Lappeenrannan harmonikansoiton opetus on maan huipputasoa

Nuoret eteläkarjalaiset harmonikansoittajat menestyvät hyvin valtakunnallisissa kilpailuissa. Harmonikansoiton opettajat Päivi ja Seppo Valkeajoki ovat menestyksen taustalla.

Hanna Kuusisto

ETELÄ-KARJALASTA ponnahtaa esille tasaisin väliajoin hyviä nuoria harmonikansoittajia. Nuoret eteläkarjalaiset harmonikansoittajat menestyvät valtakunnallisissa ja kansainvälisissäkin kilpailuissa.

— Menestys kertoo siitä, että soittajat ovat hyviä, ja että opettajat lähtevät mielellään oppilaidensa kanssa erilaisiin kilpailuihin mukaan, pohtii puheenjohtaja Eero Nissinen Harmonikansoiton Opettajat ry:stä.

— Etelä-Karjalan seutu on meille tärkeä. Joka vuosi sieltä tulee uutta soittajasukupolvea, lisää Sata Häme Soi -tapahtuman toiminnanjohtaja Sirpa Sippola.

MENESTYS pohjaa onnistuneeseen ja laadukkaaseen harmonikansoiton opetukseen. Lappeenrannan musiikkiopiston harmonikansoiton opettajat Päivi ja Seppo Valkeajoki ovat kehittäneet opetusta määrätietoisesti ja pitkäjänteisesti.

— Heihin ainakin Lappeenrannan ympäristön vahva harmonikkaosaaminen henkilöityy. Toki alueelta löytyy muitakin hyviä opettajia, kuten Virve Jääskeläinen, Nissinen puntaroi.

— Valkeajoet ovat tehneet ihmeitä täällä. Sanoisin, että Lappeenrannassa on maan korkeatasoisimpia harmonikansoiton koulutuksia. Opetus on ollut ja on edelleen yksi maan parhaita, kiteyttää Lappeenrannan musiikkiopiston entinen rehtori Mauri Hannikainen.

Nissisen mukaan syitä siihen, että Etelä-Karjalasta tulee paljon hyviä soittajia, on monia. Lähtökohtana ovat kuitenkin innokkaat, aktiiviset ja taitavat opettajat.

— Opettajilla täytyy olla myös tukenaan musiikkiopisto tai muu ympäristö, joka antaa heille mahdollisuuden kehittää toimintaansa haluamallaan tavalla. Silloin he pystyvät tarjoamaan oppilaille ympäristön, joka innostaa ja kannustaa opinnoissa.

HÄN MUISTUTTAA muun ympäristön merkityksestä.

— Seudulla on hyväksi olla harmonikkamyönteinen

tai yleensäkin musiikinopiskelumyönteinen tunnelma. Tällöin opintoihin hakeutuu paljon pieniä soittajia.

— Lappeenrannassa on aina ollut aktiivista harrastustoimintaa harmonikansoiton osalta, Sippola lisää.

Seppo Valkeajoki pitää hyvänä asiana sitä, että harmonikansoittajat tulevat Lappeenrannan musiikkiopistoon suoraan musiikkileikkikoulun soitinryhmistä.

— Lapset aloittavat soitinryhmät eskari-ikäisinä. Sieltä tulee tosi innokasta ja nuorta porukkaa, mikä on ollut meille ensiarvoisen tärkeää.

Hannikaisen mukaan harmonikkaa on ollut lähes yhtä vaikea saada soittimeksi kuin kitaraa Lappeenrannan musiikkiopistossa.

— Mikä tahansa soitin on suosittu, kun opetus on motivoivaa ja ammattitaitoista.

KUVATEKSTI

Tuuli Truhponen

Harmonikansoiton opettajan, Seppo Valkeajoen, mielestä tärkeintä on saada lapsi innostumaan harjoittelusta. Erik Miettinen, 8, (vas.) ja Pyry Eskelinen, 9, aloittivat harmonikansoiton harjoittelun esikouluikäisenä, ja nyt he käyvät Lappeenrannan musiikkiopistolla toista vuotta.

Kirjoittaja:
Hanna Kuusisto