Kuninkuusravit räjäytti Lappeen voiton

Lappeenrannan Ravirata Oy:n liikevoitto kymmenkertaistui. Radan tulevaisuus näyttää hyvältä.

Anssi Silvennoinen

LAPPEENRANTA. Kuninkuusravivuosi 2009 oli Lappeen raviradalle menestys myös taloudellisesti.

Lappeenrannan Ravirata Oy:n liikevaihto paisui toissa vuoden miljoonasta eurosta noin 2,5 miljoonaan ja samalla yhtiön liikevoitto kymmenkertaistui 290 000 euroon.

Ratayhtiön viime vuodelle aikoinaan asettama tulostavoite oli 320 000 euroa, mutta kansainvälisen talouskriisin ja sikainfluenssan värittämän vuoden jälkeen toimitusjohtaja Kari Tiainen on toteutuneeseen pottiin syystäkin tyytyväinen.

– Vuosi meni jossain mielessä jopa yli odotusten. Tämä tulos on erittäin hyvä varsinkin, jos vertaa viime vuosien Kuninkuusravien tuloksia, Tiainen sanoo.

Vuonna 2008 Kuninkuusravit Jyväskylässä järjestänyt Keski-Suomen Ravirata Oy syöksyi suurtapahtuman jälkeen kassakriisiin ja pelastui lopulta täpärästi konkurssilta.

PLUSSAVUOSI oli Lappeen raviradalle jo neljäs peräkkäinen. Tulevaisuus näyttää myös hyvältä, sillä ratayhtiö on ollut käytännössä velaton jo viime syksystä lähtien.

Ratayhtiö maksaa toukokuussa pois 100 000 euron korottoman pääomalainan, jonka ratayhtiön entiset vastuuhenkilöt sille myönsivät ulkopuolisen pelipisteen kavallusjupakan päättäneessä sopuratkaisussa vuonna 2005.

– Voidaan ajatella, että muutama vuosi sitten koko raviratayhtiön tulevaisuus oli vaakalaudalla. Nyt voi sanoa, että meillä on kaikilta osin hyvät edellytykset jatkaa toimintaa eteenpäin. Yhtiön talous on kunnossa ja radalla on laitettu kuntoon tärkeitä asioita, joista merkittävin oli rataremontti, Tiainen sanoo.

LAPPEEN RAVIRADAN viime vuoden liikevaihdosta leijonanosa tuli totopelituotoista, joita kertyi yli miljoona euroa. Lähes puoli miljoonaa euroa kassaan toivat niin ravintolamyynti kuin pääsylipputuototkin.

Hevosenomistajille Lappeessa jaetut palkintorahat pomppasivat toissa vuoden reilusta 600 000 eurosta 990 000 euroon.

Elokuussa järjestetyt Kuninkuusravit keräsivät Lappeeseen yli 46 000 raviurheilun ystävää. Tapahtuman pelivaihto oli lähes 2,8 miljoonaa euroa.

TIAISEN MUKAAN ravipelien vaihdot ovat olleet alkuvuonna valtakunnallisesti noin 15 prosenttia vuoden takaista pienemmät.

– Nyt tilanne on tasaantunut. On ollut jopa viikkoja, jolloin on päästy viimevuotisiin pelivaihtoihin, Tiainen kertoo.

– Raviurheilun yhteinen ennuste on, että tämän vuoden totopelivaihdot tulevat jäämään viimevuotisista noin viisi prosenttia koko vuoden osalta.

Tänä vuonna Lappeen ravikalenterissa on 19 kilpailupäivää. Kauden päätapahtuma on 9. lokakuuta järjestettävä Villinmiehen Tammakilpa.

Seuraavan kerran Lappeessa ravataan ylihuomenna perjantaina, jolloin ohjelmassa ovat radan ensimmäiset Lounasravit kello 12.

KUVATEKSTI

Arkisto/Pekka Hölkki

I.P. Vipotiinan kuningatarkilvan voitto ja sen ohjastajan Pertti Puikkosen voitonlaulut nousivat yhdeksi Lappeen Kuninkuusravien kohokohdista.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen