Saippua duunina

Lappeenrannasta kotoisin oleva Kirsi Ståhlberg jakaa katsojien mielipiteitä Salattujen elämien Isabella Holmina. Hänen mielestään saippuasarja on näyttelijälle parempi työpaikka kuin monesti ajatellaan.

Hanna Kuusisto

NÄYTTELIJÄ Kirsi Ståhlberg haluaa puhkaista saippuasarjan ympärille puhalletun kuplan. Hänen mielestään saippuasarja on näyttelijälle paljon parempi asia kuin monesti kuvitellaan.

Ståhlberg esiintyi ensimmäisen kerran Salatuissa elämissä Isabella Holmina helmikuussa 2008. Hän kertoo suhtautuvansa rooliinsa tavallisena työpaikkana.

– Muutkin sarjan näyttelijät ajattelevat, että työ työnä. Osa tekee Salattujen elämien ohella esimerkiksi teatteria. Suomi on näyttelijän kannalta niin pieni maa, että työttömänä saa olla, jos sanoo ei kiitos työtarjouksille.

– Olisi tosi tyhmää ajatella, ettei voisi mennä töihin saippuasarjaan. Olisiko näyttelijä mieluummin työkkärin kortistossa?

STÅHLBERG on viihtynyt hyvin Salattujen elämien parissa. Töitä on maanantaista perjantaihin, illat ja viikonloput ovat pääsääntöisesti vapaat. Ståhlbergin mukaan työhön kuuluu myös hyvä kuukausipalkka.

– En siis valita. Eivätkö ihmiset juuri halua näitä asioita? Salatut elämät sopii tähän elämäntilanteeseen erittäin hyvin.

Ståhlberg ymmärtää hyvin teatteriväen lakon.

– Teatterissa tehdään kuusipäiväistä työviikkoa, lauantai- tai iltalisiä ei ole. Näyttelijä on kaikki lauantait töissä ja sen vuoksi sosiaalinen elämä on nolla. Lisäksi teatterissa näyttelijän palkka on oikeasti todella pieni työmäärään ja aikatauluihin verrattuna.

Ståhlberg myöntää miettineensä Salattujen elämien vaikutusta tulevaan työuraansa. Hänen mielestään enemmän vaikuttaa kuitenkin se, mitä näyttelijä osaa, miten hän pystyy muokkautumaan ja mukautumaan rooleihin.

-Isabellan roolin myötä olen noussut monien tietoisuuteen. Vielä ei voi tietää Salattujen elämien vaikutuksia työuraan, mutta en sitä pelkääkään.

TYÖNSÄ huonoimmaksi puoleksi Ståhlberg nostaa sen, että hän tekee vain yhden hahmon kautta tunnetiloja.

– En siis saa tehdä montaa roolia. Tietyllä tavalla leimaantuminen Salattujen elämien Isabellaksi häiritsee ja ei häiritse.

Tasaisin väliajoin sarjaan tulee uusia näyttelijöitä. Ståhlbergin mukaan uudella näyttelijällä on oltava tietynlaista luonnetta, hulluutta ja avoimuutta, että hän sujahtaa ongelmitta mukaan porukkaan.

– Me puhumme suoraan ja on sellaista läppää, että välillä kuuntelen itsekin korvat punaisena, mitä omasta suusta tulee.

ISABELLA HOLMIN rooliin Ståhlberg ajautui hieman sattumalta. Alunperin hän oli erään elokuvan koekuvauksissa, josta roolia ei kuitenkaan auennut.

– Koekuvauksessa oli henkilö, joka roolittaa Salattuja elämiä. Hän soitti muutama päivä koekuvauksen jälkeen, että heillä voisi olla minulle sopiva rooli. Hän sanoi, että saatan olla rooliin liian nuori, mutta vaatteet ja meikit tekevät paljon.

Ståhlbergille jäi koekuvauksen jälkeen vajaa viikko miettiä, ottaako Isabellan roolin vastaan.

– Ainoa asia, mitä pohdin paljon oli se, mitä Salattujen elämien myötä tulee. Toisaalta ajattelin, että ihminen on hölmö, jos ei ota vastaan oman alan töitä ja miettii, mitä muut ajattelevat.

Ståhlberg paljastaa, että Isabellan roolin piti olla vain noin kuukauden tai kahden pesti.

– Ilmeisesti käsikirjoittajat diggasivat hahmosta ja keksivät vähän enemmän.

ROOLI vaati Ståhlbergilta totuttelua. Hänen piti esittää naista, joka on ylimielinen, rikas ja palannut Monacosta takaisin Suomeen.

– Minulla ei hirveästi ollut omakohtaista kokemusta ylimielisyydestä, rikkaudesta, Monacosta tai saati, että olisin teini-ikäisen lapsen äiti.

– Ensimmäisen puolen vuoden jälkeen tuli sellainen olo, että saisipa kuvata alkujaksot uudelleen. Silloin tiesin, mihin suuntaan roolihahmo oli menossa, ja mitä häneltä haetaan.

Muutaman kuukauden jälkeen Ståhlberg osasi miettiä asioita jo Isabellan kannalta.

– Siis, miten Isabella reagoisi tähän eikä niin, miten minä reagoisin.

Ståhlberg muuttuu Isabellaksi siinä vaiheessa, kun maskeeraus ja vaatteet ovat roolin mukaiset. Repliikit hän opettelee kuvauksia edeltävänä päivänä.

– Kaikki on huomattavasti aidompaa siinä vaiheessa, kun olet se tyyppi. Välillä Isabellalla on hyvin erikoisia ajatuksia, eihän kukaan sano tai tee niin.

– Siinä vaiheessa mietin, miksi Isabella sanoo tai tekee tietyllä tavalla. Mikä on se asia, jota Isabella tavoittelee?

STÅHLBERG ei katso Salattuja elämiä televisiosta.

– En siis tiedä, mitä muiden roolihahmojen elämään kuuluu. Tiedän vain Isabellasta ja hänen lähipiiristään.

Hän ennustaa, että kiero ja ilkeä Isabella saa jatkossakin paljon vihamiehiä niin sarjassa kuin katsojissa. Ståhlberg uskoo myös pahan saavan jossain vaiheessa palkkansa.

– Sitä odotellessa. Ihan varmasti jossain vaiheessa näkyy Isabellan heikko puolikin.

Toistaiseksi Ståhlberg jatkaa Isabellan roolissa ja Salatuissa elämissä. Hän myöntää, että ikävä on myös teatterilavoille.

– Ehkä seuraavaksi on haaveena teatteri. Olen työskennellyt kameran edessä niin paljon. Seuraavaksi sydän vetää niin sanotusti suoraan lähetykseen.

KUVATEKSTI

Vesa Laitinen

Kirsi Ståhlberg heittäytyy mielellään Salatuissa elämissä Isabellan rooliin. Hän ei pelkää saippuasarjan vaikutusta tulevaan työuraansa.

Muutkin sarjan näyttelijät ajattelevat, että työ työnä.

Kirsi Ståhlberg

Syntynyt Kouvolassa vuonna 1980.

Kirjoitti vuonna 1999 Lappeenrannan lyseon lukiosta ylioppilaaksi.

Ehti asua Lappeenrannassa 20 vuotta.

Ståhlbergillä oli muutamia pieniä rooleja Lappeenrannan kaupunginteatterissa.

Valmistui vuonna 2006 laulajaksi Lahden ammattikorkeakoulun musiikkiteatterilinjalta. Pääaineina olivat laulu ja näyttelijäntyö.

Näytteli opiskeluaikanaan ja sen jälkeen Lahden kaupunginteatterissa. Hän teki muun muassa naispääroolin musikaalissa Piukat paikat.

uLaulaa viikonloppuisin erilaisissa tilaisuuksissa, kuten häissä.

Lisäksi laulaa ystävänsä Jonna Imeläisen kanssa Hurmaavat hempukat -nimisessä bändissä 1950-1960-luvun musiikkia.

Kirjoittaja:
Hanna Kuusisto