Keisarinasema hakee käyttäjää

Jari Koskimies haaveilee kaiken kansan raatihuoneesta. A-kilta muuttaa toisaalle keskustaan. Kaupungin omistama keisarin pääty valmistuu syksyllä.

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan vanha asema, keisarinasema, hakee nyt lopullista käyttäjää ikäänkuin puhtaalta pöydältä. Kunnostettuun kolmannen luokan odotussaliin talon keskiosaan loppuvuodesta muuttanut A-kilta jättää heille ylihienon tilan kesäkuun lopussa. Keskiosan lisäksi rakennuksen toinen pääty on jo kunnostettu ja toinen, kaupungin omistama pääty valmistuu lokakuussa.

– A-kilta siirtyy kaupunkilaisten edun vuoksi pois. Näin kaupunkilaisten olohuone vapautuu kaupunkilaisten käyttöön, perustelee Aki Lottonen A-killasta.

A-kilta muuttaa toisaalle keskustaan Lottosen mukaan heidän kannaltaan oikein mainioon paikkaan. Uusi osoite kerrotaan lähiaikoina.

– Upea paikkahan tämä asema on ollut avarine saleineen. Mukava tässä on ollut olla, mutta ehkä tämä on meille vähän liian tyyris.

Rakennuksen päätyyn on kunnostettu ja entisöity asemapäällikön asunto. Neljä huonetta oli alun perin tarkoitettu A-killan tukiasunnoiksi, mutta korvaavat tukiasunnot järjestyivät Hannolantieltä.

KEISARINASEMA vapautuu A-killan jälkeen ainakin periaatteessa vuokrattavaksi kokonaisuutena yhteen tarkoitukseen. Toinen vaihtoehto on, että Jari Koskimiehen jo kunnostuttaman talon suurin osa vuokrataan erikseen ja kaupungin omistuksessa oleva ja edelleen remontoitava arvokas keisarin odotushuonepääty erikseen.

Koskimiehen edustaman yrityksen osuuteen kuuluu 130 neliön kolmannen luokan odotushuone sekä 130 neliön asemapäällikön asunto.

– Jos löytyisi sellainen käyttö, mikä palvelisi kaupunkilaisia, aina parempi. Haluaisin, että tästä tulisi koko kansan raatihuone, selvittää Koskimies.

Koskimiehen mielestä tilat sopisivat esimerkiksi pitopalvelulle, hää-, kaste- ja syntymäpäivätilaisuuksiin, pienoiskonserteille tai näytelmille, kahvilaksikin, jos vain luvat heltiäisivät.

LAPPEENRANNAN kaupungin vt. tilakeskuksen päällikkö Ilpo Koponen sanoo, että periaatteessa kaupunki olisi valmis koko rakennuksen yhteiseen käyttöön.

– Jos Koskimies löytää sellaisen käyttäjän, joka olisi kiinnostunut koko rakennuksesta, olemme valmiit keskustelemaan siitä.

Kaupungin päätyyn, 145 neliöön, sisältyy keisarin odotushuone ainutlaatuisine kattomaalauksineen.

Kaupunkikin selvittää koko ajan mahdollista käyttäjää ja käyttötarkoitusta.

– Kyselyjä on tullut. Tiloja on kysytty muun muassa seudulliselle ympäristötoimelle, musiikkikahvilatoimintaan sekä eläkeläisjärjestöjen kokoontumispaikaksi. Juuri nyt kaupungilla itsellään ei ole tarvetta näille tiloille.

Kuvateksti

Seppo Rautiovaara

Kolmannen luokan odotussalin upean kasettikaton alla on tilaa ja valoa. A-kilta jättää paikan kesäkuun lopulla.

Snellmaninkadun varressa lähellä toria sijaitsevan vanha aseman ulkokuori alkaa olla valmis. Kuva on otettu takapihalta Vanhan kentän suunnasta.

Asemapäällikön asunnon huoneissa on tunnelmaa.

Näin kaupunkilaisten olohuone vapautuu kaupunkilaisten käyttöön.

Aki Lottonen

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju