tallinnassa.

Kirjoittaja:
Teemu Saintula