Linnoitus saa viimein asemakaavansa?

Luvassa on taas kiivasta keskustelua, jos vanhat merkit paikkansa pitävät.

Leena Sallinen

VOISIKO LAPPEENRANNAN teatteritalon rakentaa Linnoitukseen? Sieltä löytyisi teatterille välkeä paikka radiotalon pohjoispuolella Kaupunginlahden rannalla.

Tällainen mahdollisuus on noussut esille, jos kohta kuulemma myös tyrmätty virkamiestyöryhmässä, joka virittelee Linnoituksen asemakaavan tekoa.

– Asia kannattaisi ainakin tutkia, Lappeenrannan kaavoituspäällikkö Heikki Puranen sanoo.

Muitakin mahdollisia uudisrakennuksia Linnoitukseen on taas mietitty.

– Siellä voisi olla julkisten rakennusten paikkoja, ja puhuttiin, että voisi olla pieni hotellikin.

Uusia asuntoja voisi Purasen mukaan tehdä vain käsityöläispajojen yhteyteen.

JOILLAKIN LUKIJOILLA jo sappi kiehuu, jos vanhat merkit paikkansa pitävät. Linnoituksen uudisrakentamisen mahdollisuuskin on nostattanut lappeenrantalaisten vastarintaa. Siihen kaatui asemakaava, johon uudisrakentamista 1990-luvulla yritettiin ujuttaa.

Luottamuselinten käsittelyssä uudisrakennustontit poistettiin Linnoituksen laelta. Niiden tilalle kaavaan jäi viisi valkoista aluetta. Kaupunginvaltuusto hyväksyi Linnoituksen reikäisen asemakaavan 16. helmikuuta 1998.

Kaakkois-Suomen ympäristökeskus ei kaavaa vahvistanut, vaan palautti sen heinäkuussa 1999 kaupungille uudelleen valmisteluun.

VALMISTELUA ON viritelty useaan otteeseen. Etelä-Saimaassa on 2000-luvulla toistuvasti ennakoitu, että Linnoitus saa viimein asemakaavansa.

Joko nyt syntyy valmista?

– Ainakin luonnos on pakko syntyä. Linnoituksen asemakaava on meidän kaavoitusohjelmassamme, Lappeenrannan tekninen johtaja Jussi Salo sanoo.

Salon mukaan asemakaavan valmistelu on hyvin alkuvaiheessa. Puranenkin kertoo, että ideat uudisrakentamisesta ovat hyvin alustavia.

Myös kaupunginjohtaja Seppo Miettinen korosti hiljattain Etelä-Saimaassa, että Linnoituksen asemakaavaa työstetään tiukalla linjalla: uudisrakentamiseen suhtaudutaan pidättyvämmin kuin aiemmissa valmisteluissa.

AIEMMAT VALMISTELUT pohjasivat helsinkiläisen arkkitehti Keijo Koskisen näkemyksiin. Nyt konsulttina on ollut lappeenrantalainen arkkitehti Mikko Heikkilä. Hänen Linnoitus-selvityksensä valmistui viime syksynä. Julkisuuteen sitä ei saa kiskotuksi. Se on kuulemma virkamiesvalmistelun työkalu.

Myös Koskisen ajatukset ovat edelleen työkalupakissa, vakuuttaa Heikki Puranen.

– Koskinen teki hyvät selvitykset. Minun mielestäni pitää ensin katsoa, löytyykö kaatuneesta asemakaavasta lähtökohtia uudelle.

Suuntaa uudelle asemakaavalle pohditaan kaupungin yleiskaavatyöryhmässä 15. huhtikuuta.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen