Lappeenrannan Balettigaalaa tanssitaan jo ensi elokuussa

Imatran hylkäämä kansainvälinen tapahtuma löysi kodin naapurikaupungista. Ensimmäisen gaalan taloudellisen riskin kantaa NordicDance Makers Oy.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Imatran ykskaks ja yllättäen loppuvuodesta hylkäämä Balettigaala löysi pika-aikataululla kodin Lappeenrannasta. Lappeenrannan ensimmäinen balettigaala järjestetään jo ensi elokuun lopulla. Kolme näytöstä on tarjolla 20.-21. elokuuta kaupunginteatterissa.

– Gaalasta halutaan kehittää kansainvälinen, vuosittain toistuva kulttuuritapahtuma, selvittää yhteyssihteeri Eeva-Liisa Tarvainen Lappeenrannan kaupunkiyhtiöistä.

IMATRAN Balettigaalan taiteellisena johtajana toiminut balettimestari Juhani Teräsvuori NordicDance Makers Oy:stä järjestää tapahtuman yhdessä Lappeenrannan kaupungin kanssa. Tapahtuma pullahti niin nopealla aikataululla Lappeenrannan syliin, ettei siihen voitu varautua budjettirahoituksella.

– NordicDance ottaa taloudellisen riskin ja tuottaa tapahtuman. Lappeenranta on mukana yhteistyössä ja tarjoaa käytännön apua, selvittää Tarvainen.

– Voi toivoa, että tapahtuma samantien saa siivet alleen. Lappeenrantahan on tunnettu balettikaupunkina valtakunnallisestikin kymmeniä vuosia muun muassa Sonja Tammelan balettikoulun ja nykyisen Tanssiopiston ansiosta.

Elokuisen gaalan ohjelmisto, esiintyjät ja koreografit julkistetaan suurelta osin ensi keskiviikkona.

IMATRALLA gaala oli elänyt jo yli kymmenen vuotta. Viime vuonna sen budjetti oli 100 000 euroa, josta kaupungin osuus oli 50 000. Kaksi gaalanäytöstä veti yhteensä 850 katsojaa.

Juhani Teräsvuori kertoi viime joulukuussa Etelä-Saimaalle, että tämän vuoden gaalan valmistelut olivat jo pitkällä. Imatran yllättävä lopetuspäätös saattoi Teräsvuoren hankalaan asemaan, koska ohjelmistoa oli jo suunniteltu.

NordicDance pystyi lähtemään helposti ja nopeasti liikkeelle Lappeenrannan Balettigaalassa.

– Heillä on loistavat suhteet ja heillä oli tälle kesälle jo pedattu asioita, vahvistaa Tarvainen.

SPEKULOINTI Balettigaalan tulevaisuudesta ja kohtalosta alkoi heti Imatran luopumisilmoituksen jälkeen. Teräsvuori kävi neuvotteluja kolmeen suuntaan.

Teräsvuori uskoo, että Lappeenrannassa on tilaa ja menestymisen edellytyksiä gaalalle. Tarvainen huomauttaa, että paikallista yleisöä riittää.

– Mutta yleisöä on haettava laajemmin, rajan takaakin. Balettigaalalla on sijansa myös kaupungin markkinoinnissa.

KUVATEKSTI

Arkisto/Diana Zehetner

Prahan kansallisteatterin baletti vieraili Balettigaalassa vuonna 2008.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju