Keskustaajamassa pula omakotitalon tonteista

Ruokolahden kunta neuvottelee Etelä-Karjalan Säästöpankin kanssa kansanopiston entisen puutarha-alueen ostosta. Tavoitteena on tasokas omakotialue.

Tenho Tiilikainen

RUOKOLAHTI. Ruokolahden kunta neuvottelee Etelä-Karjalan Säästöpankin kanssa Pappilanlahden kupeessa olevan puutarha-alueen ostamisesta kunnalle. Ostohalujen takana on omakotitonttien pula keskustaajamassa.

– Puumalantien ja keskustaajaman välissä taitaa olla enää vain pari rakentamatonta omakotitonttia. Puutarhan alue mahdollistaisi uusien omakotitonttien saannin keskustaajamaan, Ruokolahden kunnanjohtaja Vesa Jäppinen sanoo.

Kunta ja Etelä-Karjalan Säästöpankki neuvottelevat mahdollisesta kaupasta ensi viikolla. Neuvottelujen lopputulos riippuu Jäppisen mukaan pitkälti myyjän hintapyynnöstä.

PANKINJOHTAJA Pekka Ruokonen Etelä-Karjalan Säästöpankista sanoo, ettei pankki ryhdy aluetta rakentamaan, vaan myy sen pois. Kunnan lisäksi alueesta on kiinnostunut ainakin yksi rakennusalan yritys.

– Emme ole kunnan kanssa oikein tasapainoinen neuvottelupari, koska kunnalla on kaavoitusmonopoli. Kyse on Etelä-Karjalan komeimmasta tonttialueesta, joka soveltuu erinomaisen hyvin omakoti- ja rivitaloalueeksi. Jos kunta tekee asiallisen tarjouksen, niin emmeköhän me neuvottelutulokseen päästä, Ruokonen sanoo.

Hänen mukaansa pankilla ei ole pakottavaa tarvetta maakauppaan, mutta toisaalta pankilla ei ole alueelle omaakaan käyttöä.

Vesa Jäppisen mukaan vaaka kallistuu asuntotuotannossa omakotitonttien suuntaan.

– Kunnalla on keskustaajamassa riittävästi rivitalo- ja kerrostalotontteja. Lisäksi Ruokolahden seurakunnalle on kaavoitettu kolme rivitalotonttia kirkonmäelle entisen kirkkoherranviraston alueelle. Puutarhan alue sopisi mitä parhaiten laadukkaaseen omakotiasumiseen. Parhaassa tapauksessa alue on hyödynnettävissä jo vuoden puolentoista kuluttua, Jäppinen sanoo.

SÄÄSTÖPANKIN omistama puutarha-alue on kooltaan runsaat kaksi hehtaaria.

Alueen kunnostaminen asuntoalueeksi ei Jäppisen mukaan ole aivan halpaa. Alueella olevien rakennusten ja suurten kasvihuoneiden purkaminen maksaa.

– Alueella joudutaan myös varsin mittaviin pintamaan vaihtoihin.

Kunnanjohtaja Jäppisen mukaan kunta joutuu koko ajan miettimään, mistä keskustaajaman alueelle saadaan lisää tontteja omakotirakentajille.

Salosaaren puolella entisen Kartanohotellin alueelle on kaavoitettu omakotitontteja, samoin Repan-Riihen alueen jatkeeksi.

Niittylahden ja Sudenautioon uudet alueet ovat jo täyteen rakennetut. Käringinrannan alueella on myös pieni mahdollisuus lisätä omakotitonttien määrä.

Huhtasenkylässä olisi tontteja, mutta ne eivät rakentajia kiinnosta.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen