Pietarilaisyritys perustaa tehtaan Lampikankaalle

Eltechnika ryhtyy valmistamaan sähkölaitteita entisissä Grafimillin tiloissa Joutsenossa. Toimitusjohtajan haku päättyi juuri.

Outi Salovaara

LAPPEENRANTA. Pietarilainen Eltechnika-yhtiö aikoo tänä vuonna perustaa sähkölaitteita valmistavan tehtaan Joutsenon Lampikankaalle. Yhtiö valmistaa sähköjakelu- ja valvontakojeita.

Yhtiö on jo ostanut konkurssiin vuoden 2008 menneen painotalo Grafimillin toimitilat, ja kaupparekisteristä löytyy lappeenrantalainen Eltechnika Finland -tytäryhtiö.

Eltechnika Finland Oy perustettiin helmikuussa. Hallituksen puheenjohtajana on Eltechnikan Venäjän-yhtiön toimitusjohtaja Aleksei Argunov ja varsinaisena jäsenenä hänen isänsä, Venäjän-yhtiössä johtajana työskentelevä Vladimir Argunov.

Vladimir Argunov oli aiemmin yhtiön toimitusjohtaja.

Pietarista puhelimitse tavoitettu Aleksei Argunov sanoo, että yhtiö päätti Suomen-toimintojen aloittamisesta viime vuonna.

Argunovin mukaan yhtiö tekee yhteistyötä lukuisten eurooppalaisten ja kiinalaisten yritysten kanssa, ja Eltechnikan tavaravirtoja kulkee Kotkan sataman kautta. Yhtiö on myös tehnyt hankintoja Suomesta, minkä vuoksi Kaakkois-Suomi oli logistisesti hyvä vaihtoehto.

Myös laina-asioiden järjestäminen on Suomessa helpompaa. Lisäksi tuotantotilojen hankkiminen Suomesta on edullisempaa kuin Venäjältä.

Suomen palkkataso on Venäjää korkeampi. Lappeenrannan kaupungin sijoittautumispalvelujen johtaja Hannu Lappalainen Lappeenrannan Seudun Yrityspalveluista kuitenkin sanoo, että palkkatasokaan ei enää ole este sijoittua Suomeen.

— Eltechnikan mukaan Suomen palkat alkavat olla kilpailukykyisiä, etenkin kun ne suhteutetaan työtehoihin, sanoo Lappalainen.

Joutsenossa toiminta käynnistyy täydellä teholla, kunhan tytäryhtiölle löydetään ensin johtaja. Haku tehtävään päättyi viime perjantaina. Argunovin mukaan tuotanto voi käynnistyä muutaman kuukauden sisällä, kunhan johtaja ensin saadaan valittua.

— Alkuvaiheessa yhtiö työllistää alle 20 ihmistä, sanoo Argunov.

Investoinnin arvo on noin kaksi miljoonaa euroa. Eltechnika on jo tilannut ensimmäiset tuotantolaitteet Joutsenon-tehtaalleen.

Lappeenranta valikoitui Eltechnikan sijoituspaikaksi yhtiön oman etsinnän kautta. Aluksi yhtiö etsi apua Helsingistä valtiollisen Invest in Finlandin kautta, joka auttaa ulkomaisia yrityksiä Suomi-investoinneissa.

Invest in Finland ohjasi Eltechnikan Lappeenrantaan, missä yhteistyökumppanina oli kaupunkiyhtiö Lappeenrannan Seudun Yrityspalvelut.

Hannu Lappalainen kertoo, että kaupunki muun muassa esitteli Eltechnikalle puolenkymmentä toimitilavaihtoehtoa. Lisäksi yhtiölle esiteltiin yliopistoa ja sen sähkötekniikan osaamista.

Eltechnikan tulosta Lappeenrantaan kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Eltehnika-yhtiö

Perustettu Pietarissa 1991.

230 työntekijää Pietarin alueella, Kazanissa ja Rostovissa.

Toimitusjohtaja Aleksei Argunov, yhtiön johdossa myös hänen isänsä Vladimir Argunov.

Liikevaihto yli 40 miljoonaa euroa.

Edustustoja ja jälleenmyyjiä lukuisissa venäläiskaupungeissa sekä muissa IVY-maissa.

Leningradin alueella tytäryritys Energomodul ja Rostovissa Etelä-Venäjällä Energo-Jug.

Asiakkaiden joukossa muun muassa venäläisiä öljyjättejä kuten Gazprom, Lukoil, Rosneft, Sibneft sekä Pulkovon lentokenttä ja Tshernobylin ydinvoimala.

Lähteenä mm. www.elteh.ru

Kirjoittaja:
Outi Salovaara